Wolluis bestrijden

De wolluis kan zich in allerlei planten nestelen, dus ook in een bonsai. Sommige bomen en planten zijn erg gevoelig voor de wolluis. Zodra zulke bomen en planten in de buurt van aan bonsai zijn kan het de bonsai besmetten.

Wat is een wolluis?

Een wolluis is sterk verwant aan de bladluis en leeft, net zoals de bladluis van de sappen uit een plant. 

wolluis op stengel

Hoe herkent u de wolluis?

Een wolluis herkent u door een wollige witte melige afscheiding. Het lichaam van de luis is bedekt met wasdraden om bescherming te bieden tegen mogelijke vijanden en koude. Ook laten ze een poedervormige afscheiding achter op het blad en ze kunnen zich hier cammoufleren omdat het zo een wollig propje lijkt.

Bestrijden

Voor een binnenbonsai is de behandeling tegen wolluis makkelijker dan een bonsai die ook buiten staat. Ook is er verschil qua aanpak om de wolluizen te bestrijding.

Binnenbonsai bestrijden wolluis

Staat de bonsai binnen, kijk dan in eerste instantie of de andere planten ook last hebben van wolluis. De luis kan zeer hardnekkig zijn en de populatie dient u dus goed uit te roeien. 
Heeft u planten die u in gedachte had weg te gooien? Doe dat dan meteen, het houden van dergelijke planten kan nu behoorlijk in de weg gaan zitten.
Bekijk alle planten en stel vast welke wel en welke geen wolluis hebben. Zet de planten zonder luis direct uit de buurt van planten met luis.
Inventariseer nu bij welke plant u de lui makkelijk kunt verwijderen. Verwijderen doet u door sommige bladeren te verwijderen, andere bladere zijn makkelijk af te spoelen terwijl u met uw vingers de wolluis van het blad en steel haalt, eventueel met een aardappelschilmesje als ondersteuning.

Van uw Bonsai wilt u natuurlijk zo weinig mogelijk bladeren weghalen en de boom zo min mogelijk beschadigen, doe daarvoor het volgende:
Stip de wolluis aan met een in spiritus gedoopt wattenstokje. Dit kunt u ook doen bij de andere planten waar de vorige methoden onwerkbaar bleken.
Spray de volgende dag met een plantenspuit gevuld met water naar de overgebleven wolluizen. Stip de wolluizen aan met heel zout water. Even laten inwerken en dan weer afsproeien met gewoon water. Herhaal dit totdat alle luizen zijn verdwenen en blijf monitoren of de luizen terugkomen, u kunt natuurlijk een luis over het hoofd hebben gezien waardoor het probleem zich opnieuw voordoet.

Buitenbonsai bestrijden wolluis

Voor een buitenbonsai is de strategie geheel anders. Er is immers ondoenlijk de bonsai te isoleren en de luis zal zich in de omgeving genesteld hebben.
U kunt natuurlijk het aantal luizen in eerste instantie verminderen door de strategie zoals hierboven staat beschreven te volgen, maar dat zel niet genoeg zijn. 

De wolluis heeft genoeg natuurlijke vijanden die u plaatselijk kunt inzetten. 
Wolluizen kunnen net zoals de bladluis gemolken worden door mieren en die zullen de vijanden dan weer aanvallen om hun luizen te beschermen.

Natuurlijk vijanden zijn lieveheersbeestjes, roofmijt, sluipwesp en oorwormen.
Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes (roofkevers) voeden zich met vele soorten wolluizen in alle stadia. 


Wolluizen op Wikipedia


Bonsaicursus