Bonsai Yamadori uitgraven in de natuur
Het verzamelen op deze wijze vergt enige voorzorg. Benodigd gereedschap daarbij is ; een schep(je), een scherp mes en een snoeischaar. Verder is het verstandig om een vochtig Sphagnum en plastic zakken mee te nemen. Dit om te voorkomen dat de Wortelkluit tijdens het vervoer uitdroogt. Het voor- en najaar zijn de meest geschikte tijdstippen om uit te graven. Afhankelijk van de vorm kan de Bonsai Yamadori thuis op schaal of pot worden gezet, maar het is beter de boom eerst nog in een grote trainings-pot te zetten.
Enkele tips voor het uitgraven van de Bonsai Yamadori
-Ga voor het opgraven na in welke richting de wortels vermoedelijk lopen.
-Kort lange takken grondig in, die heb zijn niet nodig in de toekomst.
-Graaf de wortels zoveel mogelijk op met kluit en al.
-Snijd de dikke wortels zo door dat ze niet buiten de kluit uitsteken.
-Dit proces van fijnere wortels kweken, kan één tot meerdere jaren duren.
Bonsai Yamadori Nazorg
Plaats de trainings-pot buiten, op een half zonnige plek, beschut tegen de wind. Zorg dat de Bonsai-Aarde goed drainerend is want de grond moet vochtig worden gehouden, maar heel belangrijk zeker niet nat! Na een jaar is het wortel gestel bij een kleinere Yamadori vaak zover ontwikkeld dat de Bonsai boom kan worden gevormd. Laat hem in de tussentijd ongeremd groeien. Wanneer de boom beschikt over een groot aantal fijnere wortels, verwijder dan de oorspronkelijke grond.
De Bonsai boom moet daarna regelmatig gesnoeid en bedraad worden, diverse keren moet er wortel-snoei toegepast worden en met regelmatig moet de Bonsai Yamadori verpot worden. Bij iedere bewerking die de bonsai ondergaat moet er altijd gekeken worden of de Bonsai er klaar voor is, de Bonsai wel gezond genoeg is en het het juiste Jaargetijde is om diverse handelingen te verrichten. Bonsai Yamadori bomen hebben meer aandacht nodig dan bomen in de vrije natuur. De Bonsai Wortels die in een pot zitten zijn minder beschermd, juist doordat ze in een pot zitten, dan in de vrije natuur. De wortels worden snel te warm, te koud, te nat of te droog.
Tips
Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai
Voor vragen over eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai
Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien
Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde
Mos grondbedekker bij Bonsais: Bonsai en Mos
Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels