Bonsai en Mos

Bonsai en Mos

 

Bonsai en Mos zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. Een Bonsai met als belangrijke grondbedekker Mos. Als grondbedekker heeft mos een functie. Het staat mooi als de grond om de Bonsai heen groen is. Het houdt ook vocht vast, de aarde blijft vochtig en een ander voordeel is dat het de grond in de pot op zijn plaats houdt. Belangrijk is wel dat het water de grond nog kan bereiken.

Mos zoeken en verzamelen

Voor je Bonsai kun je ook zelf mos verzamelen dat op stenen, dakpannen en tussen stoep tegels groeit. Mos wat van nature op de grond groeit geeft een mooi effect in de Bonsai pot. Mos dat op een zonnige plek groeit is steviger dan schaduwmos. Schaduwmos sterft meestal meteen af als de Bonsai en mos in de zon geplaatst wordt. Mos dat in de zon groeit kan direct gebruikt worden. Belangrijk is om plaatselijk mos te zoeken en gebruiken. Ervaring leert dat dit mos het beste groeit.



Bonsai en Mos

Meestal als het mos om de Bonsai heen gelegd wordt in kleine stukjes  ontstaan er bobbels. Om dit te voorkomen kun je het mos met een mes uit de grond snijden met zo weinig mogelijk grond aan de onderkant. Dit mos in een bak leggen met papier eronder. Vervolgens giet je er wat water overheen let op niet te nat laten worden gewoon water erover tot het mos vochtig is. Vervolgens zoveel mogelijk aarde verwijderen met het mes. De aarde in de Bonsaipot even doorwoelen. Begin vervolgens met een pincet kleine stukjes mos om de Bonsai heen te leggen. Start bij de stam echter niet tegen de stam aanleggen. Werk met de stukjes mos naar buiten toe tot aan de rand van de pot. Strooi wat aarde over het mos heen, druk het voorzichtig aan en besproei het mos. De aarde zakt hierdoor tussen het mos.

 

Haarmos (Sterretjesmos)

In Europa zijn ook veel soorten mossen aanwezig maar vaak moeizaam toe te passen. Daar komt nog bij dat mos een beschermde planten soort is en dus niet zomaar overal te koop is. Een heel populair mossoort is Haarmos ook wel in de volksmond Sterretjesmos genoemd. Het voordeel van dit mos is dat het een sterk soort is waar de vogels minder in pikken. Ook is het beter bestand tegen weersinvloeden. Ondanks deze goede eigenschappen vraagt het een deskundig aanpak om deze mos toe te kunnen passen in een Bonsai in de Japanse tuin. In droge omstandigheden en een zonnige plek zal ook dit mos zonder ingrepen het niet gaan doen. Dit Sterretjesmos is echter niet geschikt voor op een Bonsai-Schaal.

Mos drogen

Een andere methode is om mos te drogen. Wrijf dit mos vervolgens door een fijnmazig zeefje. Het gezeefde mos vervolgens uitzaaien over de aarde rondom de Bonsai. Geef de Bonsai op de normale manier water. Wel voorzichtig zodat niet gelijk een deel van de grond weggespoeld wordt. Na 2 a 3 weken zal het aardoppervlak bedekt zijn met een dun laagje groene mos. Is dit goed gelukt dan kan er een schimmel verschijnen die zilverkleurig is bij de stam waar de aarde begint. Dis is een teken dat de Bonsai goed gezond is en de mos is aangeslagen en gaat groeien. Een ideale situatie dus. Mocht het mos bruin worden in de zomer als het heel heet is, geen paniek. Het betekent vaak dat het mos genoeg water krijgt. Koelt het weer beetje af dan krijgt het mos ook vaak de mooie groene kleur weer terug.  Het gezeefde mos wat over is kan in een schoongemaakte jampot bewaard blijven. Heb je nog meer mos nodig strooi het dan over de vochtige aarde uit en zie hoe het mos weer groen wordt.



Mos opkweken

Een andere zeer succesvolle methode is het opkweken van mos in een ondiepe schaal. Maak ook hier gebruik van mos dat tussen trottoirtegels groeit. Knip nu strookjes van dit mos wat uitstekend geschikt is voor een moslaag. Neem een vlakke schaal en strooi hierin een cm dikke laag Akadama. Strooi over deze laag een laag hele fijne Akadama. Besproei dan de bodem met water zodat het voldoende vochtig word. Leg nu de stukjes mos gelijkmatig erop uit. Druk ze daarna voorzichtig aan en besproei het geheel met water. Regelmatig besproeien met water is heel belangrijk voor de nieuwe groei!

Veenmos

Veenmos is goed te gebruiken en vaak te verkrijgen bij de bloemist. Het werkt vaak goed om eerst een dun laagje turfmolm rondom de stam van de bonsai te leggen. Houd de turfmolm door te sproeien goed vochtig. Na ongeveer 4 weken kan het veenmos op de aarde gelegd worden.

Mos Japanse tuin
Mos Japanse tuin
Bonsai en mos
Bonsai en mos
Bonsai en Mos in de Japanse tuin
Bonsai en Mos in de Japanse tuin

 

 

 

 

 

 

Mos en Japanse tuinen

Tevens is mos ook het moeilijkste om toe te passen.  Het vergt veel geduld en doorzettingsvermogen om het uitzetten van mos in de Japanse tuinen goed te laten verlopen. Mensen met veel geduld worden uiteindelijk beloond met een mostapijt. Het mos zorgt er voor dat de onmisbare “Wabi Sfeer” optimaal tot uitdrukking komt in de tuin. In de Japanse-Tuinen in Japan doen de mossen, dankzij het gunstige klimaat, het zeer goed en zijn er in grote getale en diversiteit aanwezig. Er zijn tuinen met meer dan 100 verschillende mos soorten.

 

Tips

Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai

Voor vragen over eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai

Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien 

Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde