Bonsai Wortels

 

Bonsai wortelsnoei

Bonsai wortels

Van een Boom waar een Bonsai van gemaakt gaat worden is het zaak ieder jaar de wortel kluit terug te brengen tot een derde van zijn grootte. Wel van alle kanten evenveel afhalen. Zo kunnen de piepkleine wortelvezels groeien. Na ongeveer drie of vier jaar kan de Bonsaiboom in een speciale aarden pot met platte bodem gezet worden. Om de Bonsai niet te beschadigen is het zaak goed basis gereedschap aan te schaffen. Staat de Bonsai eenmaal in een pot dan is het zaak de wortels goed in de gaten te houden. Vroeg in de lente is het voor de meeste Bonsais tijd om te kijken of de Bonsai verpot moet worden doordat de wortels de hele Bonsaipot hebben gevuld. Om de Bonsai gezond te houden zijn goede wortels erg belangrijk.

Wortelkluit in Bonsaipot zetten
Wortelkluit in Bonsaipot zetten

 

 

Bonsai Wortel snoei

Bonsai uit de pot halen en met een vork de wortels zoveel mogelijk te ontwaren en te spreiden zoals bv de spaken van een fietswiel. Dan kunnen de wortels de Bonsai goed steunen. Na het wortels snoeien zijn alle wortels ongeveer gelijk van lengte, zijn de overtollige wortels afgeknipt en kunnen ze goed gespreid worden. De wortelkluit past weer goed in de pot. Voordat de Bonsai terug in zijn pot gaat de gaatjes in de pot afdekken met gaas en de draad erdoorheen halen (zie bovenstaande afbeelding). Daarna een laagje grond in de pot doen.


Wortel snoei toepassen

Bij iedere bewerking die de bonsai ondergaat moet er altijd gekeken worden of de bonsai er klaar voor is, de bonsai wel gezond genoeg is en het juiste jaargetijde is om diverse handelingen te verrichten. Bladverliezende Bonsais kunnen verpot worden tussen einde winter en begin lente, voordat de knoppen beginnen te groeien. De Conifeer soorten verpotten midden of einde in de lenteperiode. Dus nooit in de winterperiode wortels snoeien. De Bonsai is dan in rust. Het snoeien van wortels in de zomer kan de opname van voedingsstoffen verstoren.

Wortels

Het is niet zo dat door de wortels te snoeien de Bonsai klein blijft. Ook de takken en bladeren moeten worden gesnoeid. Dit samen zorgt ervoor dat de Bonsai klein blijft. Als je daar niet genoeg rekening mee houdt zal de teleurstelling groot zijn en is de kans groot dat de bonsai het niet overleeft. Bonsai bomen hebben meer aandacht nodig dan bomen in de vrije natuur. De bonsaiwortels die in een pot zitten zijn minder beschermd, juist doordat ze in een pot zitten, dan in de vrije natuur. De wortels worden snel te warm, te koud, te nat of te droog. In de vrije natuur regelt de boom het zelf wel.

Zaag voor snoeien van dikke Bonsai-Wortels
Zaag voor snoeien van dikke Bonsai-Wortels
Bonsai wortelschaar
Een Bonsai-Wortels Snoeischaar
Bonsai-Wortels
Bonsai Wortels

Wortelvoet

Voordat je kunt gaan vormen tot een Bonsai is het heel belangrijk de voorkant van de boom te bepalen. Ook de wortelvoet van de boom hierbij erg belangrijk. Kies een kant waarbij de wortels goed uitkomen. Laat nooit een wortel recht naar voren steken. Door elke keer bij het verpotten de wortels die naar beneden groeien weg te snoeien zal de boom nieuwe wortels gaan aanmaken die horizontaler groeien. Op deze manier zal er na verloop van tijd een mooie wortelvoet ontstaan.

De Tegel methode

Dit is een vrij ingrijpende methode om een mooie wortel hals te creëren. Dit word bij kwekerijen echter wel zo toegepast. De jonge en gezonde Bonsai wordt door een gat in een tegel getrokken. Naarmate de stam van de jonge Bonsai dikker wordt, wordt de voeding stroom langzaam gestopt omdat er geen ruimte over is in het gat van de tegels! Om te overleven zal de bonsai nieuwe wortels boven het knelpunt van het gat gaan maken. Deze nieuwe wortels zullen de rol van de wortels onder de tegel geheel gaan overnemen en vormen zo de nieuwe wortelhals. Hierdoor krijg je een platte onderkant en wortels die zich goed naar alle kanten uitspreiden. De wortels onder de tegel worden verwijderd wanneer de wortels boven de tegel genoeg zijn ontwikkeld.

Sappige Wortels

Bonsai met hele dikke sappige wortels, zoals de Ginkgo, de Ulmus en de Acer moet je goed beschermen tegen vorst.