Bonsaibomen Ziekten en Plagen

Regelmatig ontvang ik vragen over Bonsaibomen die te kampen krijgen met ziekten en of plagen en wat er aan te doen valt. Vaak zijn de klachten dat de blaadjes geel van kleur worden en afvallen, op de stam kan dan ook een stroperige kleefstof voorkomen. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is. Er zijn geen insecten te zien en men denkt dat de plant ook niet te droog of te nat staat. Hoe goed je ook de Bonsaiboom verzorgt en hoe voorzichtig je ook bent het gaat gewoon wel eens mis dan wordt de Bonsaiboom geplaagd door ziekten en plagen.

Vaak is er toch een verzorgingsfout geweest en raakt de Bonsaiboom zijn natuurlijke weerstand kwijt en zal herstellen als de oorzaken bekend zijn en de schadelijke insecten zijn verdwenen. Onderstaand informatie over de meest voorkomende ziekten en plagen. Houd moed en red wat er te redden valt. Bedenk dat een niet opgemerkte zieke Bonsaiboom de rest kan aansteken.


Bonsaibomen Ziekten en Plagen aantasting door schadelijke insecten

Mieren op of rond de bonsai zijn meestal een voorbode voor bladluis. Wellicht nog niet zichtbaar, raadzaam om even in de gaten te houden. Onderstaand een aantal tips om uit te proberen.
  • Nematoden tegen mieren. Dit is een biologische bestrijding met aaltjes.
  • Stuivers (koperen munten) rondom de boom neerleggen. Mieren houden niet van koper en het schijnt dat ze door de geur van het kopen hun nest niet meer vinden.
  • Strooi een dunne lijn zout rond de plek waar je geen mieren wilt hebben.
  • Mieren haten komkommers. Leg komkommerschillen op plaatsen waar de mieren komen.
  • Zowel kruidnagel als knoflook houden mieren weg. Door de sterke geur blijven ze weg.
 Bonsaibomen ziekten Wortelrot
Wortelrot komt redelijk vaak voor. De oorzaken kunnen liggen in een verkeerde samenstelling van de aarde, een verstopt afvoergat of teveel water. Er ontstaat op de bodem van de pot een soort van moeras. Het kan ook nog zo zijn dat de Bonsaiboom te lang droog is gebleven waardoor de hele fijne haarwortels zijn afgestorven en aan het rotten zijn geslagen. Als de Bonsaiboom uit de pot wordt gehaald is Wortelrot duidelijk te zien aan de donkerbruine slijmerige wortels. Het beste is dan deze aangetaste wortels helemaal weg te snoeien en nieuwe aarde in de pot doen.
Bonsaibomen Ziekten en Plagen luizen
Bonsaibomen Ziekten en Plagen luizen
Bonsaibomen plagen Luizen
Luizen scheiden meeste een kleverige zoete substantie af waardoor de mieren als een magneet worden aangetrokken. Mieren nemen luizen weer mee naar andere Bonsaibomen die hier weer door aangetast worden. Dus als de luizen bestreden worden blijven de mieren ook op een afstand. Mogelijk helpt het ook de Bonsaipoten of de poten van tafels in emmers met water te zetten en in het water insecticide te doen. Een luizensoort die heel lastig is zijn de schildluizen. Deze zijn bruin of zwart en lijken op kleine schelpjes. Blijf ze verwijderen zodra je ze ziet. Meestal zijn ze te vinden op stelen en onder de bladeren. Deze luizen zijn door hun schild moeilijk te bestrijden. Druk er zoveel mogelijk dood en verwijder deze waarna u kunt spuiten met insecticide. Gebruik voor schildluizen een iets zwaardere oplossing dan de andere luizen soorten.


Bonsaibomen plagen Wolluizen

Lijken op plukjes watten. Stip ze aan met een in spiritus gedoopt wattenstokje.

Bonsaibomen Slakken en Rondwormen

Slakken zie je zo en kun je vaak met gif bestrijden. Wormen en rupsen kun je zelf verwijderen. Rondwormen tasten de wortels aan. De energie gaat uit de boom. Bonsaiboom uit de pot halen.  Snoei alle knobbels van de wortels. Daarna de wortels in een kalkoplossing zetten.  Oude aarde uit de pot halen pot goed ontsmetten en schoonmaken. Nieuwe aarde in de pot en de Bonsaiboom kan weer terug in zijn pot.
Bonsaibomen Ziekten en Plagen Rupsen
R Bonsaibomen Ziekten en Plagen Rupsen
Bonsaibomen Ziekten en Plagen Meeldauw
Bonsaibomen Ziekten en Plagen Meeldauw

 Bonsaibomen ziekten Meeldauw

 Meeldauw tast vaak jonge blaadjes en scheuten aan. Het lijkt vaak alsof er meel op de Bonsai is gestrooid.  Meeldauw komt over het algemeen voor aan het einde van de zomer als de nachten vochtiger en langer worden.  Het vocht op de bladeren blijft langer liggen en is een prima broedplek voor schimmels. Door de Bonsai te bestuiven met wat zwavel is Meeldauw goed te bestrijden. Lukt dat niet dan is een schimmelwerend middel noodzakelijk.

Bonsaibomen ziekten Bladvlekkenziekte

Deze ziekte veroorzaakt zwarte, bruine of grijze vlekken op de bladeren, nieuwe scheuten, takken en of vruchten. Vooral de bladverliezende bomen kunnen hier last van krijgen.

Bonsaibomen plagen Roest

 Dit veroorzaakt kleine korreltjes van verschillende kleuren op de nieuwe blaadjes en verhoute scheuten groeien. In het voorjaar en in de vroege zomer is deze ziekte op zijn hoogtepunt. Let goed op en besproei de plant. Alle afgevallen blaadjes direct in de prullenmand gooien.

Bonsaibomen plagen Boorkevers

Deze boorkevers laten een heel zichtbaar slijmspoor achter meestal op de verhoute delen van de Bonsaiboom. Ze boren gaten in de stam van de Bonsaiboom. Een boom die aangetast is door deze kevers kun je behandelen door met een steriele spuit nicotine of pyrethrum in de gaten te spuiten. Sluit daarna het gat af met paraffinewas of gewoon klei.

Bonsaibomen plagen Lapsnuitkevers (taxus kever)

Bonsaibomen Ziekten en Plagen Lapsnuitkever (taxus kever)
Bonsaibomen Ziekten en Plagen Lapsnuitkever (taxus kever)

Er zijn een aantal beestjes die u niet ziet maar wel zeer schadelijk zijn voor de Bonsai. De gegroefde lapsnuit kever (taxus kever) of druive-haantje is er daar 1 van. Deze zitten onder de grond en vreten aan het wortelgestel hierbij denken we aan de larven van de lapsnuit-kever. Deze verzwakken de Bonsai dusdanig dat sterfte het gevolg kan zijn. De volwassen lapsnuit-kever voedt zich met bladeren van de bonsai, en maakt hierin ronde gaten in de bladeren van voornamelijk loofbomen en is dus ook schadelijk voor de Bonsai bomen. Bestrijding met een chemisch middel te krijgen bij het tuincentrum of vakhandel. Of de Bonsai Bomen verpotten.

Bonsaibomen plagen Blad Mineerders

Een ander beestje wat zich ophoudt in de bladeren van de bonsai is de blad Mineerder, uit deze larf komt de mineer-vlieg. De larf voedt zich met de binnenkant van het blad van de bonsaiboom en deze larf maakt gangen aan de binnenzijde van jonge bladeren. Bestrijding; neem het blad weg, preventief spuiten tegen luizen neemt ook het probleem van de blad-mineerder mee. (hetzelfde middel).

Bonsaibomen plagen Mijten

Mijten zijn minder schadelijk voor de Bonsai boom echter zaak is wel om ze snel weg te halen, dit kan uitstekend met een (tanden)borsteltje.

Bonsaibomen plagen Spint

Spint is schadelijk als zij in grote hoeveelheden voorkomen in de Bonsaibomen. Spint is in staat in zeer korte tijd grote schade aan te richten. Karakteristiek aan deze plaag is het spinsel dat bij grote hoeveelheid spint goed te zien is. Spint voed zich aan de onderkant van de bladeren met plantensap. Bestrijding kan het beste met een chemisch middel te krijgen bij het tuincentrum of vakhandel.

Tips

Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai

Voor vragen over eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai

Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien 

Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde

Mos  grondbededekker bij Bonsais: Bonsai en Mos

Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels