Bonsai Gereedschap om te starten met je Bonsai?

Voordat je basis gereedschap gaat aanschaffen kun je het beste even in de schuur kijken welk gereedschap er ligt. Dan kun je de aanschaf van Bonsai Gereedschap nog even uitstellen en kijken of je echt aan een Bonsai wil beginnen. Pas dan is het tijd om speciaal Bonsai gereedschap aan te schaffen. Er zijn volop samengestelde pakketten Bonsai gereedschap te koop. Het nadeel is dat deze Bonsai gereedschap pakketten door iemand anders zijn samengesteld. Onderstaand een lijst wat er nu echt nodig is aan Bonsai Gereedschap en de basis gereedschap om te starten met je Bonsai.

Bonsai Gereedschap de Snoeischaar

De langbenige snoeischaar is een van de meest gebruikte Bonsai Gereedschap. Deze snoeischaar is bedoeld voor het snoeien van jonge en kleine takjes en twijgen. Door de lange smalle vorm van de schaar komt deze  in het diepste van je Bonsai. Het snijblad zal snel beschadigen als er te dikke takken met deze schaar gesnoeid worden. Deze schaar hoort bij de bonsai basis set van het bonsai gereedschap. Met de dikkere snoeischaar worden de dikkere takken gesnoeid. 

Bonsai Gereedschap de Concaaftang

Als gereedschap wordt de concaaftang gebruikt voor het afknippen van de zwaardere takken of stam van de Bonsai. De concaaftang laat door zijn ietwat bolle vorm een redelijk vlakke wond achter. Het cambium (levende deel van de boom) zal hierdoor de wond sneller kunnen genezen. De kans is dan groot dat er geen knobbel ontstaat waar de tak is weggeknipt. Bonsaicursus; Gebruik de concaaf tang niet bij takken met een diameter die groter is dan de helft van het snij blad.
 

Bonsai Gereedschap Draad

Pijpenragers met zachte stof rond het metaaldraad zijn een must voor het bedraden van tere en jonge takken. Zo bescherm je de deze tegen beschadigingen. Gebruik ze niet al te lang daar pijpenragers op den duur gaan roesten.Koperdraad of aluminiumdraad gebruiken we in verschillende diktes. Dit draad is te verkrijgen van 1 mm tot 6 mm. Bonsaicursus; hierbij moet gezegd worden dat aluminiumdraad het makkelijkste te verwerken is voor de beginnende Bonsailiefhebber. Draad blijft een tijd om de takken zitten. In plaats van koper- of aluminiumdraad kan ook bloemendraad in diverse diktes worden gebruikt.Goed leren bedraden is een kunst op zich, waarbij het aan te raden is eerst te oefenen. Desnoods kun je in het begin oefenen op een losse tak, zodat je niet je echte bonsai boom meteen beschadigd.
 

Bonsai Gereedschap de Draadtang

De draadtang heeft als functie het draad (aluminium of koper) op de juiste lengte te knippen voor bedrading. De draad tang heeft een “bollende” voorkant zodat de tang bij het verwijderen van het draad van de Bonsai, niet in de bast van de bonsai knipt en deze beschadigd. Bonsaicursus; Deze schaar hoort bij de bonsai basisset van het bonsai-gereedschap.
 

Bonsai Gereedschap en het Zaadkistje

Indien we starten met bomen die opgekweekt worden uit zaad is een zaadkistje noodzakelijk. Dat is bijna bij elk tuincentrum te verkrijgen. Het voordeel van een zaadkistje is dat er een aantal boompjes tezamen kunnen worden gezaaid en opgekweekt. Houten ijs-stokjes of cocktailprikkers zijn handig als Bonsai gereedschap om de grond los te maken indien een jong bonsai boompje uit het zaadkistje in een pot gezet moet worden. Een klein plantenschopje als gereedschap is daarnaast ook een handig hulpmiddel. Bonsaicursus; etiketten waarop de naam van de pas gezaaide bonsaiboom staat zodat bekend is welke zaadjes in de zaadkist gezaaid zijn.

  

Bonsai Potten

Het is handig om een aantal potten in verschillende maten in voorraad te hebben. In de bodem moeten er altijd gaten inzitten voor een goede waterafvoer. Schaf daarbij een stevig stukje horrengaas aan om deze gaten goed af te kunnen dekken. Bij Bonsaibomen kun je onderaan in de potten geen potscherven gebruiken. Bonsaicursus; de wortels van een Bonsai groeien hier doorheen en bij het verpotten van de boom zullen ze beschadigen. Ook staan de Bonsaibomen dan in te kleine potten en zullen de potscherven een veel te grote ruimte innemen!
 

Bonsai Gereedschap wortelschaar (tang) en wortelhaak

Als gereedschap wordt de wortelschaar gebruikt voor het terug snoeien van dunne wortels. De wortelschaar is verkrijgbaar in diverse maten. Moeten er dikkere wortels worden teruggesnoeid ter dikte van vingers gebruik dan een wortelzaag. Bonsaicursus; de wortelhaak kan gebruikt worden als de grotere Bonsaiboom verpot moet worden. Daarmee haal je met gemak de oude aarde weg tussen de wortels. Bonsaicursus: oude aarde kun je ook prima verwijderen met twee bamboestokjes.
Bonsai-Gereedschap nodig om mee te starten zaag om de dikke Bonsai-Wortels mee te snoeien
Bonsai-Gereedschap nodig om mee te starten zaag om de dikke Bonsai-Wortels mee te snoeien
Bonsai Gereedschap, Wortel Snoeischaar
Bonsai Gereedschap, Wortel Snoeischaar
 
 
 
 
 
 
 
 
 Tips

Gerelateerde artikelen:
Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai
Voor vragen over eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai
Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien 
Maak je eigen Bonsai grondmix: grondmix en aarde
Mos grondbedekker bij Bonsais: Bonsai en Mos
Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels
Meer informatie over gereedschappen: Bonsai Gereedschap


Bonsaicursus