Bonsaischaal maken

Ontdek de kracht van je eigen creativiteit door een Bonsaischaal maken. De wereld van de Bonsai is veel groter dan alleen de Bonsai. Wortels, rotsen en bergen hebben een hele nauwe band met de Bonsai. De natuur is zo mooi dat het de moeite waard is om op kleine schaal weer te geven. Een bos is een indrukwekkende vorm van bonsai.

Bonsaischaal maken (maanschaal)
Bonsaischaal maken (maanschaal)

Landschapsschaal

Landschapsschaal

Maanschaal en Landschapsschaal

De bovenstaande schalen (maanschaal en landschapsschaal) zijn in de studio van Mariline Limberti gemaakt tijdens één van haar workshops. Start met een eenvoudige schaal. Later als je de techniek beheerst en de combinatie van vaardigheden, kennis en fantasie kent kun je de mooiste schalen of rotsformaties maken die je maar wilt.



Geschikte boomsoorten voor de Bonsaischaal

• Picea Abies “Little Gem“

• Cotoneaster microphyllus

• Juniperus Procumbens nana

• Carpinus Turczaninowii

• Cryptomeria yokohama




Materiaal voor de Bonsaischaal maken

• kippengaas, niet te wijdmazig

• glasvezeldoek of vliesdoek

• een grote naald en stevig draad

• een scherpe schaar en draadtang

• stukjes draad om de constructie mee te verstevigen

• aluminium cement ‘fondue’

• oude kwasten

• zilver-zand of grit

• kranten

• plastic zakken

• emmers of bakken voor het mixen van het cement.

Start met een langwerpig stuk kippengaas, geen geplastificeerd gaas dit is te stug. Leg het stuk kippengaas op een los stuk vliesdoek of glasvezeldoek. Vliesdoek word in de tuinbouw gebruikt voor het afdekken van gewassen in het veld. Het is een synthetisch product.

 

3WSM-03-300x181

 

 

 

 

 

 

Bonsaischaal maken

Gebruik de naald en het draad om het vliesdoek vast te zetten op het kippengaas. Doe dit secuur, als het doek niet stevig genoeg vastzit op het kippengaas als dit gevormd gaat worden springen de stukken doek los. Dan houd het fonduecement ook niet goed en brokkelt het af.Het komt er op neer dat de draad door vrijwel ieder gaatje van het gaas gehaald moet worden. Nieten lijkt een goede optie echter alleen op de rechte stukken. Op de plekken waar het gaas gebogen gaat worden springen de nieten los.

Bonsaischaal maken Rotsen en landschappen

Indien je al een boom of bomen hebt uitgekozen voor de schaal dan kun je de schaal al gaan vormen naar de je eigen idee. Rotsen en landschappen zijn ruw en ruig, dus maak niet te starre vormen en zeker niet te rond. Als je met een rotsformatie erg de hoogte in wil, doe er dan een stuk watervast triplex onder van minimaal 8 millimeter. Zaag die in een ovaal uit en bevestig de rots met krammetjes aan het triplex. Ook hier verstevigd je de basis met een stuk dik draad. Zoals je op de foto hieronder  ziet kun je de schaal aan de binnenkant van het gaas verstevigen met een metalen staaf of een dik stuk draad.  Zodra je klaar ben met het vast naaien en vormen van je schaal kun je de fonduecement of aluminium cement aanmaken.

4WSM-04-300x145

 

 

 

 

 

Van belang is hierbij te letten op het volgende;

1 cement hard uit in water

2. Het cement moet nat uitharden!!

Bonsai schaal maken
Bonsai schaal maken

Smeer de schaal lekker in. Om het oppervlak er ruiger te doen uitzien, kun je cement of scherp zand toevoegen. De verhouding is 1/3 zand op 2/3 fondue. Giet voorzichtig het water erbij terwijl je blijft roeren. Het mengsel moet niet te dun worden, want dan droogt het heel slecht. Het moet een beetje de dikte hebben van yoghurt.

6WSM-13-300x212

Daarna wordt het cement bedekt met een laag plastic erover heen. Zorg dat het plastic de rots of schaal niet raakt, anders krijg je op die plek een glad stukje oppervlak.

Bonsaischaal drogen

De schaal of rots dient minimaal 24 uur uit te harden. Besproei regelmatig de schaal of rots met water om het verdrogingproces te vertragen. Het beste is ook de rost of schaal in een onverwarmde droge ruimte te plaatsen bv een garage. Na 24 uur gaat de tweede laag erop. Echter maak hiervoor de schaal of rots licht vochtig. Dan weer 24 uur laten drogen. Eventueel kunt je ervoor kiezen nog een derde laag aan te brengen of alleen een derde laag op stukjes die nog wat dun zijn.

7WSM-14-300x2008WSM-16-300x200

 

 

 

 

 

Bonsaischaal kleurpoeder

Door wat kleurpoeder in het cement te voegen kunt je de grijze kleur van het cement wat wijzigen. Het is moeilijk een indicatie te geven wat voor kleur en hoeveel. Het beste is zelf uit te testen welke kleurschakering je het mooiste vind. Als de schaal eenmaal goed is gedroogd, is hij waterdicht.

Bonsaischaal beplanten

Meng voor het beplanten de Keto en de Akadama door elkaar: verhouding ongeveer 1 deel Keto en 3 delen Akadama. Voeg er voorzichtig wat water bij dat het en stevige pasta word, ook weer de dikte van yoghurt ongeveer.

9WSM-22-300x262

Maak van te voren in je schaal diverse gaten in je bodem. Hier kan het overtollige regenwater uit als de bak beplant is. Uiteraard maak je geen gaten op de plek waar je eventueel een vijver effect wil hebben.

10WSM-23-300x216

Bij een rots hoef je geen gaten te maken. Wel kun je draden bevestigen op de plekken waar je de bonsai boompjes vast wilt zetten. Dan maak je een rand van het Keto/Akadama mengsel zodat je losse Akadama er goed in blijft liggen. Het voordeel van het Keto mengsel is dat het hele vruchtbare klei is, er goed mos op groeit en het goed water vasthoud.

Plaats dan in dit geval van de foto’s, de boompjes erin. Voor deze foto serie is een reeds bestaande bos beplanting van haag beukjes uitgezocht, die in een van speciaal plastic gemaakte trainingsschaal stonden. Deze variant is de kleinbladige Koeaanse Haagbeuk/ Carpinus Turczaninowii. Een leuk bij effect van dit soort is, dat ze in de herfst erg mooi oranje rood verkleuren en een paar maanden later blad hebben. Kies voor dit soort projecten soorten uit met fijn loof, dit versterkt het geval van ruimte.

12WSM-25-300x24011WSM-27-300x25713WSM-28-300x206

Een landschap moet wel zeer regelmatig water krijgen. De schaal is erg ondiep. Zoals je ziet op de bovenstaande foto droogt de Keto aan de buitenkant altijd wat in en vertoont dan wat scheurtjes. Dit is helemaal niet erg. Het is aan je eigen creativiteit wat je er verder bij doet in de vorm van accentplantjes. Bij de onderkant van je rots kun je ook altijd nog een beetje split leggen, dit geeft het idee van een rivierbedding.

14BB-08-300x188

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*