Bonsai en Koi

 

Lopend in een Japanse Tuin ervaar je rust, alles lijkt in evenwicht te zijn. Het voelt alsof je in het tijdeloosheid loopt. Vaak tref je in de Japanse tuin een vijver aan met Bonsai en Koi karpers. Elk jaar weer trekken veel handelaren naar het mekka voor Koi-liefhebbers. Niigata in Noord-West Japan om bij de kwekers Koi te selecteren en te kopen voor hun Nederlandse handel. De schatting is dat er in Nederland en België tussen de 50.000 en 410.000 koi-vijvers zijn.

Maja Koi

 

Koi Karpers kweken

De vissen worden samengedreven in een net dat noemt men vissen hand-picken. Vervolgens worden ze apart in een net geplaatst met een naambordje van de koper erbij. De Koi Karpers kunnen in plastic zakken tegenwoordig zeer snel getransporteerd worden naar Europa. Het exporteren van de Koi Karpers vanuit Japan heeft veel voeten in de aarde. Elk jaar moeten de kwekers hun vergunning opnieuw aanvragen. Pas als kwekers voldoen aan de eisen wordt er een  nieuwe exportvergunning afgegeven. Alleen de Koi die in Japan is gekweekt wordt Japanse Koi genoemd. Landen zoals Europa en Israël kweken tegenwoordig ook Koi Karpers. Deze Karpers worden respectievelijk Euro Koi en Israëlische Koi genoemd. Landen zoals Taiwan, Thailand en Maleisië zijn ook bezig om Koi Karpers te kweken.

Oorsprong van de Koi

Nishikigoi is de algemene benaming voor gekleurde karpers afkomstig uit Japan. De vele prachtige Koi variëteiten die we kennen stammen allemaal af van de zwarte vis die bekendstaat onder de naam Magoi. In die tijd bezaten ze nog niet die mooie kleurenpracht. Het waren de Japanners die door zorgvuldige selectie, aan de basis lagen van de huidige kleurschakeringen en ze zorgden ook voor de verdere uitbouw van de verschillende soorten.Enkele belangrijkste Koi Karpers

 • Kohaku: Witte Koi met rode patronen.
 • Taisho Sanshoku (Sanke): Witte Koi met rode en zwarte patronen. Het zwart mag niet onder de laterale lijn komen, het zwart op de borstvinnen ligt erop als een soort streepjes, deze streepjes hoeven niet te beginnen bij het aanhechtingspunt van de borstvin maar het mag wel. Het zwart mag niet op het hoofd komen.
 • Showa Sanshoku (Showa): Zwarte Koi met witte en rode patronen.
 • Asagi: Koi met licht blauwe schijn aan de bovenkant en rode schijn aan de onderkant.
 • Shusui: Koi met een lijn met blauwe schubben op de rug,gelijk verdeeld. De staartvin, borstvinnen en kieuwdeksel hebben vaak een rood/oranje kleur. Kruising van een Asagi en Doitsu.
 • Bekko: Witte, rode of gele Koi met zwarte vlekken.
 • Utsurimono: Zwarte Koi met rode, witte of gele patronen.
 • Goshiki: gedeeltelijk zwart met rode, witte, bruine en blauwe accenten.
 • Goromo: witte koi, donkerrode tot paarse vlekken (buddo goromo) of witte koi rood met zwart omlijnde schubben vlekken(ai goromo).
 • Ogon: Koi met een eentonig kleurpatroon, metaalachtig. Bekende kleuren zijn rood, oranje, platina, geel en zilver.
  (Bron: koivergelijken)

Het houden van Koi Karpers
Belangrijk bij het kopen van een Koi is erop te letten of de Koi een mooie body heeft en een goede huidkwaliteit. Enige kennis van biologisch evenwicht en waterhuishouding in de vijver is ook handig. De Koi blijft meestal gezond zolang er niets mis is met het water in de vijver. Wordt de Koi ziek dan is dat vaak terug te brengen naar het water waar wat aan mankeert.

Koi verzorging
De Koi is een planteneter, dus het is van belang geen dure planten in de vijver te zetten. Een waterlelie zou bv prima passen. Voer voor de Koi Karper is er in vele merken en prijsklassen. Het is bekend dat kopers afgaan op mooie luxe verpakkingen en prijzig voer, in de verwachting dat er goed voer in zit. De Koi haalt 50% van zijn voeding uit de korrels en de rest wordt uit het water gehaald. Belangrijk is dat het water helder blijft en er weinig mestafval in komt. Dan blijven de Koi goed groeien en mooi op kleur.Bonsai en Koi
Bonsai en Koi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Haicu

Eerste zonnestraal

het bloemblad van de lotus

morst met morgendauw.

Willy Cuvelier

 

Bonsaicursus

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*