Eerste hulp Bonsaiboom het gaat wel eens mis

 

mariline Limbertie bonsai expert

Mariline Limbertie bonsai expert

Eerste hulp Bonsaiboom. Het gaat wel eens mis, hoe voorzichtig er ook wordt omgegaan met de Bonsaiboom. Vragen over een verzwakte of zieke Bonsaiboom zijn de meest voorkomende vragen die ik krijg. Vaak is het moeilijk om er achter te komen wat de oorzaak is dat een Bonsaiboom het minder gaat doen. Wat de oorzaak ook is, houd moed en ga door met de eerste hulp Bonsaiboom.

Eerste hulp Bonsaiboom
Eerste hulp Bonsaiboom

Eerste hulp voor een verzwakte of zieke Bonsaiboom

Haal de Bonsaiboom heel voorzichtig uit zijn pot. Haal eventueel de bedrading weg. De wortelkluit is nu vrij zodat de wortels aan de buitenkant voorzichtig gekamd kunnen worden. Check de wortelkluit op gebroken of gekneusde wortels. Snoei eventueel de gebroken of gekneusde wortels eraf. Takken die beschadigd zijn zo dicht mogelijk bij de knoest snoeien.


Hou de wortels nat tot de Bonsaiboom in zijn nieuwe pot staat. Wanneer er een vermoeden is dat de plant door ziekte of ongedierte verzwakt of ziek is geworden is het beter de grond te verwijderen en de Bonsaiboom in schoon zand te zetten. Geen mest geven, wel water. Laat de Boom even een dag bijkomen in de schaduw. Grote kans dat de boom door deze eerste hulp actie in de avond al weer aardig hersteld is.

Eerste hulp Bonsaiboom Een simpele krabtest

Een simpele krabtest. Krab met een vingernagel aan de bast van de Bonsai. Als de bast aan de binnen zijde groen is, dan leeft de Bonsai en kan het nog heel gemakkelijk goed komen. Heb dan een beetje geduld. Van sommige Bonsai is het bekend dat zij zich moeilijk laten overplanten en er een relatief groot percentage zonder aanwijsbare oorzaak doodgaat.


Algemene vragen

1.Waar komt hij vandaan van oorsprong, is het een boom-soort van de gematigde streken, het sub-tropisch klimaat of wel het tropisch klimaat. Alleen al dat goed te weten geeft veel duidelijkheid waar je het beste je bonsai kan neer zetten.

2. In wat voor Grondsoort staat hij, kan hij voldoende water opnemen, zonder dat je bonsai verzuipt in de nattigheid.

3. Geef je hem wel voldoende mest als hij groeit?.

4. Leer hoe een bepaalde boom-soort groeit in zijn natuurlijke omgeving, wat is normaal, wat niet?

Heeft de eerste hulp Bonsaiboom niet geholpen zijn er nog een aantal mogelijkheden waardoor de Bonsaiboom ziek of verzwakt kan raken.

Eerste hulp Bonsaiboom Standplaats

Dit is de belangrijkste en meest voorkomendste oorzaak van veel problemen.Veel Bonsai stellen daar eisen aan, sommige Bonsai hierin zelfs hele strenge eisen! Meestal is het antwoord simpel: de Bonsai moet verplaatst worden of er moet iets aan de Grond(soort) worden gedaan.

Eerste hulp Bonsaiboom Bladeren

De bladeren van mijn bonsai verbranden: Te veel zon, zet de bonsai in de half schaduw of sproei de bladeren niet nat als de zon er op schijnt. De bladeren van mijn Bonsai gaan ineens slap hangen: Geef meteen water, hij staat te droog, of omgekeerd hij staat al langere tijd veel te nat en heeft Wortel-rot.

Help mijn Bonsai gaat dood!!

Worden er beelden op de tv vertoont dat bij de boeren alles staat te verrotten op het land, dan ben je er zeker van dat je eigen bonsai ook te nat staat. Indien er in het late voorjaar, vlak voor ijsheiligen, vorst voorspelt wordt, weet wat te doen. Windkracht 10, besef dat je bonsai buiten in de storm onbeschut staat.

Eerste hulp Bonsaiboom Ongedierte
Er zitten luizen in mijn Bonsai. Heel erg vervelend. Toch is het echt zeldzaam als een Bonsai hier aan dood gaat. Kom wel in actie. Het beste is zo snel mogelijk in een lokaal tuincentrum in de buurt een luizen/slakken-bestrijdingsmiddel te kopen en deze geheel volgens de bijgevoegde instructies héél belangrijk, toe te passen. Gebruik geen zeep en spiritus of andere huismiddeltjes, dat is veel slechter voor je bonsai dan je je wel realiseert.

De Bonsai was niet gezond bij de aankoop
Als dit zo is, dan zie je dit meestal snel na de aankoop. De Bonsai begint al snel zijn bladeren te verliezen. Probeer de bonsai op een goede plek neer te zetten of voer de onderstaande krabtest uit.

tips

Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai

Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien 

Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde

Mos  grondbededekker bij Bonsais: Bonsai en Mos

Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels


Bonsaicursus