Bonsai Ficus een sterke beginnersbonsai

Bonsai Ficus een sterke beginnersbonsai voor nog geen 10 euro? Een regelrechte hit is de Bonsai Ficus Vijg Microcarpa een groenblijvende sterke beginnersbonsai. Albert Heijn, supermarkten, bouwmarkten e.d. of de Ikea hebben regelmatig grote partijen te koop van de Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng (Chinese vijg). De Ficus is sterk, mooi om te zien en groeit goed. Een uitstekende en goedkope beginnersbonsai, geschikt om ervaring mee op te doen.

Ficus Microcarpa Ginseng
Ficus Microcarpa Ginseng

Ikea Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng (Chinese vijg)
Ikea Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng (Chinese vijg)
AH Bonsai ficus microcarpa
AH Bonsai ficus microcarpa

Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng blad
Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng blad

Bonsai Ficus Welk gereedschap is nodig

Het is in het begin nog niet nodig duur gereedschap te kopen. In deze begin periode voldoet een tuinschaar met scherpe punten (druivenschaar) en een goed scherp mes. Bonsaicursus: Handig is ook een oude verfkwast voor de grond van de wortels af te borstelen voor het wortelsnoeien.

Bonsai Ficus standplaats en temperatuur

De Bonsai staat vaak op de vensterbank op een plek waar het meeste zonlicht binnen komt. Deze Ficus verdraagt geen tocht. Een temperatuur tussen de 12 en 40 graden is het beste. Een korte tijd een temperatuur tussen de 13 en 15 graden kan ook. Bonsaicursus: In de zomer kan deze Ficus naar buiten op een zonnige plek.  Staat de Bonsai Ficus Microcarpa in een verwarmde kamer is het raadzaam de Ficus op een Water-Schotel te zetten. Door het water wat in deze schotel staat en langzaam verdampt blijft de kamer Bonsai in een iets luchtvochtiger omgeving. De blaadjes nemen namelijk dit water weer op wat verdampt. Bonsaicursus: een extra voordeel van een water-schotel is dat er geen kalk vlekken in de vensterbank ontstaan tijdens het water geven aan de bonsai. Er zitten namelijk meestal gaten in de bodem van de Bonsai-Schaal. Het beste kun je dan een grote platte schaal kopen die vullen met water en kleine steentjes en daar de schaal met de ficus bovenop zetten. Erg decoratief in de vensterbank.

bonsaischaal
Bonsaischaal luchtvochtigheid

Bonsai Ficus naar buiten

De Bonsai Ficus kan voor een goede ontwikkeling  in de zomer vanaf eind mei tot eind augustus buiten te staan. Door ze in die tijd op balkon of in de tuin te zetten ontstaan door het volle licht vaak nieuwe knoppen in de kruinen. Ook de vertakkingen gaan sneller ontwikkelen in deze buitenperiode. Hierdoor worden de blaadjes ook weer kleiner. Laat ze in de eerste tijd buiten niet langer dan 20 minuten in de volle zon staan. Als ze in het begin te lang in de zon staan kunnen ze last krijgen van zonnebrand. Langzaam opbouwen is het beste.

Bonsai Ficus verpotten

Bonsai Ficus Microcarpa om de twee a drie jaar verpotten, liefst in de lente. De grond die je kunt gebruiken zijn gelijke delen bladaarde (of tuincompost), zand en klei. De Ficus kun je in vorm houden door in het groeiseizoen jonge scheuten (groeipunten)  te snoeien. Beste is dit te doen tot op twee of drie bladeren. De Ficus kan hierbij een wit melksap uitscheiden, deze stopt vanzelf. Bonsaicursus: Je kunt het melksap ook stoppen met as.

 Bonsai Ficus meststof

Deze Ficussoorten hebben in het groeiseizoen behoefte aan een meststof, in de winter is deze meststof minder belangrijk.

Bonsai Ficus snoeien en bedraden

Deze Ficus soorten kunnen worden bedraad. Het is geen noodzaak. Ze zijn prima in vorm te houden met terug snoeien. Nieuwe scheuten snoei je terug in het groeiseizoen tot op twee of drie bladeren. Als je juist op een bepaalde plek een nieuwe tak wilt, dan de tak in zijn geheel wel door laten groeien. Wil je de vorm verbeteren laat dan de plant eerst een tijdje groeien. Daarna pas de takken terugsnoeien tot de gewenste lengte. Snoei niet als de boom zeer krachtig aan de groei is, want dan is ook de sapstroom zeer krachtig en verliest de boom teveel sap bij overmatige snoei. Het beste is zware snoei uit te voeren in de winterperiode, omdat het witte plantensap minder intens is in die periode.Bonsai Ficus Nerifolia

Deze Bonsai Ficus is niet winterhard. Het is wel een sterk en goedkope Ficus en groenblijvend. De Nerifolia is heel geschikt om te leren een bonsai vorm te geven. Bedraden kan erop worden beoefend.

bonsai ficus benjamina treurvijg
bonsai ficus benjamina treurvijg

Bonsai Ficus Benjamina (Treurvijg)

Deze Ficus is niet winterhard. Wel een sterke, goedkope groenblijvende boom. De Benjamina is heel geschikt om te leren een bonsai vorm te geven. Bedraden kan erop worden beoefend. Deze kleinbladige treurvijg soort is zeer geschikt voor het vormen van minibonsais. Ook grote kamerplanten van de Ficus Benjamina kunnen worden omgevormd tot bonsai.

Bonsai Ficus Panda
Bonsai Ficus Panda

Andere soorten Bonsai beginnersbomen

Europese Larix, Acer of EsdoornBeuk,

tips

Bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai

Eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai

Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien 

Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde

Mos  grondbededekker bij Bonsais: Bonsai en Mos

Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels