Baobab Bonsai

Australische Boabob

De Baobab heeft altijd een warme omgeving nodig en is erg gevoelig voor koude temperaturen. De Baobab is een binnenplant. Als je een plek niet kunt voorzien van minimaal zes uur vol zonlicht per dag, is het raadzaam daglichtlampen te gebruiken. Boven de 25 graden en met veel licht gaan de bladeren groeien. 

De Baobab heeft zeer weinig wortels. Is het een jonge boom dan is er vaak een dikke wortelstok met enkele kleine worteltjes. 

Watergift
Baobabs kunnen water opslaan in hun stam en hoeven tijdens het groeiseizoen slechts ongeveer één keer per maand te worden bewaterd. Geef ze helemaal geen water als ze inactief zijn. Te veel water kan wortelrot veroorzaken en de boom doden.

Bemesting
Geef de baobab een halve concentratie vloeibare mest als het tijd is om water te geven. Te veel kunstmest kan de wortels beschadigen.

Snoeien en bedraden
De takken van de baobab kunnen op elk moment worden gesnoeid. Snijd de vertakking weer in vorm voordat de nieuwe bladeren verschijnen. Nieuwe scheuten kunnen worden bijgesneden als ze te lang worden. Jongere takken en twijgen kunnen indien nodig worden bedraad, maar de meeste styling moet met een schaar worden gedaan.

Snoeien kan geen kwaad. In de landen waar de Baobab vandaan komt worden ze ieder jaar sterk ingesnoeid. De bladeren worden voor diverse doelen gebruikt, zoals veevoer, medicijnen of als kruid om gerechten mee te kruiden.
Zitten er voldoende wortels aan, dan zal hij in goede omstandigheden opnieuw in blad komen. In Afrika zijn ze slechts 3 à 6 maanden in blad, afhankelijk van de streek. 

Verpotten
Verpot de baobab in het voorjaar elke twee jaar. Snoei de wortels met een derde en verwijder alle beschadigde of dode wortels. Gebruik een goed doorlatende grondmix met wat humus. Grond moet goed doorlatend zijn, 1/3 zand en kalkminnend. ( cactus- of mediterrane grond)

Voortplanting
De baobab-bonsai kan worden vermeerderd uit zaad, echter de meeste baobabzaadjes ontkiemen slechts na een periode van zeer hoge temperaturen. Zaai de zaadjes niet dieper dan 2 cm. 

Eventuele zijtakken van de Baobab kunnen worden gebruikt om te stekken. Ook deze zaailingen zijn gevoelige plantjes die ook groeien bij zeer hoge temperaturen. 

Ongedierte
Is er ongedierte, dan mag je gerust bestrijdingsmiddelen gebruiken op de baobab.


Algemene Bonsai-tips

Bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai

Eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai

Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien 

Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde

Mos  grondbedekker bij Bonsais: Bonsai en Mos

Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels