Zelkova Serrata

De Zelkova is een buitenbonsai, en kan niet binnen gezet worden.
Hij moet op een zonnige plek in de tuin worden gezet. 

De Zelkova Serrata wordt nog niet zo heel lang voor Bonsai gebruikt. Ze zijn verwant aan de Iep. Het is een sierboom uit Japan, waar je hem in de straten kunt vinden. Het zijn winterharde bladverliezende bomen met een stevige stam. In de herfst kleuren de balderen geeloranje.

Standplaats
Kunnen in de volle zon, echter wel beschutting bieden tegen een felle zon in de zomermaanden. In de wintermaanden beschermen tegen de vorst.

Verpotten
Elk voorjaar. Check dan meteen de wortels, die kunnen vaak voor de helft teruggesnoeid worden.

Snoeien
De Zelkova Bonsai is een snelle groeier. Dus in het voorjaar al beginnen om de uitlopers te snoeien. Bladsnoei toepassen, vooral aan het eind van de takken. Dit kan in het begin van de zomer. De takken vangen zo meer zon en de bladeren worden mooier. Het kan zijn dat in de winter takken afsterven, haal deze takken pas in het voorjaar van de boom af en kijk dan hoever er teruggesnoeid moet worden tot het weefsel er weer goed uitziet.

Bedraden
De Zelkova’s worden vooral door het snoeien in de gewenste vorm gebracht. Takken die echt moeten worden omgeleid kunnen van maart tot oktober worden bedraad.

Watergift
Geregeld water geven, in de zomer bij hete dagen extra water geven. De grond kan beter niet heel erg uitdrogen. In de winter de grond vochtig houden.

Mest
De Zelkova heeft niet veel mest nodig. Meestal is drie keer paar jaar ruim voldoende.

Ongedierte
De Zelkova is gevoelig voor dopluis.

De Zelkova kan ook prima gebruikt worden in een met groepsbeplanting. Een aantal Zelkova’s bijeen vormt een prachtig gezicht. De Zelkova is ook zeer geschikt voor de bezemstijl. De plant moet dan al een stam hebben van ongeveer 6 centimeter rond of meer.

Tips:


Bonsaicursus