Japanse Ornamenten

De ishidôrô (stenen lantaarns) zijn waarschijnlijk hier de meest bekende Japanse Ornamenten uit de Japanse-Tuin. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn geen echte regels voor welk type waar gebruikt moet worden. Voor uw eigen tuin geldt: neem niet te grote en niet teveel lantaarns. Het kan erg mooi zijn om rond de lantaarn een mostapijt aan te leggen. In japanse tuinen zijn  vaak de lantaarns ook begroeit  met mos. Dit kan gestimuleerd worden door met name horizontale delen met een zurig medium, bijv. yoghurt, in te smeren.
Japanse ornamenten tuin Den Haag
Japanse tuin Den Haag



 

Japanse ornamenten Tsukubai (waterbassin)

Bij het betreden van het theehuis (chashitsu) dient men zich geestelijk en lichamelijk voorbereid te hebben. Dit wordt enerzijds bereikt door een wandeling door de fraaie theetuin en daarnaast dient men vlak voor het betreden van het theehuis de handen en de mond te reinigen. Hiertoe staan Japanse ornamenten zoals Tsukubai (waterbassin) bij het theehuis, deze staat laag opgesteld zodat men moet buigen om dit ritueel te kunnen volbrengen. Letterlijk betekent:  Tsukubai ‘een plaats waar men bukt’.Ook de ingang van het theehuis is laag gehouden zodat deze alleen gebogen betreden kan worden, dit alles om de mens’ nederigheid te beklemtonen.

Japanse ornamenten chôzubachi

De Tsukubai is afgeleid van de Chôzubachi, een reinigingsplek bij een tempel. De Tsukubai werd lager gemaakt, waardoor men gedwongen werd om te bukken. Tegenwoordig wordt het bassin zelf Chôzubachi genoemd en de gehele opstelling heet dan Tsukubai. De beste plek voor Japanse Ornamenten zoals de tsukubai is bij het theehuis maar als die er niet is kan het bijv. aan het begin of het einde van een pad.

 
Japanse ornamenten
Japanse Ornament een Water-Bekken Steen uit eigen tuin Mariline Limbertie



Japanse ornamenten Tobi-ishi (stapstenen)

Deze Japanse-Ornamenten zijn bedoeld voor het wandelpad. Ze kunnen rond zijn maar meestal zijn ze rechthoekig en liggen iets verhoogd boven de grond. De Tobi-ishi stenen zijn van boven vlak maar licht onregelmatig. De stapstenen kunnen ook in het water geplaatst worden rondom het Chashitsu (theehuis). De tussenliggende grond kan bestaan uit aarde, grind of  mos.

Tatami matten

Tot de kleine traditionele Japanse Ornamenten behoren de met tatami matten bevloerde ruimte. In deze ruimte houdt de gastheer op zeer traditionele wijze een theeceremonie. De gasten die worden uitgenodigd voor deze theeceremonie dienen zich op je juiste wijze voor te bereiden.

Japanse ornamenten Shishiodoschi (bamboeklapper)

Shishiodoshi bamboeklapper de ook bij ons bekende Japanse Ornamenten. Door het zich regelmatig vullen van de bamboe pijp met water, kantelt deze en slaat met een klap op een steen. Aanvankelijk bedoeld om beesten weg te jagen. In een niet al te grote privé tuin moet men bedenken dat een dergelijk geluid op den duur kan irriteren. In tegenstelling tot het geluid van de kakehi is dit van de shishiodoshi niet rustgevend en past het dus niet in een theetuin.

 Japanse waterpartij, bijv. een waterval en brug(gen)

In de Japanse tuin liggen prachtige waterpartijen, die prima combineren zijn met het geheel van de Japanse Ornamenten. Meestal vindt men een vijver (of een meer, afhankelijk van de grootte van de tuin) met een stromend beekje en bijbehorende brug(getjes). Onderstaand een mooie foto va de Japanse tuin in Den Haag. 
Japanse tuin Den Haag
Japanse tuin Den Haag

Stenen en/of grindpartij

Deze Japanse-Ornamenten zijn vaak symbolisch en simuleren dan grote rotsen of water. Bovenstaande informatie is gedeeltelijk afkomstig van “Uchiyama”, de website over Japan.


Bonsaicursus

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*