Bonsai Ikebana

Ikebana, de Japanse kunst van het bloemschikken.  Een Ikebana schikking is altijd asymmetrisch opgebouwd, een belangrijk onderdeel ervan is de lege ruimte. Belangrijk is de samenhang van de bloemen, schaal of vaas en de plaatsing van het geheel in de lege ruimte. Een ander onderdeel van deze kunst is bloemen te gebruiken van het seizoen. De wereld van de Ikebana vertegenwoordigd schoonheid, verbinding met de natuur, een kunstwerk. Bij het maken van de Ikebana volgen mensen een speciale regels. In nederland zijn er vier Ikebanascholen; Ikenobo, Ohara, Sogetsu en Ichiyo.

Ikebana regels

Bij het samenstellen van een arrangement van Ikebana volgt men bepaalde regels, die voor elke school kunnen variëren. Hieronder is een filmpje waarin duidelijk te volgen is hoe een compositie samengesteld word. De Ikebana Sogetsu School is in 1927 in Japan opgericht door Sofu Teshigahara. Hij brak daadwerkelijk met de eeuwenoude strakke Ikebana tradities. Het uitgangspunt werd “Een ieder kan er van genieten, altijd, overal, gebruikmakend van elk materiaal”. Sofu beschreef zijn leer in de Kakeiho. Bij de Sogetsu school is het mogelijk om arrangementen te maken volgens de leerlijn van Sofu Teshigahara.Andere scholen

In de loop van de tijd zijn er andere scholen bijgekomen. De Ichiyo School werd in 1937 gesticht door Meikof Kasuya en zijn zuster Ichiyo Kasuya. Akihiro Kasuya is de huidige directeur, zijn zoon Naohiro zal hem opvolgen. Enkele trefwoorden binnen de Ichiyo School zijn: seizoenen, poëzie in lijn en beweging, beleving en ontwikkeling, bewustzijn, boeiend. De Ikenobo School is de oudste Ikebanaschool. Aanvankelijk werd deze school gekenmerkt door de strenge regels, waaraan de arrangementen moesten voldoen.

Onderstaand een foto die genomen is tijdens een tentoonstelling in de Japanse tuin te Den Haag/ Clingendael.

Ikebana C.Willems/ Ikenobo School
Ikebana C.Willems/ Ikenobo Schoolbloemschik-kunst stijlen

  • Rikka, staande bloemen die de Boeddhistische expressie van schoonheid en de regels der natuur weergeven.
  • Chabana, rustieke simpelheid en minimalisme, vaak gebruikt voor thee ceremonies.
  • Seika / Shoka, bestaande uit drie taken die de hemel (ten), aarde (chi) en mensheid (jin) voorstellen.
  • Creatieve of vrije ontwerpen, niet perse beperkt tot bloemen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*