Bonsai Suiseki Kijkstenen

Bonsai Suiseki kijkstenen betekent watersteen. In het Japans betekent Sui= water en Seki= steen. Van oorsprong is het woord Sansui-keijo-seki, wat San=berg Sui= water, Kei=landschap, Jo=gevoel en Seki= steen wat tafereel of landschapssteen betekent. Elke Suiseki is een kijksteen, maar niet iedere kijksteen een Suiseki. Die moeten aan hogere, nauw omschreven eisen voldoen, terwijl een kijksteen ruimere parameters heeft. Suiseki wordt gezien als een vorm van kunst, waarbij de Natuur zelf als beeldhouwer heeft gefungeerd. Ze zijn door natuurlijke krachten van de natuur zelf gevormd.

Suiseki tafereel

De stenen laten de kijker een tafereel van onverstoorde natuurlijke grootheid inbeelden in een wereld van rust en sereniteit. Het besef van onsterfelijkheid en intrinsieke schoonheid. Wat de een ziet in de steen is niet hetzelfde wat de ander er in ziet. Soms zie je in een steen tafereel een beeld naar boven komen van bv. een mensfiguur, dierfiguur of bloemfiguur.

Suiseki Chinese Draak??
Suiseki Chinese Draak??Kenmerken

Traditioneel worden de stenen op een houten sokkel (DAI), in een ondiepe schaal of Suiban gevuld met water of zand geplaatst. De kenmerken voor een steen zijn de vorm, kleur en grootte. De vorm kan zijn een berg, landschap, eiland, of het model van een mens, dier, plant, bloem, of hut. Er wordt gelet op de kleur, donkere sombere kleuren hebben de voorkeur. De hardheid en grootte van de steen, niet al te groot, dus draagbaar zijn. De steen moet zonder enige bewerking zoals hakken, zagen, slijpen enz. van de vindplaats naar de tentoonstellingsruimte verplaatst zijn. Een Suiseki heeft niets met verzamelaars van mineralen en fossielen te maken.

Geschiedenis

De geschiedenis van de steen gaat terug tot ca. 2000 jaar geleden in China. Men legde kleine stenen op de altaren om de legendarische en mythologische plaatsen van de boeddhisten en Taoïsten voor te stellen. De Japanners hebben reeds duizenden jaren een grote achting voor stenen. Voor de boeddhisten is de steen een symbool van de mythologische heilige berg Shumi.

Suiseki Yin-Yang

Volgens het Chinese filosofische Yin-Yang systeem is steen in een schaal water het symbool van universele krachten. Yin = Water = zacht, coulant, meegaand, vochtig, koel, donker, mysterieus, zwak, passief, delicaat, gevoelig, ontvankelijk of vrouwelijk. Yang = Steen = hard, stevig, onverzettelijk, droog, warm, helder, sterk, krachtig, ruw, indringend of mannelijk. De Chinese smaak ging vooral uit naar stenen met grillige, wonderlijke vormen, met diepe kloven en spleten.

Suiseki Waterbekken-steen collectie Mariline Limbertie
Suiseki Waterbekken-steen collectie Mariline LimbertieOnder invloed van het Zen-Boedisme (11e t/m de 13e eeuw), kwam de Ikebana (bonsai Calligrafie) op een zeer hoog niveau van verfijning en perfectie. De nadruk werd gelegd op soberheid, meditatie en intuïtief inzicht. De voorkeur ging uit naar stenen, zonder onnodige afleidende elementen. Door de Amerikaanse bezetting van Japan werden na 1945 Bonsai en Suiseki populair in de V.S. Vanaf 1961 organiseerden de Nippon Bonsai Association en de Nippon Suiseki Association een jaarlijkse tentoonstelling. Ook hier in het Westen wordt de combinatie van Bonsai en Suiseki steeds populairder.

Bedenk Ootmoedig

dat de Steen er vóór u was

en na U zal zijn

Haiku