Bonsai Suiseki kijkstenen betekent watersteen. In het Japans betekent Sui= water en Seki= steen. Van oorsprong is het woord Sansui-keijo-seki, wat San=berg Sui= water, Kei=landschap, Jo=gevoel en Seki= steen wat tafereel of landschapssteen betekent. Elke Suiseki is een kijksteen, maar niet iedere kijksteen een Suiseki. Die moeten aan hogere, nauw omschreven eisen voldoen, terwijl een kijksteen ruimere parameters heeft. Suiseki wordt gezien als een vorm van kunst, waarbij de Natuur zelf als beeldhouwer heeft gefungeerd. Ze zijn door natuurlijke krachten van de natuur zelf gevormd.
Suiseki tafereel
De stenen laten de kijker een tafereel van onverstoorde natuurlijke grootheid inbeelden in een wereld van rust en sereniteit. Het besef van onsterfelijkheid en intrinsieke schoonheid. Wat de een ziet in de steen is niet hetzelfde wat de ander er in ziet. Soms zie je in een steen tafereel een beeld naar boven komen van bv. een mensfiguur, dierfiguur of bloemfiguur.
Kenmerken
Geschiedenis
De geschiedenis van de steen gaat terug tot ca. 2000 jaar geleden in China. Men legde kleine stenen op de altaren om de legendarische en mythologische plaatsen van de boeddhisten en Taoïsten voor te stellen. De Japanners hebben reeds duizenden jaren een grote achting voor stenen. Voor de boeddhisten is de steen een symbool van de mythologische heilige berg Shumi.
Suiseki Yin-Yang
Volgens het Chinese filosofische Yin-Yang systeem is steen in een schaal water het symbool van universele krachten. Yin = Water = zacht, coulant, meegaand, vochtig, koel, donker, mysterieus, zwak, passief, delicaat, gevoelig, ontvankelijk of vrouwelijk. Yang = Steen = hard, stevig, onverzettelijk, droog, warm, helder, sterk, krachtig, ruw, indringend of mannelijk. De Chinese smaak ging vooral uit naar stenen met grillige, wonderlijke vormen, met diepe kloven en spleten.
Bedenk Ootmoedig
dat de Steen er vóór u was
en na U zal zijn
Haiku