De zomereiken staan veel in de gemengde naald- en loofbossen. De wintereik staat meer op droge arme gronden. De eikels kunnen in de herfst gezaaid worden. Een eik uitgraven om hem als Bonsai Eik te gaan oppotten en vormen kan alleen succesvol verlopen indien het gebeurt in het vroege voorjaar, ongeveer vier weken voor het uitlopen. In de natuur kan de eik een hoogte bereiken 45 meter hoog. Van de botanici kreeg de stoere Eik de naam Robur.
Bonsai Eik
Aan de standplaats stelt de Bonsai Eik geen bijzondere eisen, het mag alleen niet te donker zijn. Volle zon en harde wind verdragen ze goed. In de natuur kunnen ze het op de moeilijkste plekken volhouden. Als Bonsai Eik zijn ze wel gevoelig voor vorst. Een goede bescherming van de wortelkluit is dan ook erg belangrijk. Ook de nieuwe uitlopers in het vroege voorjaar zijn kwetsbaar voor nachtvorst. Hoewel de Eik als één van de laatste uitloopt in het voorjaar.
Bonsai Eik verpotten
De Eik nooit verpotten in de herfst, de Bonsai Eik slaat veel voedsel op in zijn wortels. Indien men tijdens het verpotten dan de wortelsnoei geeft verhongert de Eik in het voorjaar. Het beste tijdstip om te verpotten is het voorjaar ergens tussen februari en april.
Bonsai Eik bedraden
De Bonsai Eik bedraden gaat heel goed bij jongere takken. Oudere takken kunnen het beste met spandraden in model gebracht worden. Een Eik kun je in alle Japanse stijlen vormen, maar daar een aantal vormen niet als zodanig in de natuur voorkomen kan het effect soms onnatuurlijk zijn. Kijk dus altijd naar de natuurlijke groeiwijze van de Eik in de natuur.
Bonsai Eik snoeien
De Eik verdraagt snoei goed. De zaailingen kunnen het best teruggesnoeid worden vanaf hun derde groeiseizoen. Wel rekening mee houden dat de top van een Eik altijd zeer sterk uitloopt en zodoende erg veel kracht van de onderste takken kan wegnemen. In het voorjaar loopt vaak alleen de eindknop van een Eik uit. Wordt deze eindknop voor het uitlopen verwijdert dan lopen ook de zijknoppen uit waardoor een gelijk fijnere vertakking ontwikkelt. Een goed bemeste oude Eik kan twee keer bladsnoei per jaar verdragen.
Jonge Bonsai Eik snoeien
De eerste uitloop minstens 20 tot 30 centimeter lang laten worden alvorens ze af te knippen. Na iedere snoeibeurt zal de Eik na ongeveer drie weken weer uitlopen. Na eind juni niet meer snoeien in verband met het afharden van de bladeren en takken.
Bonsai Eik plagen
Bij een Eik groeien heel vaak paddenstoelen. De Eik vormt samen met schimmels een aparte levensgemeenschap. Ze hebben elkaar nodig in verband met een beter voedselopname uit de grond.
Eikenmeeldauw
Andere schimmelsoorten kunnen wel schadelijk zijn, zoals de Eikenmeeldauw. Dit vormt een witte aanslag op het blad. De schimmel overwintert in de knoppen en op oude bladeren die afgevallen zijn op de bodem. Indien de Eik pas in de herfst last krijgt van Eikenmeeldauw haal dan alleen de dode bladeren van de grond tijdens de wintertijd. De stam met een oude tandenborstel een goede schrob beurt geven volstaat vaak ook. Is de Eikenmeeldauw hardnekkig dan behandelen met een schimmelwerend middel.
Eik en galappeltjes
Heel bekend bij de Eik zijn de galappeltjes die op het blad zitten. Een decoratief gezicht bij een herfsttafel. De galwesp legt zijn eitje op een blad. Het volstaat om het blad van de boom af te halen.
Eikendwergluis
De Eikendwergluis is te herkennen aan de gelige vlekjes op het blad. Indien er maar enkele blaadjes aangetast zijn volstaat het deze te verwijderen. Bij veel Eikendwergluis een middel gebruiken.
Eikenprocessierups
Bekend van de tv, deze harige rups zit vaak in grote getallen in de Eikenbomen. Ze kunnen behoorlijk veel schade door vraat toebrengen. De haartjes kunnen bij mensen ontstekingen van de huid of slijmvliezen veroorzaken.
Wintereik (Quercus Petraea)
Heeft vaak een ruwe schors. Standplaats is zonnig. De bladeren blijven de hele winter aan de boom, ze worden wel bruin. Lijkt sterk op de zomereik. Heeft wel een langer blad. Kan in de volle zon, wel beschermen tegen vorst.
Zomereik (Quercus Robur)
De stam van de Zomereik moet zwaar zijn om een beeld van een eeuwenoude en stoere eik zoals in de natuur voorkomt op te roepen. Dat kan jaren duren voordat de stam zo gegroeid is. Een volwassen Zomereik is stoer en na zijn bladval dan heeft hij vaak een indrukwekkend silhouet.
De Zomereik is bladverliezend. Leeft heel lang, er is bekend van een leeftijd van 800 jaar. In de herfst hebben de bladeren een prachtige gouden herfstkleur. Kan staan in de volle zon wel beschermen tegen vorst. De zachtgroene bladeren van de Zomereik zijn door het snoeien te verkleinen. Laat bij de Zomereik die praktisch steelloos is een klein stukje van het blad staan. Een hieltje. Hou vooral het bovenste deel van de eik in de gaten, dat moet altijd eerder of sterker gesnoeid worden. Komen er later toch te grote bladeren neem die dan weg. Een eik laat goed bladverkleining toe.
Een eik uitgraven kan alleen succesvol verlopen indien het gebeurt in het vroege voorjaar ongeveer vier weken voor het uitlopen.
Amerikaanse eik (Quercus Rubra)
Deze eik heeft bladeren van wel 10 tot 20 cm lengte. In de herfst schitterend verkleuren en dan ook veel gebruikt worden als snij groen in boeketten. Van oorsprong komt deze eik uit Amerika maar hier in Europa ook aardig ingeburgerd. Voor Bonsai is bladverkleining zelfs met de grote groene bladeren van de Amerikaanse Eik goed te doen.
Steeneik (Quercus Ilex)
De Steeneik komt in de natuur voor op de rotsachtige helling in het Middellandse Zeegebied en in gebieden in Europa met een zeeklimaat. De Steeneik kan goed tegen droogte en iets vorst. Het is een mooie sierboom en kan een goede bonsai worden.
Kurkeik (Quercus suber)
De kurkeik is afkomstig uit Zuid Europa. Een groenblijvende bonsai. De blaadjes zijn van nature klein. De schors en takken zijn vaak bedekt met een paar centimeter dikke en veerkrachtige kurklaag. Wat erg mooi is als Bonsai. Veel producten van kurk zijn gemaakt van de schors van deze boom.
Andere soorten zijn:
Donzige Eik (Quercus Pubescens Willd)
Komt veel in Spanje, Zuid Frankrijk en andere gebieden in het zuiden van Europa. De nieuwe scheuten zijn met grijs dons bedekt. De bladeren zijn 5 tot 8 centimeter lang en aan de onderkant ook met dicht dons begroeit.
Moseik (Quercus Cerris)
Snelgroeiende bladverliezende boom. Grijsgroene bladeren die verkleuren in de herfst. Volle zon, beschermen tegen strenge vorst.
Moeraseik (Quercus Palustris Muenchh)
Statige boom met een ovale kroon. Oorspronkelijk vanuit Amerika naar Europa. Vaak te zien in parken. Goed bestand tegen luchtvervuiling en daardoor vaak in steden terug te vinden.
Tips
Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai
Voor vragen over eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai
Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien
Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde
Mos grondbededekker bij Bonsais: Bonsai en Mos
Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels
Laat een reactie achter