Bonsai Aarde

Aarde voor de Bonsai is belangrijk. Bonsailiefhebbers mengen meestal hun eigen bonsai aarde net zolang tot ze een ideale samenstelling hebben bereikt voor elke Bonsai soort. Daarom zijn er zoveel recepten voor bonsaigrond. Bonsailiefhebbers kijken naar de natuurlijke leefomgeving van de boom, het klimaat en maken een redelijk inschatting van de grond. Leer een goede basisgrond mix samen te stellen.

Bonsai Aarde en Akadama

In tuincentra wordt vaak bij de aanschaf van een Bonsai vertelt dat de Bonsai Japans is en dus ook Japanse aarde nodig heeft. Dan kom je uit op Akadama. De vraag is of Akadama altijd de goede aarde is voor de Bonsai. Dit hangt ook sterk af van het klimaat en/of de plaats van de Bonsai in de tuin.  Als voorbeeld een plek met half schaduw, een warme plek in de zon, of  een vochtige plek. Akadama is ook vrij prijzig. Er kan ook gekozen worden voor goedkopere alternatieven en zelf mengen.

Bonsai Aarde en grondmengsel

Vaak geven ervaren Bonsailiefhebbers aan dat een jarenlang gebruik van alleen Akadama de gezondheid van de Bonsai niet ten goede komt. Beter is zelf verschillende combinaties te maken. Grondmengsel met een goede drainage is een must. De samenstelling van alle grondmengsels moet grof zijn om te voorkomen dat de grond na een tijd gaat verdichten. Belangrijk is dat het water door de afvoergaten weer wegloopt. Dit om wortelrot te voorkomen. Aan de andere kant moet het grondmengsel ook in staat zijn water vast te houden voor de Bonsai.

Bonsai Aarde samenstelling

Beginnende bonsailiefhebbers maken zich wel eens zorgen over de samenstelling van aarde die de bonsai nodig heeft. Zorgen maken is niet nodig want voor de meeste boomsoorten kunnen de onderstaande basisgrond samenstellingen prima voldoen. Het beste is om gewoon te experimenteren met de samenstelling. Door de Bonsai goed in de gaten te houden wordt steeds duidelijker of er meer of minder zand, turfmolm of potgrond aan het grondmengsel toegevoegd moet worden.

Basisgrond mix één

één deel turfmolm
één deel zand
één deel goede tuingrond of Akadama

De basisgrond is goed voor de meeste soorten Bonsaibomen, vooral jonge Bonsai

Basisgrond mix twee 

één deel turfmolm
drie delen zand
één deel goede tuingrond of Akadama

De basisgrond twee is goed voor o.a. de Jeneverbes, Den, Acer,

Basisgrond mix drie

één deel turfmolm
twee delen zand
één deel goede tuingrond of Akadama

De basisgrond drie is goed voor o.a. de Cipres, Coniferen, Cryptomeria en bladverliezende Bonsaibomen

Basisgrond mix vier

één deel turfmolm
één deel zand
twee delen tuingrond of Akadama

De basisgrond vier is goed voor bladverliezende bomen met bloemen en vruchten.

Aarde en andere ervaringen

Sommige bonsailiefhebbers geven aan zij werken met andere producten en dat zij er goede resultaten mee behalen. Enkele voorbeelden zijn het gebruik van Superdensa (voedingsbodem voor vijverplanten) Superdensa wordt dan onder in de Bonsai schaal of pot gedaan. Ecostyle Cocope voor terras en balkon planten zou een goede vervanger zijn voor akadama.

Coniferen

Het is zeker de moeite waar om de blog van Walter Pall te lezen over de voeding van de coniferen.

Soorten en hun grondmix behoeften

Rododendron en heideachtige liever wat meer turf, Beuk liever meer bladaarde en Coniferen liever wat meer zand

Akadama

Akadama is aarde met Japans klei en een aantal goede ingrediënten. Goed waterdoorlatend en tegelijkertijd goed vocht vasthoudend. Zeer belangrijk in ons natte klimaat! Geschikt voor alle soorten bonsai, goed te gebruiken in mengsels. Verkrijgbaar in verschillende korrel grote. Grotere korrels te gebruiken op de bodem van de pot, kleinere korrels gebruiken voor het oppervlak. Akadama is wel prijzig.

Turf

Bevat bijna geen voedingsstoffen maar houd wel water vast. Vaak is er kalk en grondmest aan toegevoegd.

Zand

Brekerzand  (Inveegzand genoemd, is een grof soort zand dat zorgt voor een stabiele straatlaag Brekerzand wordt gebruikt om nieuwe bestrating mee in te vegen.

Seramis

Als vervanger voor Akadama is Seramis in opkomst. Seramis neemt moeilijk water op. Hou hier rekening mee tijdens het water geven. Is bovendien gebakken en dus sterker. Voor de bovenlaag, in verband met de kleur, wel akadama blijven gebruiken.

Kanuma

Een iets zurige, gele Bonsai Aarde. Deze grondsoort komt ook uit Japan en is erg licht, zowel in gewicht als kleur. Het heeft een lage PH waarde (zuur). Kanuma houdt het vocht goed vast. Het heeft als nadeel dat het verkruimelt. Dus niet te veel aandrukken in de schaal. Een te dichte structuur kan ook worden verkomen door er voldoende split doorheen te mengen. Het is ideaal voor azalea’s, rododendrons, heideachtige, hortensia’s en camelia’s. Kanuma neemt moeilijk water op. Hou hiermee rekening tijdens het water geven.

Bonsai Aarde Kanuma
Bonsai Aarde Kanuma

Kiryu

Kiryu is een vulkanische, grove korrels  Bonsai Aarde die weinig water op nemen. Vulkanische steensoort dat uit rivierbeddingen wordt gewonnen. Van alle soorten grond neemt Kiryu het minst water op. Dus zeer geschikt voor Bonsai bomen die weinig water nodig hebben zoals bv Pinussen. Verkrijgbaar in verschillende maten. Het verdient de voorkeur Kiryu eerst zeven voor gebruik. De grote korrels kunnen onderin in de pot en naar boven toe fijnere korrels gebruiken. Om het water beter vast te houden is te overwegen om Akadama toe te voegen. De verhouding kan dan zijn drie delen Kiryu en één deel Akadama. Aanbevolen wordt 50% Kiryu voor dennen, 30% Kiryu voor coniferen aangevuld met Akadama.

Bims

Een luchtig en poreus soort aarde, mengsel van vulkanisch gesteente wat gedolven wordt in de Eifel op de grens van Duitsland en Frankrijk. Door zijn hardheid en poreusheid is Bims bijzonder geschikt voor conifeerachtige bonsai. Het houdt weinig water vast en is hard zodat het lang mee kan gaan in de bonsai schaal. Er is echter een nadeel aan Bims en dat is de kleur het is grijsachtig wit van kleur.  Bims=puimsteen (Steentjes om eelt op je hiel weg te schrobben) ontstaan door snelle afkoeling van de lava.

Lava korrels

Lavasteen is verharde en op normale wijze afgekoelde lava. Lava bevat mineralen die goed zijn voor de Bonsai bomen. Lava kan scherpe randen hebben die de wortels kunnen beschadigen tijdens het verpotten. Het is dus zaak dit goed in de gaten te houden als lava grond tussen de wortels terecht komt. Lava korrels kunnen alkalisch reageren als ze in een grote hoeveelheid worden gebruikt in een grondmix.

Split

Japans split wordt vaak in de tuincentra aangeboden. Het zijn neutrale kleine steentjes van 2 tot zes mm groot. Neutraal in die zin dat er geen kalk ontstaat en de grond niet verzuurd. Split heeft als voordeel dat het overtollig water afgevoerd wordt. Japans split is een gebroken natuursteen en een waterdoorlatende lava

Boomschors

Licht van gewicht, houd warmte langer vast en zorgt voor lucht bij de wortels.

Kattenbakkorrels

Regelmatig stellen mensen de vraag of er kattenbakvulling gebruikt kan worden. Uit mijn eigen vroegere ervaringen heb ik gemerkt dat kattenbakkorrels als ze nat worden een grote klont kunnen vormen. In de loop van de jaren zijn de korrels beter van kwaliteit geworden en zijn er ook andere merken op de markt gebracht. Informeer u over het gebruik van de juiste kattenbakkorrels (Terramol).

 Tips

Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai
Voor vragen over eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai
Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien 
Mos is een belangrijke grondbededekker bij Bonsais: Bonsai en Mos
Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels


Bonsaicursus