Bonsai Winterjasmijn makkelijke beginnersbonsai

De Bonsai Winterjasmijn is een makkelijke beginnersbonsai en nog leuk ook door de bloei van gele bloemetjes in de wintermaanden tot begin van de lente. Hierdoor is de Winterjasmijn (Jasminum Nudiflorum) één van de weinige heesters die midden in de winter bloeien. De oorsprong van de winterjasmijn ligt in de bergachtige gebieden van China. De Winterjasmijn is winterhard. Hierdoor heeft hij bijna geen bescherming nodig in de winter. Behalve in een strenge vorstperiode. Dan is het zaak de Jasmijn in een koele ruimte te zetten. In de groeiperiode staat deze jasmijn graag in de volle zon. Vooral in Japan is deze Jasmijn erg geliefdbonsai winterjasmijn

bonsai winterjasmijn

Bonsai Winterjasmijn bloei en watergift

De Bonsai Winterjasmijn bloeit op het kale hout van het vorig jaar. De jonge takken zijn niet heel erg sterk en worden in de tuinen meestal geleid tegen een lattenwerk. De stam is echter dik en heel geschikt voor bonsai. De Winterjasmijn kan het beste na zijn bloei worden verpot. In het groeiseizoen veel water geven. Vooral in de herfst is van belang de grond niet te laten uitdrogen. In de winter kan de grond vochtig worden gehouden. Algemene meststof kan gegeven worden in de volle zomer echter pas na zes weken indien de Jasmijn verpot is. In de herfst heeft de Winter-Jasmijn behoefte aan meststof met een laag nitraatgehalte.  Daar hij langzaam groeit kan worden volstaan met 1x per jaar verpotten. Het grondmengsel bestaat uit twee delen fijne Akadama, een deel bladaarde en een deel zand.

Winterjasmijn snoeien en nijpen

Rond het begin van de lente is de Winterjasmijn uitgebloeid. De (oude) scheuten meteen na de bloei snoeien om nieuwe groei te stimuleren. De jonge scheuten snoeien zodra deze de gewenste lengte hebben, op deze manier ontstaan er zijtakken. Zodra de zijtakken twee of drie bladeren hebben nijp dan de groeipunten weg.
De groei van de bloemknoppen wordt hierdoor gestimuleerd. Het is zaak wel op te passen niet de bloemknoppen per ongeluk te verwijderen. De bloei knoppen van de Winter-Jasmijn ontstaan in Juni en Augustus. De bladeren van de winterjasmijn bestaan uit drie delen. De bloemen ontstaan in de bladoksels van de bladloze takken.

Bonsai stijlen

Bijna alle Bonsai stijlen zijn geschikt, ook alle formaten van klein (sho-hin) naar groot zijn geschikt. Deze soort ontwikkeld vaak mooie wortels. In de lente en zomer kan de Winter-Jasmijn worden bedraad. Wel is het zaak de stam te beschermen met raffia.


Bonsaicursus