Bonsai ilex Crenata Hulst

Bonsai ilex Crenata Hulst komt uit een oud geslacht met groenblijvende of bladverliezende bomen en heesters. Het meest bekend is de Europese Hulst bekend is om zijn glanzende, doornachtige dikke bladeren, die veel gebruikt worden tijdens de Kerst in de opgemaakte stukjes. Deze soort is slecht geschikt voor bonsai en wordt zelden gebruikt.

Bonsai Ilex Crenata Japanse hulst

De Ilex Crenata ofwel de Japanse hulst is een heel ander verhaal. Dit is een traaggroeiende en groenblijvende struik met kleine Buxus-achtige gekartelde bladeren en hele fijne takjes. Zomers komen er kleine witte bloemetjes aan die opgevolgd worden door zwarte bessen. Deze Bonsai is winterhard.Bonsai Ilex Serrata

Deze Ilex Serrata Japanse hulst is de soort die het meest geschikt is voor Bonsai. Deze Ilex is bladverliezenen heeft dunne bladeren. De Bonsai is het mooist in de herfst en een deel van de winter door de mooie kleur schors, de herfstverkleuring van de bladeren en de rode bessen.

Bonsai Ilex Standplaats

De standplaats van de Ilex kan zowel op een zonnige als een schaduwplek zijn. Een zonnige plek levert wel de mooiste kleuren op. Hoewel het een winterharde plant is heeft hij bij strenge vorst wel bescherming nodig. In de winter voldoet een vensterbank in een koele kamer ook prima.
Watergift en voeding

Matig in de winter. Zodra de kleine witte bloemen komen meer water geven. Zo wordt de vorming van de zwarte bessen geactiveerd. Voeding tijdens het uitlopen niet bemesten, start na één maand na het uitlopen met bemesten tot september om de 2 weken. Verpotten kan in het vroege voorjaar, om de 2 jaar,gebruik een basis grond mengsel.

Snoeien

Snoeien, laat de nieuwe groei ongeveer 1 tot 1,5 cm uitgroeien knip dit dan terug tot 2 of 3 blaadjes. Zo ontstaat een zeer mooie fijne vertakking. Storende takken of het uitdunnen van het loof kan het hele jaar door. Pas op met bedraden, de takken zijn erg breekbaar, het beste is de takken te beschermen met raffia. Het zijn zeer traag groeiende planten, maar door regelmatig nieuwe groei terug te snoeien ontstaat een zeer mooie fijne vertakking.

Onderstaand de bekendste soorten die als tuin-bonsai gebruikt worden.

De Ilex crenata
De Ilex crenata ‘Glory Gem’
De Ilex crenata ‘Little Gem’

bonsai ilex crenata filmshotIn de bonsai cursus wordt in de film over tuin bonsai ook de Bonsai Ilex besproken door Mariline Limbertie.

bonsai ilex
Bonsai ilex
bonsai ilex crenata
bonsai ilex crenata

Bonsaicursus