Bonsai Ginkgo Japanse Notenboom

 

De Bonsai Ginkgo Japanse Notenboom een boomsoort die al in de pre-historie voorkwam. Van de bladeren van deze boom wordt een extract gemaakt dat de bloedsomloop stimuleert en een zeer gunstige werking op de benen en de hersenen van het menselijk lichaam heeft. Je vind vaak producten van de Ginkgo terug in natuur-winkels. Gingko thee is zeer geschikt om dagelijks te drinken voor een heldere geest.

Bonsai Ginkgo Japanse Notenboom

Deze Ginkgo is een winterharde bladverliezende buitenbonsai. Geen makkelijke beginnersbonsai, wel zeer in trek. Dat komt door zijn unieke waaiervormige bladeren die geel worden in de herfst. Het mannelijke deel van de bloemen lijkt veel op katjes en het vrouwelijke deel van de bloemen zijn in eerste instantie rond en daarna een soort van pruimachtige vruchten. De boom kan zeer oud en uiteindelijk 25 meter hoog en erg breed worden maar is in z’n jeugdjaren kegel- of zuilvormig. In Japan en China zijn er veel bonsai van deze boom.
Bonsai Ginkgo
Bonsai Ginkgo

 

 

 

 

  Bonsai Ginkgo Ziektes
 De boom is zeer goed bestand tegen Ziektes en luchtverontreiniging. Toch kunnen er bladluizen op voor komen. De bladluizen worden aangetrokken door de nieuwe bladeren. Het beste is de bladluizen zoveel mogelijk met de hand te verwijderen. Komens er toch te veel gebruik dan een beetje insecticide.
Bonsai Ginkgo
Bonsai Ginkgo

Bonsai Ginkgo Bedraden

Vanwege de kwetsbare takken en opgaande groei wijze laat de Bonsai Ginkgo zich liever niet bedraden, het is trouwens ook voor de vorm groei ook helemaal niet nodig omdat de oudere boom vaak verticale groeit uit zichzelf. Er kunnen een soort hangende uitwassen langs de stam en takken ontwikkelen, wat een prachtig effect geeft aan de boom. Los van de boom kunnen deze uitwassen in de grond wortelen en takken groei vertonen (slapende vegetatieve knoppen) wat alleen bij de Ginkgo voorkomt.Bonsai Ginkgo Verpotten

De wat oudere boom het liefst om de vier jaar in het begin van de lente verpotten. Een deel zand, twee delen klei en wat bladaarde is voldoende. Geef vanaf de lente tot aan het einde van de herfst goed water. In de winter flink minderen met water. De Bonsai Ginkgo heeft dikkere wortels met veel vocht erin. Dit maakt ze bij vorst erg kwetsbaar. De jonge boom kan elk jaar verpot worden.
Voorkom altijd grote snoei wonden, pas alleen een weinig vorm snoei toe in voor- en najaar, je kunt hem dan terug snoeien tot 2 bladeren, ook toppen mag.

 


Bonsaicursus