Bonsai Juniperus

De Bonsai Juniperus staat bekend onder de naam Jeneverbes is een winterharde en groenblijvende heester. Gemakkelijk voor beginnende bonsailiefhebbers. De Juniperus of Jeneverbes heeft blauwgroene naalden die in bundels van drie staan. In de winter kunnen deze naalden van kleur veranderen naar roodbruin. Deze soort is onverwoestbaar en sterk. Heeft zeer goede buigzame takken,waardoor hij bijzonder goed te vormen is. Er zijn zéér veel verschillende variëteiten van deze Bonsai Juniperus.

Bonsai Juniperus (Jeneverbes)

Kwekerijen verkopen vaak enkele jaren oude bomen die goedkoop en zeker geschikt zijn om mee te oefenen zeker met bedraden is dit aan te raden.

Standplaats Juniperus (Jeneverbes)

De Jeneverbes heeft behoefte aan een standplaats in de volle zon. Een Jeneverbes die niet in de volle zon staat zal niet goed groeien. Is de Bonsai nog heel jong dan heeft hij in de hete zomermaanden wel enige bescherming nodig. In de winter de Juniperus beschermen tegen strenge vorst en tegen de uitdrogende wind, om blad verkleuring te voorkomen. Gaat het echt hard vriezen de boom in een vorstvrije schuur of kas zetten. Een andere mogelijkheid om te overwinteren is zonder pot ingraven in de tuin.

Juniperus Water en mest geven 

Water geven kan het hele jaar door. De Bonsai Juniperus komt in het voorjaar langzaam op gang. In de vroege zomer tot beging van de herfst groeit deze boom op zijn hardst. In deze tijd moet hij dan ook goed bemest worden.Juniperus Verpotten

Een jonge bonsai-juniperus elke 2 jaar  verpotten, boom ouder dan 15 jaar om de 3 tot 5 jaar. Verpotten als de groei opgang gekomen is. Geef de bonsai een zeer open en goed doorlatend grondmengsel. Bij een goed doorlatend grond mengsels dagelijks in de zomer water geven. In de winter kluit  matig vochtig houden.

Juniperus Bedraden

Gedurende het hele groeiseizoen is het aan te raden nieuw loof te plukken. Doe je dit niet dan gaan de takken binnen in de boom afsterven, doordat ze te weinig licht krijgen. Is de Juniperus rond de twee jaar oud kan begonnen worden met bedraden aan het eind van het groeiseizoen, dus in de herfst. Na twee jaar zijn de takken nog niet te dik. De schors van de Jeneverbes is sterk zodat dit geen problemen oplevert met bedraden. Na het bedraden de Bonsai even rust gunnen en in de luwte zetten.

Juniperus Rigida

Is de zeer stekelige variant van de Jeneverbes. Deze soort is inheems in Japan en zeer populair voor de bonsai. Hij  heeft 2 varianten, de mannelijke en de vrouwelijke. De vrouwelijke variant draagt blauw paarse bessen. Hij wordt ook wel Naald Jeneverbes genoemd. De naaldjes hebben een bleke onderkant. De Juniperus Rigida is geschikt om te stekken. Een geschikte stek kan ook gezocht worden in de tuin. Kies dan een top van een kleine boom of de uit einde van een sterke tak.

bonsai juniperus rigida
bonsai juniperus rigida

Juniperus Chinensis

De Juniperus Chinensis beter bekend als chinese Jeneverbes komt vaak voor en is makkelijk te verzorgen. De wilde variant van deze boom vormt naaldvormige en geschubde bladeren naast elkaar. De onderstaande prachtige bonsai is een Juniperus Chinensis, die op een internationale tentoonstelling stond.bonsai juniperus chinensis
bonsai juniperus chinensis

Verder bekende soorten in de bonsai zijn:

– Juniperus Procumbens
– Juniperus Sargentii


Bonsaicursus

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*