Bonsai Larix Decidua

De Bonsai Larix Decidua is een beginnersbonsai. Als Bonsai is de larix of lork makkelijk te houden. Ze reageren ook goed op snoeien. De naalden zijn lichtgroen, rond de herfst worden ze geel om vervolgens af te vallen. De Europese Larix hoort zowel bij de bladverliezers, dus de loofbomen als bij de naaldbomen. Hij is de enige niet wintergroene naaldboom van Europa. Een loofverliezende conifeer. De schors is grijsachtig van kleur en heeft vaak mooie richels en groeven. De Larix kan voor veel stijlen gebruikt worden.

bonsai larix
Bonsai Larix

Bonsai Larix standplaats

De Bonsai houdt van een zonnige plek, een plek in de halfschaduw heeft niet de voorkeur. De Europese Larix Decidua verdraagt slecht grote hitte en droogte. Dus in de zomer bij een langdurige hittegolf in de gaten houden en op een schaduwrijke plek zetten. Is de Bonsai meer dan 6 jaar oud groeien er kegels aan de boom. Deze zijn klein en prima te gebruiken als versiering in stukjes.Bonsai Larix watergift

De Bonsai Larix heeft dagelijks een watergift nodig, ook ’s winters. De grond mag nooit uitdrogen anders gaat hij bij hete dagen zijn naalden af werpen. De larix houdt van droge lucht, dus af en toe sproeien is prima. Wel opletten dat de grond niet verzadigd raakt met water.

Bonsai Larix verpotten

Jonge planten verpot men om de twee jaar. Oudere planten tussen de drie en vijf jaar. Het verpotten moet wel gebeurt zijn voordat de naalden uitlopen. Het beste tijdstip is als de knoppen zich gaan verdikken. Pas op, dit kan ineens zeer snel gaan. Zijn de naalden helemaal uit, dan bent je te laat, en helaas, dan dient je een seizoen te wachten. Verpot je dan toch, dan word er onnodig veel risico genomen dat de bonsai eraan dood gaat!

Bonsai Larix snoeien en bedraden

De te lange zijtakken snoeien vlak boven een bundel naalden. Niet door de naalden knippen. Snoeien kan gedurende het hele groeiseizoen. Het beste tijdstip om te bedraden is in het vroege voorjaar, nog voordat de naalden uitlopen. Doet men het op een later tijdstip dan zitten de naalden flink in de weg, waardoor men deze teveel beschadigd. Soms kan bij een jonge plant het draad al zeer snel ingroeien. Het beste kun je hem op een luchtig mengsel zetten zoals akadama.

Bonsai Larix Decidua Bloemen en kegeltjes

De takken kennen twee vormen van groei: De lang-loten van 10 tot wel 50 cm, en de kort-loten van 1 cm. Aan de lang-loten staan de blaadjes solitair (alleen), aan de kort-loten staan ze in dichte kransjes van tien tot twintig blaadjes. De vrouwelijke bloemen zijn prachtige schubbige rozetjes die verticaal aan de lange loten groeien. Eerst zijn ze groen of rood van kleur; na bevruchting rijpen ze in ongeveer een halfjaar tot mooie kegeltjes van 1-5 cm die een prachtige verfraaiing zijn voor je Bonsai Larix. Onderstaand twee foto’s.bonsai larix decidua
bonsai larix
bonsai larix
Bonsai Larix

Bonsai Larix insecten

Er zijn nogal een aantal Insecten die de lariks op het menu hebben. Galluizen kiezen vaak de jonge scheuten uit van de larix. Gelukkig zijn die diertjes duidelijk te zien herkenbaar aan de witte was op de scheut. Probeer ze te verwijderen door de Bonsai af te spoelen met veel water. Lukt dit niet dan overwegen om een bestrijdingsmiddel toe te passen.


Bonsaicursus