Shohin Bonsai

Shohin Bonsai een mini Bonsai

Op een tentoonstelling van Shohin Bonsai een mini Bonsai komt de grote liefde en het oog voor detail en verfijning van deze mini Bonsai naar voren. Het zijn prachtige Bonsai mini boompjes. Onderstaand een paar foto’s zodat meteen duidelijk is wat er wordt bedoeld met Shohin Bonsai een mini Bonsai. De onderstaande foto’s zijn genomen tijdens de internationale Bonsai Show die Mariline Limbertie (bonsaiexpert) heeft georganiseerd in Noord-Holland.

Bij de Sohin Bonsai gelden totaal andere regels als bij gewone Bonsai. De regels worden minder strak toegepast omdat het takken aanbod wat beperkter is dan bij een gewone Bonsai. Leegtes kunnen bij een grotere Bonsai opgevangen worden door een andere tak. Bij de Shohin ligt dit anders. Ook de wortelvoet is minder belangrijk. Shohin worden meer beoordeeld op hun algemene vorm dan op de verfijnde vertakking. Ook mogen coniferen, dit in tegenstelling tot gewone Bonsai, wel in geglazuurde potjes

shohin bonsai
Shohin Bonsai collectie D.Giphart, J. Korstens en A.Demmendaal
Shohin bonsai
Shohin Bonsai collectie van D.Giphart, J. Korstens en A.Demmendaal
Shohin Bonsai
Shohin Bonsai collectie van D.Giphart, J. Korstens en A.Demmendaal

Shohin Bonsai tentoongesteld

Zoals uit de bovenstaande foto’s blijkt word Shohin Bonsai tentoongesteld in een aparte display. Dat wil zeggen: Een Mini tentoonstelling binnen de tentoonstelling. Een display bestaat uit verschillende vakken, geschikt voor 3 – 5 Bonsai. Vaak word er een lager tafeltje bij geplaatst. Een display bestaat altijd uit een oneven aantal objecten. Bijvoorbeeld: 3 shohin, 3 suiseki of 3 accentplanten. Een enkele keer, zoals op de foto te zien, staat een Shohin op zichzelf in combinatie met een Accentplant of in dit geval met een Suiseki. Waar vooral op gelet word bij het opstellen is of er voldoende diepte in zit. De plaatsing van de bomen is dus van het aller grootste belang.

 

Shohin Bonsai in cm

Een allerkleinste soort de Shohin Bonsai. Met als maximale hoogte van de boom zelf 21 cm. De pot niet meegerekend. Er bestaan zelfs nog kleiner exemplaren, waarbij de maten zelfs zitten tussen de 2,5 cm en de 25 cm. Waarbij de bekendste naam die is van “Mame”, die is tussen de 8 – 15 cm. hoog. Een echte mini Bonsai. De winterjasmijn is in Japan populair als kleine shohin.

Shohin Bonsai voordelen

Er zijn natuurlijk een aantal voordelen op te noemen. Deze bonsais hebben veelal op jonge leeftijd een aardige vorm. Voor mensen die niet veel ruimte hebben is een Shohin Bonsai ideaal. Ze kunnen heel goed op een balkon of voor een licht raam gekweekt worden. Een voorwaarde is wel frisse lucht en genoeg (zon)licht. Een eenvoudige stijl is aan te bevelen bv: cascade, schuin groeiend of de opgaande stijl.

Shohin Bonsai opkweken uit zaad

Opkweken uit zaad is een prima manier om het kleine boompje volledig onder controle te houden. Het is aan te bevelen een aantal op te kweken omdat er altijd een paar mislukken. Zoals boompjes die te snel groeien of te grote bladeren hebben. Wortelsnoei in maart toepassen. De penwortel snel weghalen in gedeelte in drie jaar tijd. Snoeien van bladeren en twijgen beginnen direct na de eerste keer verpotten. In april vrij rigoureus terugsnoeien. De hele zomer de Bonsai nijpen en toppen.

Shohin Bonsai bedraden, snoeien en water geven

Na het verpotten kan in maart begonnen worden met het bedraden. Vaak kan na een zomer de stam al gevormd worden. Te takken worden daarna behandeld. Bedraden moet heel zorgvuldig gebeuren zodat er geen takjes af te breken. Deze bonsai moeten elk jaar sterk worden teruggesnoeid. De stam iets langer laten en na verloop van tijd verder terug snoeien. De zijtakken zullen hierdoor dikker worden.  Bij warm weer de Shohin regelmatig onderdompelen in een bak water en vaak besproeien. Behoed ze voor een langdurige periode van regen.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*