Bonsai Acer of Esdoorn behoort tot de omvangrijke Esdoorn familie die groot en zeer kleurrijk is. Een zeer belangrijke familiegroep voor de bonsai-liefhebbers. Door de mooie kleuren is de Bonsai Acer een bijzonder mooie tuinbonsai.
De Bonsai Acer
Niet voor niets ontbreekt hij in geen enkele Japanse tuin als boom, struik of bonsai. Wel behoren ze allemaal tot de Acer acae. De eerste benaming voor alle cultivars is dan ook steeds Acer. De naam Acer is te vergelijken met onze achternaam, in dit geval gevolgd door de voornaam bv Acer Palmatum.
Bonsai Acer kopen
Bij de aankoop van de Acer is het zaak goed op te letten dat er zo min mogelijk verticaal groeiende penwortels zijn. Tenminste moet de mogelijkheid bestaan de wortels uit te buigen naar opzij. De gestelwortels (gestelwortels zorgen voor verankering van de boom) dienen goed rondom te liggen en niet slechts aan één kant.
Bonsai Acer Standplaats
Bonsai Acer op een schaduwrijke plaats uit de wind zetten. Af en toe volle zon mits de temperatuur niet boven de 30 graden komt. Dan de bonsai in de schaduw zetten ivm oververhitting. In de winter de bonsai buiten laten staan tot – 5 graden. Wordt het kouder dan de bonsai uit de pot te halen en de kluit in te graven in de tuin. Gaat het echt hard vriezen dek dan de plant af met stro of turf.
Bonsai Acer watergift en grondmengsel
Het beste is de Acer Japanse esdoorns regenwater te geven. Ze hebben een hekel aan natte voeten. Wortelrot is één van de belangrijkste doodsoorzaken. Eenmaal per dag water geven is voldoende. Sproei nooit op het loof ivm het verbranden van de bladeren bij sterke zonneschijn, of het smetten van de bladeren indien ze te lang vochtig blijven. Tijdens de winter alleen matig vochtig houden, niet laten uitdrogen. De Bonsa Acer hebben het liefst een goed doorlatend, luchtig en voedzaam mengsel, dus goede potgrond met vrij veel fijn grind erin. Mest geven van mei tot augustus met organische bonsaimest.
Bonsai Acer bedraden
Wees voorzichtig met bedraden. Alle Bonsai Acer hebben een gevoelige schors, de stam met raffia beschermen is een oplossing hiervoor. Laat de bedrading ook niet langer zitten dan een half jaar. Als regel geldt dat de éénjarige takken nog verbogen kunnen worden echter voor oudere takken moet spandraad gebruikt worden. Bedraden kan het beste gebeuren na de bladsnoei.
Bonsai Acer snoei
Is de Bonsai Acer al gevormd dan voor het uitlopen in het voorjaar alle overtollige of nieuwe uitgelopen takken (niet noodzakelijk) aan de stam weghalen. De te grote bladeren ook verwijderen. Er staan altijd twee knoppen direct tegenover elkaar, snoei zo terug dat aan het uiteinde van de tak een knoppenpaar blijft staand dat naar rechts en links wijst. Is deze eerste terugsnoei klaar hebben de overgebleven knoppen genoeg ruimte.
Ongedierte en ziekte
Als er tekenen van beschadiging of ongedierte wordt ontdekt, zo snel mogelijk ingrijpen. Heeft de Acer Bonsai last van meeldouw, dan ontstaat er een wit, poederachtig laagje op de bladeren en stengels. Dit zijn schimmels, die meestal ontstaan door een te vochtige of broeierige omgeving. Wat moeilijk te bestrijden is zijn Verwelkingziektes en Meniezwammen. Dopluis en groene bladluis zijn goed te bestrijden door als het er niet teveel zijn met de hand te verwijderen.
Bonsai Acer
Het zou te ver gaan om alle Acer Bonsai´s te bespreken. De Japanse esdoorn alleen al heeft een verbijsterend aantal cultivars. De meest karakteristieke bladvorm bestaat uit vijf lobben (handvormig). De kleuren variëren van groen, paars, geel tot bonte bladeren.
Onderstaand een paar van de beste Acer´s beschreven
Acer Palmatum
Ideale boom voor beginners. De Acer is geschikt voor bijna alle stijlen en reageert goed op bonsai technieken. De Acer Palmatum is het meest bekend als de rode Japanse esdoorn (Yama-Momiji. De Acer heeft vijflobbige bladeren die rood worden in de herfst, zachtgroen in de lente en zomer.
Acer Palmatum Cultivars
De Acer Palmatum kent vele cultivars. Onderstaand enkele makkelijk te vormen Cultivars. Acer Palmatum Deshojo en de Seigen geven in de herfst een prachtige rode kleuren. Bijnamen zijn; mooi rood meisje of Koraaltoren. Ook met deze cultivars kun je prachtige bonsais maken. Vooral door de vijf lobben bladeren die net stevig genoeg zijn om mooi neer te hangen. Bladverliezend. Om de kleuren te stimuleren deze Acer in de lente op een lichte plek te zetten en in de zomer meer in de schaduw om bladverbranding te voorkomen. Deze soort is niet geheel winterhard en dient in een garage te worden gezet bij matige vorst temperatuur -5 graden.
Acer Palmatum ArakawaPopulair om zijn ruwe schors. Wat deze Acer een oud en verweerd uiterlijk geeft. In de herfst zijn deze bladeren felrood.
Acer Palmatum Ukon
Heeft een licht geel/groen blad. In de herfst lijkt dit blad van zuiver goud. Deze Acer wordt steeds populairder. Ook bijzonder mooi om een bos mee samen te stellen.
Acer Palmatum Kijohime
Heeft kleine bladeren en ranke takken. Wordt vrijwel altijd in de bezemstijl gekweekt. In de winter als de bladeren eraf gevallen zijn extra mooi door de sterke vertakkingen.
Acer Buergeririanum
De drietands esdoorn, favoriet bij alle bonsailiefhebbers. De Acer Bonsai wordt vaak gebruikt als laanboom in veel steden. Erg sterk en verdraagt droge grond, luchtvervuiling en goede snoei. De webvormige wortelstructuur maakt de Acer heel geschikt voor de wortels over een steen stijl. De Acer kan in de volle zon. Wortels houden veel vocht vast, winterbescherming is nodig. Een zonnige plek zorgt voor prachtige roze bladeren in de herfst.
Acer Ginnala
Dit is een winterharde soort die vaak als vervanger voor de Acer Buergerianum wordt gebruikt. De Acer is bestand tegen strenge winters
Acer Pseudoplatanus
de gewone esdoorn. Een Europees soort. Winterhard en bladverliezend. Heeft wel grote bladeren. Een veelgebruikte Acer Bonsai.
Acer Platanoides
De Noorse esdoorn. Een Europees soort. Geschikt als bonsai zeer vorstbestendig en resistent. Heeft wel grote bladeren.
Tips
Bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai
Eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai
Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien
Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde
Mos grondbededekker bij Bonsais: Bonsai en Mos
Wortelsnoei: Bonsaiwortels