Bonsai schalen

De Bonsai Schalen of potten zijn meer dan gewoon een pot of schaal waar de Bonsai in gezet wordt. Deze moeten altijd bij de Bonsai passen. De juiste maat, vorm en kleur van de pot of schaal dragen voor een groot deel bij aan de verwezenlijking van een goed evenwicht en vullen de boom aan.Voorwaarden voor bonsai schalen en potten

Een schaal of pot van steen zijn bestand tegen de vorst. Potten van aardewerk gaan stuk als het flink vriest. Bij de veel warmere landen waar de binnen bonsai vandaan komen is het vaak geen enkel probleem dat de potten niet vorst bestendig zijn, het is daar het hele jaar rond tropisch warm. Het verschil tussen beide is makkelijk te testen. Aardewerk neemt water op en steen niet. De drainage moet echt in orde zijn. De gaten in de schalen voor Bonsai zijn ongeveer twee keer zo groot als in een gewone pot.

Schalen en potten voor Bonsai

De kleur en textuur van de schaal dienen samen te smelten met de totale compositie van de boom. Ze dienen elkaar te complimenteren, te versterken. Traditioneel vanuit de Bonsai geschiedenis zijn de schalen ondiep. Dit terwijl een conifeer met een dicht pakket naalden, meer vraagt om een stoere, stabiele pot, die juist zijn kracht en onverzettelijkheid onderstreept. Hier kiezen we altijd voor een bruine ongeglazuurde bonsai-schaal. Vrucht dragende bonsai worden vaak in relatief diepere potten geplaatst. Hun water behoefte is een stuk hoger tijdens het rijpen van de vruchten. De fijne, vaak ranke esdoorn, is juist gebaat met een mooie geglazuurde , vrouwelijke bonsai-schaal, die de rankheid van de bonsai goed laat uitkomen.

bonsai schaal
Handgemaakte schaal van Peter Crabs
Bonsai schaal
Fantasie schaal met prachtig glazuur

Bonsai schalen glazuur

De binnenzijde van de Bonsai-schalen dient altijd ongeglazuurd te zijn. De buitenzijde kan zowel geglazuurd als ongeglazuurd zijn. Soms kan een felle kleur de bonsai erg versterken, mits juist gekozen.Bijvoorbeeld zoals bij de foto onderaan de bladzijde een wittige bonsai-schaal bij een Prunus, omdat deze prachtig wit bloeit in het vroege voorjaar. Het glazuur op zich kan erg boeiend zijn, soms laat de pottenbakker het glazuur uitlopen in druipers in plaats van de hele pot te glazuren, of hij geeft het glazuur verschillende tinten mee of spikkels.Met het glazuur kunnen mooie kleur variaties mee gegeven worden die perfect samengaan met de kleuren in de natuur. Er is een groot verschil in kwaliteit van bonsai-schalen. Het mag duidelijk zijn dat fabrieksmatig gemaakte schalen een stuk goedkoper zijn dan die handmatig gevormd zijn door hiervoor gespecialiseerde bonsai potten bakkers.In Europa zijn er gelukkig steeds meer gespecialiseerde bonsai-schalen bakkers.
Bonsai schalen
Bonsai schalen Fabrieksmatig gemaakt

Bonsai Sho-hin

Je hebt voor sho-hin ook hele kleine bonsai-schalen. Sommige zijn niet groter dan 1 of 2 cm ( zie foto). Dit terwijl er ook bonsai-schalen bestaan van wel 1,5 of 2 meter lengte en een diepte van wel 75 cm tot een meter, bedoeld voor tuin-bonsai in te zetten.

bonsai schalen
Kleine Sho-hin potjes van nog geen 2 cm groot!

 

 

 

 Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*