Bonsai in de herfst

Bonsai in de herfst. Na de zomer start de herfstperiode. De herfst begint, een geweldig seizoen voor de Bonsai liefhebber. Na een goede zomer kun je nu nagenieten van de bonsai in de herfst kleuren. De uitbundige kleurschakeringen van de Esdoorn, Beuk en de Vuurdoorn, die knalrode bessen krijgt. De Azalea die koperkleurig blad krijgt en op deze manier afscheid van de zomer neemt! Het moment om foto’s van Bonsais te maken en extra van je bomen te genieten!

Bonsai in de herfst

In de herfstperiode neemt de groei af en beginnen de bladeren af te vallen en te verkleuren, de wortels en knoppen gaan zich harden. De vorm van de Bonsai is nu goed te zien door al het snoeien en nijpen. Na de maand augustus de Bonsai niet meer snoeien.Herfst en mest

Aan het eind van de maand augustus geen mest met stikstof meer geven. Belangrijk is dat de Bonsai, op het moment dat het blad in de herfst gaat vallen, zoveel mogelijk volwassen uitgegroeid blad  en zo min mogelijk onvolgroeid blad heeft. Eventueel de dennensoorten nog lichte mest geven. De dennenwortels blijven de hele winter een klein beetje groeien. Alle mestkorrels die nog op de pot liggen verwijderen.

Herfst en water

De Bonsai hebben in de herfstperiode minder water nodig. Het is nodig om regelmatig de potten te controleren op uitdroging. Het weer met name de regenbuien kunnen in de herfst kan ook een rol spelen. Dan heeft de Bonsai nog minder water nodig.

Herfst en naalden

De Bonsai Pinus laat in de herfst allen de oude naalden vallen. Het beste is deze gele naalden eraf te halen, zodat de andere naalden meer lucht en licht krijgen. Tegen het einde van augustus beginnen ze namelijk ook met het maken van nieuwe knoppen. Door de oude naalden weg te halen, zijn de knoppen ook beter terug te vinden.

Herfstkleuren Bonsai Fotosynthese

Vanaf het voorjaar heeft elk blad gewerkt aan het omzetten van zonne-energie in voedsel. Dat proces noemen we fotosynthese. De bladeren zijn de zonnepanelen van de boom. Onmisbaar bij dit fotosynthese proces is de groene bladgroen kleurstof, die ook de kleur van het blad bepaalt, groen dus. Bij bomen met rode bladeren overheerst de kleur rood, ze hebben wel degelijk heel veel groene bladgroen korrels, alleen vallen deze niet op!

Bonsai verkleuringsproces

Elk blad heeft een kleine hoeveelheid gele en oranje/rode kleurstoffen. Doordat de dagen  korter worden heeft dat zijn invloed op de bladeren. Minder zonlicht betekend wel degelijk minder voedsel. Ook de temperatuur gaat geleidelijk omlaag waar door de productie van de groene bladgroen kleurstoffen afneemt. Hierdoor begint het verkleuren van de Bonsai in de herfst.Bonsai kleurstoffen

Doordat de voedselproductie terug loopt vormt het het blad van de Bonsai de aanmaak van een kurkachtige stof die geleidelijk aan het blad-steeltje afsluit van de tak. Het gevolg is, geen voedsel toevoer meer vanuit de wortels terwijl de suiker die in het blad wordt gemaakt niet meer weg kan. Door de suiker gaat het blad verder verkleuren.

De hoeveelheid wordt op een bepaald moment zo groot, dat er door een chemische verbinding nieuwe kleurstoffen ontstaan die het blad een felle scharlaken rode of purperen kleur geven. De weersomstandigheden spelen een belangrijke rol bij het ingewikkelde verkleuringsproces. Tenslotte zorgt deze kurkachtige afsluiting ervoor, dat het blad-steeltje bij het afvallen gemakkelijk breekt en geen open wond achterlaat.

De ideale situatie is dat de bladeren langzaam afsterven. De ene herfst gaat dit prima door de weersomstandigheden, terwijl we bij een andere herfst juist veel minder kleur hebben op de bladeren.

 

Acer geel verkleuring Bonsai in de Herfst
Acer geel verkleuring Bonsai in de Herfst

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*