Bonsai stijlen

In de loop van de jaren zijn er veel Bonsai Stijlen ontwikkeld. De stijlen zijn ontwikkeld met als voorbeeld de bomenvormen die in de natuur groeien. Bij Bonsai stijlen is het doel altijd een kleine kopie van bomen in de vrije natuur te creëren. Er zijn een aantal klassieke stijlen vastgesteld waarbij gekeken is naar de vorm, stam, en takken van de boom. Voor beginners is het fijn de verschillende stijlen door te nemen, ze bieden een goed houvast om te starten met bonsai. Door de technieken van de verschillende stijlen toe te passen bij het opkweken en het vormen van de boom krijgt deze de natuurlijke uitstraling van een oude boom.

 

 

Bonsai Stijlen is een kunstvorm

Bonsai Stijlen zijn een kunstvorm geworden. Vele Bonsailiefhebbers hebben door de jaren heen de Bonsai Stijlen verfijnd. Het element kunst onderscheid een Bonsai en de Bonsai Stijlen van een zomaar in een pot geplante boom. Bonsai is een kunstvorm die bestaat uit het ontwikkelen en in stand houden van diverse stijlen, waarbij de liefde voor de natuur een grote rol speelt . Een Bonsai is nooit af, hij veranderd met de seizoenen mee en wordt hij steeds mooier.Basisindeling 

De basisindeling van de Bonsai stijlen is gebaseerd op de helling van de stam. Het is leuk om eens rustig te gaan zitten en een boompje eens op ooghoogte wat beter te bekijken. Draai de boom heel langzaam rond, is de stam recht of zit er ergens een knik in. Staan de takken te veel omlaag of juist teveel rechtop. Waar zitten de takken vast aan de stam een goede plaats of juist weer niet.

Bonsai Stijlen
Bonsai Stijlen

Bonsai Stijlen een voorbeeld

Een voorbeeld voor een beginner is de Chokkan stijl (rechtopgaand) Deze stijl is te vergelijken met een kegelvorm. De stam is kaarsrecht en loopt taps toe. De horizontale takken zitten aan weerszijde om en om aan de stam. Bij de ze stijl lopen de takken naar boven toe en worden steeds dunner en korten. Een Pinus kan heel goed in deze stijl worden opgekweekt. In onderstaand voorbeeld is de Neagari stijl (blootgespoelde wortels) gekozen.

Bonsai stijlen Picea met blootgespoelde wortels

Bonsai stijlen Picea met blootgespoelde wortels

 Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*