Bonsai Kastanje een uit de boom gevallen Kastanje opkweken naar een makkelijke beginnersbonsai

Voor een beginnende bonsai liefhebber is het leuk om te starten met een uit de boom gevallen Kastanje. Het is niet moeilijk om van een Kastanje een makkelijke beginnersbonsai te maken. De granaat-(Punica Granatum alsmede de Zelkova (Zelkova Serrata) zijn ook heel geschikt om mee te starten. Deze pagina geeft meer informatie over het kweken van een Bonsai Kastanje die uit de boom is gevallen naar een beginnersbonsai.

Bonsai Kastanje vrucht
Bonsai Kastanje vrucht

 

Bonsai Kastanje een makkelijke beginnersbonsai

De Kastanje is een makkelijke beginnersbonsai. Ze zijn winterhard, groeien snel en zijn prima als bonsai te kweken en te houden. De meeste loofboom zaailingen kunnen na ongeveer zes maanden al verpot worden. Het is een goedkope manier en je hebt er weinig voor nodig om te starten. Lukt het niet geen man overboord. De (witte) paardenkastanje is een winterharde bladverliezende boom die we in bossen, parken en vooral langs de wegen aantreffen. In de herfst laat de boom zijn kastanjes vallen in de bekende stekelige groene bolsters. Vaak barsten deze bolsters uit elkaar als ze vallen en rollen de prachtige bruine kastanjes eruit.Kastanje zaad verzamelen

Verzamel een aantal onbeschadigde kastanjes om te planten in een zaadkistje. Een bakje kan hier ook prima voor gebruikt worden. Het zaadkistje vullen met gewone potgrond is voldoende. De kastanjes redelijk diep planten zodat ze goed met aarde bedekt zijn. Wel goed vochtig houden. Zaai er op deze manier een aantal zodat er later een keuze gemaakt kan worden in de zaailingen. Dek het zaadkistje af met plastic folie of een glasplaat en kies buiten een beschutte plaats uit waar het zaadkistje neergezet kan worden. Hou in de gaten dat de grond niet te droog wordt. dreigt dit toch te gebeuren sproei dan met een plantenspuit zodat de grond met een nevel vochtig gemaakt wordt. De kastanje heeft net als in de natuur een koudeperiode nodig. Dus laat dit zaadkistje vooral buiten staan.

Bonsai Kastanje zaad
Bonsai Kastanje zaad

 

 

 

Kastanje Kiembladen

Na enige tijd verschijnen er twee ronde blaadjes (kiembladen) pas daarna de eerste echte kastanjebladeren. Zodra deze echte kastanjebladeren zich helemaal ontplooid hebben kunnen ze voor de eerste maal worden opgepot. Bonsaicursus: rondom de plantje eerst de grond voorzichtig losmaken. De plantjes voorzichtig uit het zaadkistje halen niet omhoog trekken dan breken de wortels af. Let erop dat er voldoende van de wortelkluit blijft zitten. Als de oude kastanje nog aan het plantje zit deze laten zitten. Na een tijdje valt deze ervan zelf af.

Kastanje blad
Kastanje blad

Kastanje plantjes

De Kastanjeplantjes kunnen nu in kleine potjes met gewone potgrond gezet worden. Druk de aarde niet al te hard aan, de wortels moeten lucht krijgen. Onderdompelen in het water, uit laten lekken en buiten zetten. Het blijft altijd leuk om te zien hoe de plantjes zich kunnen ontwikkelen. De een groeit heel snel, de ander is veel langzamer. Ook zul je zien dat er kaarsrechte stammetjes ontstaan terwijl een ander plantje krom en met kronkels groeit.

Gekiemde Kastanjes

De gekiemde kastanjes zijn na een jaar ongeveer 10 tot 15 centimeter hoog. Als je Bonsai Kastanje het jaar daarop uitloopt, nijp je vrij snel de bladeren. Laat tijdens deze eerste groeiperiode niet meer dan drie bladparen zitten.  Doe dit tot ongeveer de maand juli. Daarna alle bladeren laten zitten tot het volgend jaar.Verpotten

Tijdens het verpotten is het aan te raden twee derde van de penwortel weg te halen. In de volgende jaren snoei je steeds de bladeren die het eerst komen weg. Laat wel een stukje steel staan. Doorgaan met het snoeien van bladeren is van belang daar er dan zijtakken kunnen ontwikkelen. Als de boom rond de vier jaar is dan is het tijd om te bedraden. Als je dit proces een aantal jaren herhaald krijg je een mooie startplant. Doe dit met een heel aantal jonge Bonsai Kastanje boompjes, dat als er een dood gaat er geen man over boord is. De mooiste selecteer je uiteindelijk en daar maak je een individuele Bonsai van of je gebruikt er een aantal om een Bonsai-Bos van te maken

Bonsai Kastanje

De kleine Bonsai Kastanje kan goed in de zon staan echter niet de hele dag.  In de zomer is het beter de boom in de middag in de schaduw te zetten i.v.m. verbranding van de bladeren. Besproei de boom wel heel regelmatig. De grond mag ook niet uitdrogen. Begin oktober kun je de boompjes op een beschutte plek zetten. Beetje beschut tegen koude wind en zeker tegen strenge vorst.

Bonsai Kastanje wintertijd

Mocht de potgrond tijdens de wintertijd bevroren zijn haal de Bonsai naar binnen. In een onverwarmde kamer of vertrek besproeien met koud water tot de potgrond ontdooid is. Alles goed laten drogen. Daarna weer naar buiten mits het zo hard vriest, dan een andere onverwarmde plek binnen zoeken. Bij de bemesting kan in het begin, als het nog start plantjes zijn, rustig koemest of andere organische mest gegeven worden. Je hoeft dan nog niet meteen dure Bonsai-Mest te geven.

Stratificatie  voorbehandeling

Sommige zaden van bepaalde soorten kunnen uitgezaaid worden zonder een voorbehandeling. Er bestaan boomsoorten waarvan het zaad eerst en voorbehandeling nodig heeft dit noemt men stratificatie. Stratificatie kun je toepassen op twee manieren. De eerste is de zaden met zand te mengen en in een pot te doen. Wel een gaatje onderin maken zodat het regenwater eruit kan. De pot buiten zetten in weer en wind tijdens de winterperiode. In het voorjaar zijn deze zaden dan gereed om uit te zaaien.

Stratificatie methode

De tweede methode is de zaden in plastic zakjes doen en drie weken in het vriesvak van de koelkast leggen. Bonsaicursus: doe dit dan wel in de laatste periode van de winter. Hierna kunnen deze zaden uitgezaaid worden. Dan bestaan er ook nog zaden die genoeg hebben om aan 5 graden onder nul. Week deze zaden 24 uur in het water, waarna ze in plastic zakjes gedaan worden. Deze kun je dan 4 weken in de koelkast leggen.

Tips

Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai

Voor vragen over eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai

Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien 

Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde

Mos  grondbededekker bij Bonsais: Bonsai en Mos

Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels

 Informatie over groente en/of kruiden verbouwen: www.zaaikalender.com

Laat je zaadjes ontkiemen in een lege eierschaal. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook erg voedzaam voor je plantje – de eierschaal is rijk aan calcium en mineralen

 

 


Bonsaicursus