Bonsai Azalea Rhododendron Een Bonsai met bloemen

Azalea, de officiële naam van deze Bonsai met bloemen is jaren geleden vervangen door de naam Rhododendron. De azalea is geliefd om zijn uitbundige jaarlijkse explosie van kleurige bloemen. Deze bloei is elk jaar opnieuw de kroon op het werk. Het kost tijd, aandacht en liefde om deze bloei voor elkaar te krijgen. Voor een beginnende bonsailiefhebber is het lastig een Azalea te onderhouden. Als we het hebben over de Bonsai Azalea dan hebben we het over de Rhododendron, wat in het Nederlands zo goed als betekent; Rhodo = roos en Dendron= boom.

Bonsai Azalea 

Zeer ervaren liefhebbers van de Azalea zullen er alles aan doen om een perfecte vorm te creëren zodat de Azalea niet alleen een bloemenpracht heeft maar ook een bijzondere uitstraling. Deze liefhebbers kiezen er ook voor om naast een perfecte vorm ook een bepaalde kleur erbij te kiezen. Door deze twee werkwijzen kiezen zij er voor het gezicht van de Azalea.Waarom zien we de Bonsai Azalea dan zo weinig in onze bonsai collectie? Het antwoord hierop is zeer duidelijk, de Bonsai Azalea verzorgen en onderhouden is niet makkelijk.Bonsai Azalea en kalk

De Bonsai Azalea gaat dwars in tegen alle regels die we kennen. De Azalea houdt absoluut niet van kalk. Het harde water heeft een PH waarde van 8 of soms zelfs nog meer. De Azalea vereist een grond met een PH waarde van 4,5 tot 5,5. Bent u in het bezit van een aquarium is een goede tip om de teststrookjes te gebruiken om de hardheid van het water te testen. Het is aan te raden om de Azalea in een compost op turfbasis te zetten.  Als je de helft turfmolm dus 50%, ongeveer 20% bladaarde en 30% zand door elkaar mixt is het prima voor de Bonsai Azalea. Aanbevolen wordt de Azalea een extra dosis ijzer te geven als de lente begint.

Bonsai Azalea en snoei

Als de mooie bloemen zijn uitgebloeid kan er worden gesnoeid. Bedenk dat een grote snoeibeurt om de twee jaar kan plaatsvinden, dit om de bloeiresultaten niet negatief te beïnvloeden. Het oude hout van de Azalea vormt redelijk snel nieuwe scheuten. De Bonsai Azalea kan dus vermeerderd worden door stekken of marcotteren. Als de stekken van het lopende jaar aan de voet iets verhout zijn zijn het prima stekken om mee te starten. Beste tijd is de zomer echter in de lente en herfst is het ook mogelijk om de Bonsai Azalea te stekken.Bonsai Azalea en wortels

De wortelkluit van de Azalea bestaat uit een kluwen hele fijne haarwortels. Vandaar dat de Azalea zeer ondiep wortelt. Ze hebben wel behoefte aan veel water. De Azalea is ook overgevoelig voor uitdroging, water wat in de pot achterblijft en/of verbranding. Dus is het heel erg heet zomers dan liever in de Schaduw zetten.

Bonsai Azalea Satsuki
Bonsai Azalea Satsuki

Bonsai Azalea winterhard

De Azalea is niet winterhard. Wanneer de vrieskou verdwenen is kan de plant naar buiten in de ochtendzon. Mocht er vorst komen haal de Azalea naar binnen anders overleefd hij de vorst niet.

Bonsai Satsuki-Azalea

Wij hebben het in dit artikel over de ‘Rhodondendron Indicum’ oftewel ‘de Satsuki-Azalea’.De ‘Satsuki’ Bonsai-Azalea is een ‘hybride’. Het woord ‘hybride’ staat weer voor ‘ van verschillende rassen’. Een bastaard, met andere woorden……!De ‘Satzuki’ Bonsai Azalea is een ‘kind’ van de Rhodo Indicum en de Rhodo Eriocarpum. Daarnaast zitten er ook nog elementen in van andere soorten ‘derden’. Vandaar dat het bijna onmogelijk is alle hybriden thuis te brengen en dan hebben we het nog niet eens gehad over de variëteiten.

De Satzuki Bonsai Azalea is het resultaat van jarenlange training en intensieve kweek programma’s met het doel die azalea te verkrijgen die geschikt is als bonsai. Waarom is het zo belangrijk te weten welke ‘de ouders’ van onze Satzuki Bonsai Azalea zijn. De afkomst bepaald veel van de verschijningsvorm van de plant. Heeft hij grote of kleine bladeren, grote of kleine bloemen en ga maar door.


Tips

Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai

Voor vragen over eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai

Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien 

Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde

Mos  grondbededekker bij Bonsais: Bonsai en Mos

Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*