Bonsai Beuk

Bonsai Beuk (Fagus Sylvatica) een majestueuze verschijning, loofdragende tuinbonsai en beginnersbonsai 

Met zijn brede kroon en dik bladerdak is de beuk eenvoudig te herkennen. Voor Bonsai is hij zeer geschikt, al heeft een imposante stam wel wat tijd nodig. Belangrijk is hierbij te weten wat het verschil is tussen een Haagbeuk en een Beukenhaag, twee verschillende boom soorten. Een Beukenhaag noemen we in het Latijn Fagus Sylvatica en een Haagbeuk Carpinus Betulus. Ga maar eens naar een boomkweker, en stel de vraag: “Ik wil een beukenhaag in mijn tuin”. Het antwoord van de kweker zal dan ook ogenblikkelijk zijn: “Wat voor haag, een beukenhaag of een haagbeuk!” Wat zijn naam ook al zegt, is de Haagbeuk beter geschikt voor een haag. Hij is gemakkelijk te snoeien en word zeer dicht. Met de Bonsai Beuk bedoelen wij de Beuk zoals hij in Nederlandse bossen veel te vinden is

Bonsai Beuk in Herfstkleur
Bonsai Beuk in Herfstkleur

Bonsai Beuk Wortelgestel

Het wortelgestel is meestal goed verspreid. Toch heeft de zaailing altijd een diepe penwortel. Indien de penwortel als jaarling wordt verwijdert en de rest van de wortels gespreid wordt is er al een basis gelegd voor een goede bonsai.

 

 

 




 

Bonsai Beuk verpotten

De Beuk kan het beste in het vroege voorjaar worden verpot, nog voor de knoppen gaan uitlopen. Verpotten in de herfst heeft minder goede resultaten daar de Beuk dan gevoeliger is voor vorst. Jonge Beuken ieder voorjaar verpotten en oudere Beuken om de twee of drie jaar.

Beuk grondmengsel en watergift

De Beuk heeft het liefst goed drainerende grond, met voldoende split. Eigen bladcompost in het grondmengsel is goed. De Beuk heeft wel behoefte aan veel water. Eén keer per dag water geven is voldoende daar de Beuk geen standplaats in de zon nodig heeft. Benevelen van zijn bladeren is prima.

Beuk standplaats

De Beuk is erg gevoelig voor zon en droogte. De bast kan helemaal slecht tegen de zon. Zet de Beuk het liefst op een schaduwplek. De Beuken zijn winterharde bomen. Toch is het zaak de Beuken te beschermen tegen een al te strenge winter.

Beuk wintersilhouet
Beuk wintersilhouet

Beuk bedraden

De Beuk is goed te bedraden. Het hout is erg buigzaam. Pas echter goed op met ingroei wat bij de Beuk zeer snel het geval is. Het duurt vele jaren dat de littekens van het ingroeien weg zijn.

Beuk snoeien

Er wordt vaak gezegd dat de beuken te grote bladeren hebben. Een bladverkleining is goed mogelijk. Alleen wel bij gezonde Bonsai Beuken. Als eerste de bladeren terug tot twee of drie terug nijpen zodra de loten verschijnen in het voorjaar. Daarna worden de overige bladeren eind mei, als ze nog maar net zijn afgehard, afgeknipt. Alleen het bladsteeltje blijft staan. Goed vochtig houden en na ongeveer drie weken verschijnen er nieuwe kleinere bladeren.

Beuk
Beuk

Bonsai Witte Beuk (Fagus Crenata)

De Japanse Witte beuk ofwel de Fagus Crenata is in de ogen van veel bonsailiefhebbers de mooiste boomsoort die er bestaat. Deze beuk spreekt veel mensen aan door de verschijningsvorm. Deze beuk heeft namelijk een prachtige witte bast van nature. De blaadjes van deze Japanse witte beuk zijn wat smaller en spitser dan die van de gewone beuk. De blaadjes blijven er een groot deel van de winter aan zitten, waardoor de combinatie van een witte bast en de dorre bruine blaadjes voor een prachtig gezicht zorgen. Pas aan het einde van de winter vallen ze af, vlak voor de nieuwe groei begint.



Bonsai Beuk Facus Crenata

Deze Beuk komt oorspronkelijk uit Japan en is redelijk winterhard. Bij periode met strenge vorst moet deze Bonsai worden beschermd en binnen gezet worden. De verzorging van deze soort komt overeen met hetgeen bovenaan beschreven is. De bladeren van de Facus Crenata vertonen in de zomer snel bruine verbrandingsrandjes. Dit hoort een beetje bij dit soort, ze hebben een zeer korte groei spurt. Sproei ook nooit water op de bladeren, omdat dit extra verbranding met zich mee kan brengen. Om de witte bast mooi wit te houden, bostel je de stam in de wintertijd af met water, met gebruikmaking van een oude tandenborstel. Dit werkt uitstekend. De stam komt natuurlijk het beste uit als de boom kaal is. Pas aan het einde van de winter vallen de blaadjes af, vlak voor de nieuwe groei begint. Je kunt er voor kiezen alle blaadjes in de herfst eraf te knippen. Zo heb je beter zicht op de vorm van de boom.

Bonsai witte Beuk
Bonsai witte Beuk
Bonsai witte beuk blad
Bonsai witte beuk blad
Bonsai haagbeuk blad
Bonsai haagbeuk blad

Koriaanse Haagbeuk

Voor Bonsai is de gekweekte soort de Carpinus Turczaninowii ofwel de Koriaanse Haagbeuk het meest geschikt. Het is ook onder bonsai liefhebbers een zeer gewilde boom daar hij makkelijk te leiden is. Deze heeft van nature kleine blaadjes en een bijzonder fijne vertakking. Hij verkleurt daarbij schitterend zalmroze in de herfst. In de lente zie je er geelgroene katjes aan groeien.

Bonsai koriaanse haagbeuk in de winter
Bonsai koriaanse haagbeuk in de winter

Verpotten kun je deze soort het beste om de drie jaar rond het begin van de lente. Hebben de wortels nog ruimte dan liever een jaar wachten met verpotten. Het beste is bij verpotten niet meer dan een derde van de wortelkluit te verwijderen. Een gewone goed doorlatende grond van bladaarde en zand in gelijke delen is prima.

Tijdens een vorstperiode deze haagbeuk in de schuur wegzetten. Tijdens zijn groeiperiode in de zomer kan de haagbeuk in de volle zon. Wel heeft hij dan ruim water nodig. In een hete zomer zelfs twee keer per dag. In de lente en begin van de zomer kan volstaan worden met een algemene meststof. Wat later in de zomer een meststof met niet al teveel nitraat. Bij deze haagbeuk kunnen in elk jaargetijde de dikke takken worden gesnoeid. Wel is het zo dat in de zomer de wonden het beste helen. De takkenstructuur kun je een handje helpen door in de lente en zomer se nieuwe scheuten weg te snoeien. Nieuwe scheuten terug snoeien tot 2 á 3 bladeren. Dit het hele groeiseizoen herhalen. Te grote bladeren weg nemen.

bonsai bos koriaanse haagbeuk
bonsai bos koriaanse haagbeuk
bonsai bos koriaanse haagbeuk
bonsai bos koriaanse haagbeuk
 Bonsai Beuk Fagus Sylvatica

Deze als bonsai Beuk zeer geliefd met aan zijn takken lange dunne spitse knoppen, die in het voorjaar uitlopen tot takken met licht/donkergroene grote bladeren en die in de herfst prachtige geel of oranjebruin kleuren, is door zijn imposante uiterlijk zeer de moeite waard als tuinbonsai. Als oudere goed getrainde Bonsai loopt de stam taps toe, de takken zijn gevormd tot horizontale schermen en de wortelvoet is aantrekkelijk doordat de wortels goed gespreid zijn.De Beuk is winterhard, echter bij strenge vorst is het wel raadzaam om de Boom binnen te zetten. In de zomer kan deze wel in de volle zon gezet worden. De schors is glad, grijs en dun circa 5 mm en hierdoor erg gevoelig voor zonnebrand.


Tips

Bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai

Eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai

Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien 

Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde

Mos  grondbededekker bij Bonsais: Bonsai en Mos

Wortelsnoei: Bonsaiwortels

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*