Serissa Foetida een groenblijvende binnenbonsai

Serissa Foetida een groenblijvende binnenbonsai. Geen makkelijke Bonsai voor starters. De Serissa is een subtropische kleine groenblijvende heester uit China. De Serissa Foetida is moeilijk te houden. De wortels en de schors kunnen een onaangename geur verspreiden vandaar zijn wetenschappelijk soortnaam Foetida (stinkend). Ook als je de bladeren kneust ruik je dezelfde vervelende geur.

Serissa Foetida binnenbonsai

Voordat de Bonsai Serissa Foetida in de handel komen, hebben ze vaak een lange reis achter de rug. Bij de handelaar komen ze eerst in quarantaine. Ze zijn dan opgepot en hebben een eerste snoei gehad en worden in bloei getrokken. Op het moment dat je deze Serissa koopt is deze vaak onvoldoende afgehard en heeft aanpassing aan ons klimaat nog niet plaats gevonden. Hierdoor wordt hij extra kwetsbaar. Ook de bloei vergt veel reserves van de boom, welke vaak niet aanwezig zijn op dat moment.Serissa Foetida
Serissa Foetida

 Serissa Foetida Bloemen

In juni- september bloeit de struik met talloze, babyroze of witte bloemetjes. De bloemen bestaan uit vijf teruggeslagen kelkbladen, die met elkaar vergroeid zijn. De bladen zijn vanuit de randen omhoog gebogen. Ze hebben een min of meer roomwitte rand. Er bestaan cultuurvariëteiten met bonte bladen en ook met dubbele bloemen. De Serissa foetida ‘Pink Snow Rose’ bijvoorbeeld is een variëteit met roze bloemen. Als je hem als gewone struik buiten zou houden wordt hij niet hoger dan zestig centimeter en maximaal één meter breed. Op deze manier wordt hij dan ook veel gehouden in Zuidoost Azië, vaak als plant op de binnenplaats.

Serissa Foetida Standplaats 

De Serissa Foetida groeit het liefst in de zon. Een plek op de vensterbank in de zon en met veel licht is het beste. De bladeren worden ook kleuriger en mooier door de lichte standplaats. De Serissa is erg gevoelig voor tocht. In de zomer als de temperatuur meer dan 23 graden is kan de Serissa buiten staan, wel in de volle zon. De Serissa Foetida is zeker niet bestand tegen kou of vorst. In de winter heeft de Serissa een temperatuur nodig tussen de 15 en 19 graden. Staat hij een flinke periode te koud dan gaan de takken dood en vallen de blaadjes af.

Water geven

In de Zomer heeft de Serissa dagelijks water liefst op kamertemperatuur nodig. Het beste is er voor te zorgen dat de wortelkluit vochtig blijft. De Serissa Foetida bladeren houden ervan om dagelijks beneveld te worden met water. In de winter is het zaak om de wortelkluit vrij droog te houden. Voor de luchtvochtigheid kun je deze binnenbonsai ook op een plateau te zetten met rondom water. De aarde mag natuurlijk geen contact met het water krijgen daar de wortels te nat worden en afsterven. Het water gaat verdampen waardoor de lucht rondom de Iep verdampt. Het beste kun je dan een grote platte schaal kopen die vullen met water en kleine steentjes en daar de schaal met de Iep bovenop zetten. Erg decoratief in de vensterbank.bonsaischaal
Bonsaischaal luchtvochtigheid

 

 

Voeding

Eens in de twee weken meststof zolang de bonsai in het groeiseizoen is. In de winter om de maand meststof geven. Bonsaicursus; in de zomer kun je één maand stoppen met het geven van meststof. Een pauze in bv juli is goed voor de Bonsai.

Verpotten

Staat de Serissa Foetida nog in de “oude klei” waarin hij is geïmporteerd, dan kun je deze klei het beste met water uitspoelen, totdat alle klei eraf is. Snoei op dat moment niet de wortels, en zet hem in een nieuwe pot in een vruchtbare, goed doorlatende grond, je kunt hiervoor verschillende mengsels gebruiken.  Verpot de Serissa Foetida alleen als hij heel hard groeit. Bij mindere groei is het vaak beter om deze plant niet te verpotten en met rust te laten. In de lente is het een goede tijd om de Serissa te verpotten, liefst om de twee jaar.

Snoeien

De Serissa Foetida is in het groeiseizoen goed en gemakkelijk terug te snoeien. De lange scheuten die buiten het oude silhouet vallen knip je met een fijne schaar terug tot één a twee blaadjes. Uitlopers aan de wortel-voet of aan het begin van een verhoute tak kun je het beste in zijn geheel wegnemen. Dit omdat deze uitlopers teveel energie wegnemen van de rest van het loof. De bloemen ontstaan op toppen van de nieuwe groei. Hou rekening hiermee bij het toppen snoeien van de nieuwe scheuten. Niet al teveel weg knippen.

Bedraden

De Serissa Foetida is goed te bedraden. Bedraden kan vanaf juni tot midden september. Laat het draad niet langer dan een jaar zitten. Bedraden kan alleen bij de houtachtige takken. De zachte takken niet bedraden.

Ziekten

De Serissa Foetida is gevoelig voor dopluis en bladluis. Het beste is gelijk actie te nemen als deze luizen in de Serissa zitten. Insecticide is dan vaak het middel wat effectief en snel werkt.

Tips

Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai

Voor vragen over eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai

Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien 

Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde

Mos  grondbededekker bij Bonsais: Bonsai en Mos

Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels


Bonsaicursus