Bonsai Elaeagnus Olijfwilg

De Bonsai Elaeagnus ofwel de Nederlandse benaming de Olijfwilg kan onderverdeeld worden in twee groepen, namelijk de bladverliezende soort, de Elaeagnus Multiflora en de winter groene olijfwilg, de Eleaegnus Pungens. De bladverliezende groeien veel sneller en zijn meer winterhard, ook kunnen de olijfwilgen goed tegen wind en doen het goed op schrale grond. Daardoor worden ze vaak gebruikt in wind-singels en houtwallen ter bescherming. Ook aan de kust doen ze het ondanks de zoute lucht, prima.

  

Bonsai Eleaegnus Pungens

De Eleaegnus Pungens is het groenblijvende soort, hij heeft doorntjes, de bladeren zijn glanzend groen aan de bovenkant en wit met bruine spikkels aan de onderkant. Hij krijgt ook leuke witte bloemetjes, maar dan in de late zomer/herfst. Helaas zie je de bonsai Elaeagnus niet zo vaak als bonsai in de handel. Als je hem tegenkomt is hij als soort zeker de moeite waard om in je collectie te hebben. De soorten van het geslacht Elaeagnus zijn inheems in Azië en Noord Amerika, maar worden reeds al lange tijd gekweekt in andere landen.Bonsai Elaeagnus Multiflora

De Elaeagnus Multiflora, het bladverliezende soort, is uitstekend geschikt voor een bonsai. Zijn bladeren zijn bovenaan groen en aan de onderzijde zilverkleurig. In de lente verschijnen kleine bloemetjes die ook nog eens lekker ruiken.Als de bloemetjes bevrucht worden, ontstaan er kleine rode besjes in de zomertijd.
bonsai elaeagnus olijfboom
bonsai elaeagnus olijfboom
Bonsai elaeagnus olijfwilg bloem
Bonsai elaeagnus olijfwilg bloemVerzorging Bonsai Elaeagnus 

Verzorging:Stijlen: Bijna alle Bonsai-stijlen zijn geschikt, ook alle formaten van klein(sho-hin) naar groot zijn geschikt.
Standplaats: Volle zon of schaduw. Beschermen tegen strenge vorst.
Watergift: Dagelijks gedurende het groei seizoen in de zomer. Matig in de winter.
Voeding: Tijdens het uitlopen niet bemesten, start na één maand na het uitlopen met bemesten tot september om de 2 weken.
Verpotten: In het vroege voorjaar, om de 2 jaar,gebruik een basis grond mengsel.
Snoei: Nieuwe scheuten terug snoeien. Oude takken kun je het beste in de winter weg snoeien.Let goed op de vorm.