Bonsai Iep Ulmus Parvifolia is een makkelijke startersbonsai voor zowel binnen als buiten. Deze Chinese Iep (Ulmus Parvifolia) is de meest gebruikte Iep soort voor Bonsai. Het is een leuke kleine loofboom met ronde blaadjes en fijne vertakkingen. De twijgen vertakken heel snel wat de boom geschikt maakt voor de bezemstijl en voor groepsbeplantingen. De binnenbonsai heeft een zachte schors en komt vaak uit China. Let op de Chinese Iepen met een ruwe schors zijn echt de buitenbonsai, een andere variant van de Iep, deze komen vaak uit Japan. De heldergroene blaadjes blijven tot lang in de winter aan de boom zitten. Uiteindelijk verliest de Chinese Iep in de winter wel zijn blaadjes.
Bonsai Ulmus Parvifolia Chinese Iep
Iep Ulmus Parvifolia Standplaats binnen en buiten
De Ulmus heeft veel licht nodig dus een zonnige plek in huis zal de boom op prijs stellen. Volgens sommige bonsai experts doet deze kamerbonsai het beter in een koelere ruimte (18 graden). Het is uit te proberen om de Iep op een vrij koele plek te zetten zoals bv de keuken. Worden de bladeren geel en vallen ze af dan is er meestal een te snelle verandering van omgeving geweest. De bonsai is verplaatst naar buiten of een ander vertrek met andere temperaturen.
Het beste is de bonsai te laten wennen aan veranderingen. Dus begin met een paar uur per dag en bouw het langzaam op. Komt deze kamerbonsai af en toe buiten en vanaf september naar binnen blijft de Bonsai “halfgroen”. Dat betekent dat ze wel hun blaadjes verliezen, doch deze groeien snel weer aan. Standplaats buiten Veel licht en zon. Beschermen tegen de vorst daar de wortels erg kwetsbaar zijn.
Iep Ulmus Parvifolia Verpotten
Verpot de Iep alleen als de pot echt te klein wordt, in de vroege lente tot de boom ongeveer10 jaar oud is. Daarna indien nodig. Het is wel van belang elk jaar de wortelkluit te controleren.
Bonsai Iep Water geven
Niet te veel. Deze bonsai heeft zeker in de winter minder water nodig. Bonsaicursus: Voor de luchtvochtigheid kun je deze kamerbonsai ook op een plateau te zetten met rondom water. De aarde mag natuurlijk geen contact met het water krijgen daar de wortels te nat worden en afsterven. Het water gaat verdampen waardoor de lucht rondom de Iep verdampt. Het beste kun je dan een grote platte schaal kopen die vullen met water en kleine steentjes en daar de schaal met de Iep bovenop zetten. Erg decoratief in de vensterbank.
Voeding
Tijdens de groei eens per week. Een Bonsaicursus tip: bemest alleen als de letter R niet in de maand zit.
Snoei
Voor Bonsai is de Iep een van de beste inheemse soorten, omdat de boom gemakkelijk is, en zelfs met alleen gerichte snoei te vormen is. Geregeld nieuwe groei terugsnoeien tot op het tweede blad. Bladsnoei zuinig aan doen daar de Iep kleine bladeren heeft. Staan de fijne takken te dicht bij elkaar dun ze dan uit, anders sterven ze makkelijk af. De plant kan in vorm gehouden worden door de groeipunten van de jonge scheuten weg te nijpen zodra er twee tot drie blaadjes gegroeid zijn.
Bedraden
Het komt voor dat de zware takken omhoog gaan krullen. Bonsaicursus: Dit is te voorkomen door ze te bedraden. Het draad kan het beste één seizoen blijven zitten. Vaak is bedraden niet nodig. De boom kan in vorm worden gehouden door goed te snoeien. Is bedraden toch nodig dan is de beste tijd in de herfst. Draden kunnen ruim een jaar blijven zitten.
Ziekte
De chinese Iep is zeer gevoelig voor spint, bladluis en witte vliegjes. Laat hij zijn bladeren vallen check dan of er een van deze ziekte in de boom zit.
Ulmus Plotii
Deze variant van de Iep wordt ook voor bonsai gebruikt. Is winterhard, echter komt de temperatuur beneden de vier graden dan bescherming geven.
Zelf een (Hollandse) Iep kweken
In mei zie je overal Iepen zaden rond waaien. Het zijn ovalen vruchtjes, ongeveer 1 cm lang met in het midden het zaadje. De zaadjes een paar jaar in de volle grond opkweken wil er een beetje acceptabele boom uit groeien. Na enkele jaren bereikt de boom al een hoogte van 1 meter. Dan kan er gestart worden met snoeien.
Indien men al vanaf het begin af aan de wortels goed neerlegt, krijgt men in aanleg al een zeer goed wortelstelsel. Laat hem in de lengte ook niet te veel uitschieten, snoei alvast een basisvorm. Plant hem pas in een schaal als hij minstens drie a vier jaar oud is. Naarmate hij langer in de volle grond staat, wordt zijn stam sneller dik. Let er wel op dat er een goed doorlatend mengsel gebruikt wordt, vooral gezien alle regen die er kan vallen. De Iep past goed in ons toch vrij vochtige klimaat.
Hoe verzorg ik mijn zelf gekweekte Iep?
De Hollandse Iep is een makkelijke boomsoort en goed te verzorgen. Hij verdraagt zowel zon als halfschaduw, en ook het gieten met meestal kalkrijk leiding water is geen probleem. Doordat hij zo veelvuldig en snel uitloopt heeft hij relatief veel mest nodig. Een goede bemesting van organische mest is dan ook een noodzaak van april tot aan eind augustus. Daarna kan nog najaarsmest gegeven worden zonder stikstof tot eind oktober. Zo gaat hij goed de winter in.
Lichte vorst kan hij goed verdragen, uiteraard dient er wel bescherming gegeven te worden tegen teveel regen en wind. Bonsaicursus: Bij zwaardere vorst dient isolatie rond de pot gegeven te worden door middel van bijvoorbeeld noppenfolie rondom ( pot niet geheel afsluiten), of de schaal in en kist zetten met een zand/ turf mengsel.
Houdt de Iep zijn grote bladeren als bonsai?
In de natuur kunnen de bladeren van de Iep wel 8 tot 10 cm. worden. Als bonsai laten ze zich makkelijk verkleinen tot ongeveer 2 cm. De Hollandse Iep krijgt in de herfst mooie gele herfstkleuren.
Iepen lopen makkelijk en snel uit. De eerste groei in de lente moet men vrij lang laten worden alvorens terug te snoeien. Zo krijgen de takken de kans te verhouten en wat dikker te worden. Na de eerste snoei zult u zien dat er alweer nieuwe uitloop is na ongeveer twee weken. Deze tweede groei kan sneller gesnoeid worden. Op deze manier krijg je een bijzonder fijne vertakking. Na augustus alleen nog maar nijpen als een scheut langer wordt als 3 of 4 bladeren. Oudere takken kunnen het beste weggesnoeid worden voordat de boom uit gaat lopen. De snoei wonden wel goed afsluiten met wond pasta.