Bonsai zaaien hoe doe je dat?

 

Een Bonsai zaaien kost veel tijd om er een bonsai boom uit op te kweken (tussen de 3 en 10 jaar). Bedenk dat uit elk zaadje een opgroeiende boom of struik groeit die alleen door bepaalde ingrepen uitgroeit tot een bonsai. Verzamel voldoende zaden van een bepaalde Boomsoort, meestal zijn ze in overvloed beschikbaar. Later kan je de zaailingen selecteren op gunstige eigenschappen zoals goede en sterke groei. Sommige bomen hebben betere eigenschappen voor Bonsai dan anderen en hebben dus de voorkeur als ouder-plant. De eerste jaren heeft de zaailing natuurlijk weinig met een bonsai te maken.

Bonsai Zaaien Algemeen

Oogst het zaad zodra het rijp is, vaak zijn dat  zaden die in het begin van de herfstperiode uit de bomen vallen. Bewaar het zaad in goede omstandigheden. Dat kan per soort nogal verschillen.  Bewaren in vochtig zand, buiten op beschutte plaats, is meestal goed echter muizen en vogels eten de zaden graag in de winter. Onderin de koelkast kan zaad ook bewaard worden. Sommige zaden hebben zelfs een vorstperiode nodig om goed te kiemen.Bonsai Zaden jonge zaailingen

In maart, april  de zaden zaaien in de volle grond of in bakjes (ongeveer 7 tot 10 cm diep). Gebruikt hiervoor speciale stek-grond, of gewone potgrond (geen tuinaarde) gemengd met een deel zand. De zaden kunnen bedekt worden met een glasplaat of plastic. Op deze manier wordt voorkomen dat de zaden alsnog losgewoeld worden. Zaai-diepte: bedek de zaden met een laagje zand ongeveer de dikte van de zaden zelf. Zaai niet te dicht op elkaar en houd de grond matig vochtig.

Bonsai Zaaien verzorging van jonge zaailingen

Zodra de jonge plantjes enkele blaadjes hebben kun je ze verplanten (verspenen) in potjes, de volle grond, of in ruime bakken op voldoende afstand van elkaar. (10-15 cm). Hebben ze al voldoende zijworteltjes dan de lange penwortel al wegnemen of inkorten. Indien mogelijk  de zij-wortels al een beetje spreiden, dit zorgt voor aanzienlijk mooiere wortels in de toekomst van de Bonsai. Laat de jonge boompjes verder met rust zodat ze lekker het hele seizoen goed doorgroeien. Bemest de boompjes na enkele weken als ze flink aan de groei zijn, zo in mei/juni. In de vakhandel/tuincentra zijn vaak zaailingen te koop van een paar jaar oud van de meest courante boomsoorten zoals de Eik, de Beuk enz.

Bonsai zaaien Beuk 20 jr oud
Bonsai zaaien Beuk 20 jr oudBonsai zaaien Eikeboom

In de herfst is het tijd om de eikels te verzamelen en in een aantal potjes stoppen. Een eikeboom groeit wel heel traag. Het jonge boomje kan slecht tegen verpotten. Tweede jaar de Eikeboom verpotten en de penwortel tot op de helft terugsnoeien. Het derde jaar alleen de bovenste aarde verversen en pas na vier jaar kunnen ze in een bonsaipot gezet worden. Rond het vierde jaar kunnen gelijk de penwortel en zijwortels ingekort worden. Als de Eikeboom het vijfde jaar ingaat zijn de bladeren stevig en gaan er meer zijtakken ontwikkelen. Dan kan voorzichtig begonnen worden met bladsnoei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*