Bonsai geschiedenis Boom in pot

Bonsai geschiedenis Boom in pot het is goed om een stukje van de geschiedenis te lezen. Tegenwoordig zijn bonsais overal te koop, via internet, in de supermarkt of in de tuincentra zelfs al in de bouwmarkten. Bonsailiefhebbers hoeven niet meer uit te leggen wat een bonsai precies is. Bij het overgrote deel van de mensen zijn ze bekend. Bonsai liefhebbers zijn jarenlang bezig met hun boompjes en reizen vaak de hele wereld over om lessen te volgen bij een erkende meester op dit gebied. Voor deze mensen is een bonsai kweken veel meer, zij ervaren de schoonheid, rust, kunst en spiritualiteit van de Bonsai.

Bonsai geschiedenis Boom in Pot

Bonsai is een Japans woord en betekent Boom In Pot. Van oorsprong komen de Bonsai niet uit Japan, maar uit China. Vergeleken met de Chinees en Japanse Bonsai geschiedenis is de Bonsai in de westerse landen nog maar zeer recentelijk. Pas in de 20ste eeuw kwam de interesse voor bonsai in Australië, Amerika en Europa. Er zijn bonsai tentoonstellingen gewest in Europese landen rond de 1900. In 1909 werd er in Londen een Bonsai tentoonstelling gehouden.



Bonsai 

De Bonsai werd omschreven als zeldzame en mooie Japanse bloeiende boomachtige planten, op een ongewone en artistieke wijze gevormd. Vermoedelijk via de Amerikaanse troepen die in Japan gelegerd waren tijdens het einde van WO-II spreidde de interesse voor Bonsai en Suiseki zich sterk uit. De eerste Bonsai waren uit de natuur gehaalde oeroude bomen die dienden ter verfraaiing van de binnenplaatsen van kloosters. Ze stonden vaak in een Japanse tuin.

Bonsai geschiedenis Chinezen en Taoïsten

De Chinezen, en zeker de Taoïsten, vereerden de natuur en die natuur was van nature perfect. De boom in de pot was dan dus ook af en werd nauwelijks of niet gesnoeid. Hoe doorleefder de boom eruit zag hoe beter. China had, zeker ten tijde van de hoogtepunten van haar dynastieën, een enorme culturele invloed op haar buurlanden. Niet alleen de taal, het schrift, de religie en de hele politieke- en sociale structuur werd door buurlanden overgenomen, ook de kunstuitingen. Zo leerde de Japanse culturele elite de fascinerende bonsai-bomen kennen. De Chinese Bonsai in pot werden door de Japanners gekopieerd, zij het op Japanse wijze. De Japanners verfraaiden en perfectioneerden de Bonsai in de Bonsai Geschiedenis. In Oosterse culturen is, vergeleken met de westerse tradities, het begrijpen en beoefenen van allerlei kunstvormen altijd meer verbonden geweest met het dagelijkse leven.

Bonsai geschiedenis Japanners

De Japanners werden de meesters van de Bonsai. Steeds nieuwe technieken en ook trends werden uitgevonden, en de bomen werden steeds verder gestileerd. Net als de Japanse-Tuinen, moesten de bonsai een miniatuur beeld geven van de natuur. Dennen zijn lang een klassiek onderwerp gewest voor Bonsai. Zo maakten ze  “scrolls” , zoals hieronder te zien waarop dennen in Bonsai vorm in het wild voorkwamen.



Bonsai geschiedenis antieke scroll collectie Mariline Limbertie
Bonsai geschiedenis antieke scroll collectie Mariline Limbertie
Bonsai geschiedenis potten
De potten werden soberder om niet afleidend van de boom te zijn. De rijke edelen etaleerden in de nissen van hun theehuis hun favoriete bonsai, dit noemden ze een Tokonama opstelling. Die composities werden verder verfraaid die met kalligrafieën of scrolls en suiseki (kijkstenen). Bonsai´s werden statussymbolen. Nog steeds is Japan Bonsai land nummer één in de Bonsai Geschiedenis. De Nederlanders begonnen zich in de jaren 1970 met bonsai bezig te houden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*