Bonsai Prunus

De Bonsai Prunus komt uit een zeer groot bomen geslacht, wat bestaat uit kersen, abrikozen, perziken, pruimen en nog een aantal sierbomen die vooral gekweekt worden voor hun bloeiwijze. Het is een winterharde, bladverliezende Bonsai met prachtige bloemen en vruchten in de herfstperiode. Veel van de prunus soorten komen uit Japan en China. Deze soorten Prunus zijn generaties lang gekweekt om hun mooie bloeiwijze vaak in witte en roze bloesem.

Bonsai Prunus in Nederland

De Prunus soort die hier in Nederland vaak gebruikt wordt is de Prunus Spinosa (de Sleedoorn of zwarte doorn). De soort Prunus Mume (Japanse Abrikoos) is het beste geschikt om een Bonsai van te maken. Beide Prunus soorten zijn in Nederland moeilijk te krijgen. Meeste kans om de oude exemplaren te bewonderen met de prachtige knoestige en gedraaide stammen is op een tentoonstelling of bij een Bonsaivereniging in Nederland.

Bonsai Prunus
Bonsai Prunus

 

 

 

 

 
Bonsai Prunus snoeien

Een veel gemaakte fout bij  de Prunus is het op het verkeerde tijdstip snoeien van de boom. Door te snoeien in de herfst of voorjaar wordt voorkomen dat er teveel bloeihout wordt weggesnoeid. In de maanden juli en augustus maakt de Prunus haar nieuwe bloeiknoppen aan in de oksels van de bladeren, aan de nieuwe scheuten. Deze nieuwe scheuten ontstaan na de bloei in het voorjaar. De bloemknoppen hebben de voorkeur om te zich te ontwikkelen aan korte nieuwe scheuten (de kort-loten).

Snoeien

Snoei in de herfst of in het voorjaar net voor de bloei. De lange takken snoeien, twee of drie knoppen laten staan geteld vanaf de laatste korte loot. De takken moeten hierbij de kans hebben gehad om 7 a 8 bladeren aan deze lange scheuten te kunnen ontwikkelen. Na de snoeibeurt van de lange takken, loopt de tak weer uit en we zien dat de eind knop het snelste zal groeien. De tak vormt weer een lange scheut. De andere knoppen krijgen minder voedingsstoffen en zullen dus kort blijven. De korte loot zal in het volgend voorjaar meerdere bloemen laten zien.

 Bonsai Prunus in de winter en zomer

 De Prunus moet in de winter bij erg strenge vorst beschut worden. In een vorstvrije kas of schuur staat de Prunus prima. Bij strenge vorst kunnen de dunne takjes bevriezen en verdorren. In de zomer kan de Bonsai Prunus in de volle zon staan.
Bonsai Prunus bloei

Bonsai Prunus bloei

 

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*