Bonsai Moerbei een makkelijke beginnersbonsai met kleine bloemen en vruchten

Bonsai Moerbei is een makkelijke beginnersbonsai met kleine bloemen en vruchten. Voor de Bonsai worden er twee soorten Moerbei gebruikt. Dat zijn de Morus Alba dat is de witte Moerbei en de Morus Nigra de zwarte moerbei. Beide soorten zijn winterhard en groenblijvend prima geschikt als Bonsai. De bladeren en vruchten worden klein als de Moerbei in een Bonsaipot wordt geplaatst. De stam van de Moerbei is dik en knoestig. In Azie wordt de Moerbei gekweekt voor de teelt van zijderupsen, In Nederland zijn ze verkrijgbaar bij kwekerijen.

Bonsai Moerbei standplaats en watergift

De Moerbei staat het liefst op een standplaats  in de volle zon. Van oorsprong komt  de Moerbei uit een gematigd klimaat. In de winter daardoor beschermen tegen al te strenge vorst, de nogal vlezige wortels kunnen door de vorst wegrotten. De Bonsai Moerbei heeft in de zomer geregeld water nodig. In de winter is het voldoende om de grond vochtig te houden. Een algemene meststof volstaat.Bonsai Moerbei of Morus
Bonsai Moerbei of Morus

Bonsai Moerbei verpotten, snoeien en bedraden

Daar de Moerbei een langzame groeier is kan worden volstaan met om het jaar verpotten. Het voorjaar is het beste moment om te verpotten. Kies een goed doorlatende grond. Snoeien om de vorm bij te houden kan in de vroege lente. Niet alle bloemknoppen verwijderen voor het volgend jaar. Na de bloei kunnen de lange scheuten teruggesnoeid worden.  De echte zware takken kunnen aan het eind van de winter worden weggenomen. De oude takken met vruchten ook verwijderen om de nieuwe takken ruimte te geven. De grote en oude takken moeten wel worden bedraad. Bij de kleinere bomen met jonge scheuten is bedraden niet nodig.
Bonsai Moerbei Morus Alba
Bonsai Moerbei Morus AlbaBonsai Moerbei insecten

Rupsen vinden de Moerbei heerlijk en kunnen deze in heel korte tijd ontbladeren. De rupsen met de hand weghalen volstaat meestal. Bladluizen kunnen van de boom afgespoten worden.  Helpt het wegspuiten niet dan is behandeling met een insectide noodzakelijk.