Bonsai Picea Abies bekend als kerstboom, is echter helemaal geen den maar een fijnspar. Niet minder dan zo’n 36 miljoen exemplaren worden er in Europa gekapt voor de kerst. De Picea Abies is veel te zien in tuinen en parken. Doordat deze Fijnspar veel schaduw verdraagt, kunnen bosbouwers hem in dichte bestanden laten groeien, waardoor de bossen per ha. een grote houtopbrengst opleveren.
Bonsai Picea Abies Voor beginners een leuke fijnspar
De Bonsai Picea Abies is voor beginners een leuke fijnspar om mee te beginnen. Dit kan door in de herfst zaad te verzamelen, op een goede droge plek bewaren en in het voorjaar planten. De Picea Abies is ook met kluit te koop in tuincentra. De Picea oppotten en in alle rust een groeiseizoen laten herstellen. Het is afwachten of hij echt aanslaat. Daarna kunnen beginners hun bonsaivaardigheden er op loslaten. Deze Bonsai Picea Abies fijnspar is heel geliefd bij ervaren bonsailiefhebbers. Er zijn prachtige bonsais van te maken.
Bonsai Picea Abies Fijnspar stijlen
Met uitzondering van de bezemstijl zijn alle Japanse stijlen mogelijk. De meest natuurlijke groeivorm is onder optimale omstandigheden de rechtopgaande stijl.
Bonsai Picea Abies Fijnspar snoeien
Een Picea verdraagt niet te veel snoei achter elkaar. Deze fijnspar heeft tijd nodig om bij te komen. De dikkere takken bij voorkeur in de winter snoeien. Dan bloedt de Picea het minste omdat de sapstroom in de winter bijna of helemaal stil staat. Wie in de zomer snoeit of per ongelijk een takje afbreekt ziet vrijwel direct grote druppel hars te voorschijn komen. De boom verliest daarmee veel energie in heel korte tijd. In de zomer is ook het gevaar van infecties hoger vooral de bacterieel infecten liggen op de loer als het warm is. Kleiner takken kunnen wel het hele jaar door verwijderd worden. De jonge uitloop wordt in het voorjaar tot de helft gereduceerd door het puntje van een uitloop er met de vingers uit te draaien.
Bonsai Picea Fijnspar bedraden
Diktegroei bij de Picea gaat zeer langzaam. Bij het bedraden is dat een voordeel daar er minder kans is op ingroei. De oudere takken doen er vele jaren over voor ze in de gewenste positie blijven staan. De kleinere eindtakjes van de Fijnspar moeten altijd heel losjes bedraad worden, zodat niet alle naaldjes stijf tegen het takje aan worden geduwd. Daarvan sterven ze af en ze verkleuren naar bruin. Een Picea kan beter met koperdraad bedraad worden. In vergelijking met aluminium geeft koper wat meer mee en groeit minder snel in, waardoor de bedrading langer kan blijven zitten. Een ander voordeel met koperdraad is dat het hierdoor meer effect heeft en dus met goedkoper draad hetzelfde effect wordt bereikt.
Het is aan te raden de Picea om de twee jaar opnieuw te bedraden om een mooie vorm te bereiken. Wordt de bedrading vervangen is het zaak zo snel mogelijk nieuwe bedrading aan te brengen. De takken wennen niet gauw aan een nieuwe vorm, de Picea moet de gewenste vorm accepteren. Tip: na de eerste vorming van de Picea kan de spar het beste 2 weken in de schaduw worden gezet pas daarna langzaam laten wennen aan de zon.
Bonsai Picea Fijnspar uitgraven uit een bos
Het uitgraven van een oudere Fijnspar uit een bos is niet aan te raden. De Fijnspar heeft in de natuur al veel overleefd. Het komt veel voor dat deze sparren enkel aan de uiteinden van de takken naalden hebben. De conditie is niet al te best. Het komt voor dat zo’n oude spar uitgegraven wordt om als bonsai te worden gevormd. Dit is geen makkelijke klus. De oude spar zal dit eerst moeten zien te overleven. Dit kan jaren duren. Pas als er ook weer naalden groeien in nabijheid van de stam en er flinke uitlopers ontstaan heeft de oude spar de uitgraving overleefd. Pas dan kan er een start worden gemaakt met vormingswerkzaamheden.
Bonsai Picea Fijnspar in de tuin zetten
Deze fijnsparren in de tuin zetten vergt wel enige aandachtspunten. De Fijnspar heeft wel ruimte nodig. Door zijn oppervlakkige wortelstelsel hebben andere planten die bij deze fijnspar in de buurt staan het extra moeilijk met de opname van water en mineralen. De fijnspar is geen liefhebber van zeewind en zijn grond heeft hij het liefst vochtig en een beetje zuur. Een pH-waarde tussen 4 en 6 is ideaal. Het af en tot toevoegen van klak of kalkmeststoffen maakt het ideaal voor deze Bonsai Picea Fijnspar.
Bonsai Picea fijnspar dierlijke plagen
Als de Picea geelgroene gespikkelde en vervolgens bruine naalden krijgt met spintweefsel daartussen kun je ervan uitgaan dat de Picea naaldhoutspinmijt heeft. Als dit zichtbaar is kan het vaak al te laat zijn. Het beste is preventief te spuiten een paar keer per jaar.
De sparrenluis, elke naald die hij aanboort valt uit. De larve van de sparrenspintbladwesp vreet aan de oudere naalden en is herkenbaar aan nestspinsels tussen de naalden. Sparroest (schimmelziekte) is te herkennen aan het geel worden van de naalden van de laatste uitlopers.
De kerstspar scheutboorder boort zich in de bast. De rups zit in de bast, de vlinder vliegt van medio mei tot half juni. En als laatste de sparappelgalluis veroorzaakt verdikkingen in de topscheuten. Voor al deze dierlijke plagen bestaat er maar één oplossing spuiten. De tuincentra kunnen advies geven welk middel het beste gekozen kan worden.
Soorten Picea Abies
Picea Abies Ohlendorffii is een dwerg vormen die een dicht vertakte bol vormt. Hij is een langzame groeier.
Picea Glauca Conica is ook een trage groeier die er wel 60 jaar over doet om 4 meter hoog te worden, hij vormt een perfecte kegel vorm met een zeer dichte inplant van twijgen en naalden.
Picea Pungens Glauca dit zijn de zo populaire blauwsparren. De naam ‘Pungens’ betekent dan ook: stekend!
Tips
Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai
Voor vragen over eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai
Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien
Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde
Mos grondbedekker bij Bonsais: Bonsai en Mos
Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels