De Bonsai Buxus sempervirens Palmboompje is één van de favoriete Buxus die worden gebruikt voor het maken van Bonsais. Erg geschikt voor Bonsai vanwege zijn kleine blaadjes. Het is een groenblijvende kleine boom die makkelijker verkrijgbaar is dan de dan de Buxus micophylla. De Buxus is een langzame groeier dus is het beter te starten met een wat grotere Buxus.
De Bonsai Buxus Microphylla Palmboompje is ook een favoriete Buxus die wordt gebruikt voor het maken van Bonsais. Het is een groenblijvende struik met kleine donkergroene blaadjes. Vaak is de bijnaam van de Buxus palmboompje.
Buxus Microphylla en Buxus Sempervirens als Bonsai
Buxus bezitten veel goede eigenschappen die maken dat er redelijk makkelijk Bonsais van te maken zijn. Het zijn groenblijvende boompjes met kleine blaadjes die heel goed snoei verdragen. De blaadjes kunnen giftig zijn.
Bonsai Buxus en de wortels
De Bonsai Buxus heeft een ondiep, vezelige wortelstelsel wat vaak krachtige oppervlakte wortels geeft. Het is belangrijk te zorgen dat de wortels genoeg lucht krijgen. Dus let op de samenstelling van de aarde.
Bonsai Buxus standplaats
Tijdens de rustperiode in de winter kunnen ze buiten blijven staan. De Bonsai Buxus is winterhard. Echter tijdens hele strenge vorst of koude wind wel beschermen door ze tijdelijk in onverwarmde ruimtes te plaatsen zoals een garage. Het kan zijn dat na een strenge vorst de blaadjes geel worden, dit zal weer groen worden als de lente begint. De Buxus kan in de volle zon of in de half schaduw staan. Liefst wel uit de hete middagzon houden.
Bonsai Buxus in de volle grond
Soms kan de Buxus enorm opknappen als hij in de volle grond wordt gezet voor een jaar of twee. De knoppen komen terug en de blaadjes gaan groeien.
Bonsai Buxus water, mest en kalk
De Bonsai Buxus moet goed vochtig worden gehouden. Bij warm weer de Buxus drenken in een emmer water. Let op dat de wortels niet blijven staan in een laagje water in de pot. Dan krijg je kans op wortelrot en verzuring van de (pot)grond. Ideaal is de Buxus op een schotel te zetten en wat water op de schotel te gieten. De kans op bladschimmels is daardoor ook aanzienlijk kleiner.
Tijdens het groeiseizoen elke twee weken mest geven. Het gebruik van een Bonsai vloeibare meststof verdient aanbeveling. De Buxus is een kalkminnende Bonsai. Dus extra kalkrijke meststoffen op regelmatige tijdstippen geven. Korrel- of granulaat meststoffen werken langer dan vloeibare mest. Als de buxus extra zorgen nodig heeft, zie je dat meteen. Gele bladrandjes zijn een teken dat er kalktekort is. Een waarschuwingsteken dat deze plant honger heeft en dat er een voedingstekort is.
Bonsai Buxus snoeien
Het is zaak met enige regelmaat de dichte massa van blaadjes te snoeien om zo licht binnen te laten komen bij de binnenste takken. Als de takken binnenin de Buxus te weinig licht krijgen worden ze kaal. Regelmatig snoeien helpt de takken groeien en de massa blaadjes dun houden. Strenge snoei kan in het voorjaar plaatsvinden rond april mei. Daarna de blaadjes nijpen en bijhouden om het loof te verfijnen. Als het wat bewolkt is is het een ideaal moment de Buxus te snoeien. In geval van droogte de Buxus voor de snoeibeurt nat spuiten. Niet gaan snoeien als de Buxus in de hete zon staat, dan bestaat de kans dat de blaadjes verbranden.
Bonsai Buxus bedraden
De schors van de Buxus is erg dun en beschadigd makkelijk. Dus zorgvuldig zijn bij bedraden. Kleine wondjes genezen goed echter grote wonden op de oudere delen van de Buxus genezen erg langzaam. De oudere takken van de Buxus zijn erg hard en niet makkelijk te vormen. Nieuwe takken zijn dat wel en beter in vorm te brengen met bedraden.
Bonsai Buxus insecten en ziektes
De buxus is helaas gevoelig voor schimmelziekten. Ook de Buxusbladvlo is een belager van de Buxus. De larven zijn bedekt met een witte wasachtige laag en gaan vooral op de jonge scheuten van de Buxus zitten. Wanneer de Buxus wordt gesnoeid verdwijnen op natuurlijke manier veel larven anders insecticide gebruiken. Spint is een andere belager van de Buxus. Deze veroorzaakt schade aan de bladeren. Meestal op het oude blad en vaak binnenin de Buxus. Spint behandelen met spintmiddel. Dan is er nog de kleine galmijt. De Galmijten voeden zich met sap uit de topscheuten. Schildluizen komen meestal voor in het midden van de Buxus op oude takken. Schildluizen kunnen wel over de hele plant voorkomen.
Kijk ook eens bij:
Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai
Voor vragen over eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai
Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien
Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde
Mos is een belangrijke grondbededekker bij Bonsais: Bonsai en Mos
Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels
Laat een reactie achter