Bonsai carmona Microphylla of Ehretia buxifolia (Fukien thee) groenblijvende en bloeiende Bonsai

De Bonsai Carmona, niet makkelijk voor beginners dankt zijn naam aan een theesoort uit het gebied van de Fukien provincie, vandaar dat hij in bonsai kringen als Fukien thee aangeduid wordt. De oorspronkelijke botanische benaming is eigenlijk: Ehretia Buxifolia. De Carmona is een groenblijvende binnenbonsai.  Deze tropische bonsai maakt gemakkelijk prachtige geurige stervormige witte bloempjes en daarna een enkele keer, als de bloempjes bevrucht worden, ontwikkelen zich hieruit rode besjes.  Hij heeft van nature kleine ronde blaadjes, wat hem heel geschikt maakt voor Bonsai. Twee variëteiten, de microphylla met klein blad en de macrophylla met groot blad.

bonsai Carmona blad
Bonsai Carmona blad

Bonsai Carmona standplaats

De Carmona kan het gehele jaar binnen worden gehouden. Op een lichte en vrij warme plek echter de zon mag de bladeren niet verbranden. De Bonsai regelmatig draaien. De Carmona heeft ook vochtige omstandigheden nodig zijn deze er niet dan zal deze Bonsai het waarschijnlijk niet overleven. Bij een constante temperatuur en niet onder de 10 graden is de kans groot dat de Carmona goed gedijt. Hooguit in de zomertijd als de buiten temperatuur dag en nacht boven de 15 graden C. is kan hij een tijdje buiten staan. Onder de 15 graden heeft hij het al snel te koud daar hij niet winterhard is.Carmona water geven

Goed water geven, niet laten uitdrogen.  Belangrijk is dat de Carmona niet te nat mag staan en zeker niet met zijn wortels in het water.  Plaats eventueel een schaal met water onder de bonsai, zodat er een betere luchtvochtigheid onder de boom ontstaat. Als de bladeren geel worden en afvallen heeft de Carmona teveel water gehad. Is gevoelig voor luis.

 Snoeien en nijpen

De Carmona aan het eind van de winter of aan het begin van de lente heel zuinig snoeien. Dit alleen om de vorm bij te houden. De Carmona bloeit namelijk op het hout van het huidige seizoen. Vandaar dat nieuwe aangroei moet blijven zitten. Snoei de nieuwe scheuten terug tot 2 á 3 blaadjes. Laat eerst de nieuwe groei doorschieten tot ongeveer 8 á 10 blaadjes alvorens terug te snoeien.Bedraden
Bedraden is niet echt nodig daar de Carmona zijn vorm vooral door te snoeien krijgt. Ze zijn geschikt voor alle Bonsai-Stijlen.

Voeding

Om de 2 weken in het groei seizoen, vanaf de lente tot aan de herfst.

Verpotten

Het beste is om de twee jaar na de lente te verpotten indien de pot echt te krap is geworden. Meestal staat de Carmona-bonsai in een groene aardewerken schaal. Voor binnen voldoet dit omdat er geen vorst is. Een andere optie is om de Carmona te verpotten in een  porseleinen Bonsaischaal.

bonsai carmona in bloei
Bonsai Carmona in bloei

 

 

 

 

 

Tips

Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai

Voor vragen over eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai

Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien 

Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde

Mos  grondbededekker bij Bonsais: Bonsai en Mos

Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*