Bonsai Taxus Venijnboom

De Taxus is een heerlijke boomsoort, waar de (startende) bonsailiefhebber zich helemaal op kan uitleven. Vormen, knippen, nijpen, bedraden, frezen, jin en shai alles kan en mag bij de Bonsai Taxus Venijnboom. De bonsai kan goed tegen kalk, is bestand tegen vervuilde lucht, gedijt goed in de schaduw, er kan rijkelijk in geknipt worden, ze vormen spontaan nieuwe uitlopers op het kale hout en worden zeer oud. De houtkleur is mooi oranjerood met een prachtige nerf. Kortom een Bonsai Taxus Venijnboom heeft veel karakter en verdient een plaats in de collectie.

Bonsai Taxus Venijnboom

Zo wordt de Taxus ook wel eens genoemd. Het venijn van de Taxus zit in de naalden en zaden. In de bladeren zit taxine, een giftige stof die zelfs in kleine hoeveelheden voor hoefdieren die de bladeren eten dodelijk kan zijn. Vandaar dat men een Taxushaag weinig ziet. De Taxsus is traag groeiend, nogal duur en het is verboden hem aan te planten daar waar vee in de buurt graast. Kleine kinderen mogen niet van de giftige besjes eten.



Taxus in de oudheid

Het hout van de Taxus is door zijn buigzaamheid uitstekend geschikt voor het vervaardigen van handbogen. De vraag hiernaar was in de middeleeuwen zo groot, dat de Taxus in het wild al snel was uitgestorven. Gelukkig heeft hij zijn plek in de tuinen en parken hervonden. De Taxus laat zicht goed in vormen snoeien zoals kegels, piramides en zelfs in diervormen.

Bonsai Taxus Baccata
Bonsai Taxus Baccata

Bonsai Taxus Baccata

De taxus familie heeft een favoriet: De Taxus Baccata, een gewone Taxus en het meest toegepast. Deze Taxus heeft een roodbruine schors, die afbladdert. De naalden zitten meestal tweerijig, en zijn donkergroen van kleur. Deze blijven in de winter ook groen. Ze zijn twee huizig wat wil zeggen dat alleen de vrouwelijke bomen bessen dragen. De bloemvorm is bijna niet te zien. In de bloeitijd geven de mannelijke bomen zeer veel stuifmeel af. Er bestaan zeer veel variëteiten van de Taxus Baccata te veel om hier te benoemen.

Bonsai Taxus Cuspidata
Bonsai Taxus Cuspidata

 

 

 

 

Taxus Cuspidata

Deze Taxus hoort thuis in Japan. Wordt zelden hoger dan twee meter en is nog meer winterhard dan onze inheemse soort. Een langzamer groeier. De naalden zijn dikker en korter. Vooral in het najaar enigszins geelachtig groen.

Taxus standplaats

De Taxus kan goed in de schaduw groeien, het liefst op een plek waar de hij in de ochtenduren zon krijgt. Liever dus geen plek in de volle zon. De middagzon is al gauw te heet , de Taxus komt dan al gauw met zijn waterhuishouding in de problemen. De Taxus is niet geheel winterhard. In de winter beschermen tegen teveel wind, regen en vorst. Bij temperaturen onder de tien graden vriezen de wortels al dood.



Taxus watergift

Water geven uit de kraan is geen probleem. De Taxus kan goed tegen de kalk in het leidingwater. Droogte wordt niet goed verdragen. Vooral in de groeiperiode heeft hij veel vocht nodig. Benevelen stimuleert bij zeer sterke terugsnoei de nieuwe uitloop.

Bemesting en grondmengsel

Gedurende de maanden van actieve groei dient er regelmatig gemest te worden. Alleen in de maanden juli en augustus wanneer de naalden afharden minder mest geven. Ze hebben ook erg veel baat bij najaarsmest (NPK 0-10-10). Zo gaan ze goed de winter in.

Bladbemesting

De Taxus reageert ook erg goed op bladbemesting. Hierdoor stimuleer je de nieuwe knopvorming, zeker prettig bij bomen die radicaal gesnoeid zijn. Bij bladbemesting worden vloeibare meststoffen direct over de naalden van de Taxus gesproeid.

Taxus Baccata startplant
Taxus Baccata startplant

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorming

Omdat de Taxus een langzamer groeier is, is het raadzaam een wat oudere Taxus te kopen. Een Taxus met een beetje stamdikte heeft er al heel wat groei jaren opzitten. De Taxus nodigt uit tot het creëren van Jin en Shari. Het beste werkt u met twee tot drie jarige takken die goed te bedraden en te buigen zijn.  De dikke oudere takken lenen zich goed voor Jin. De boom neemt zeer snel de gewenste vorm aan.

Oudere takken behouden hun vorm na maximaal twee jaar. Jonge scheuten behoeven alleen in de groeiperiode bedraad te worden. Omdat de nieuwe scheuten meestal horizontaal gaan, hoeft de boom verder alleen door gerichte snoei in vorm gehouden worden. Jonge loten kunnen het beste met de vingers genepen worden, niet met een schaar.

Ziekten

Waar een Taxus nog wel eens last van kan hebben is dopluis, die de jonge scheuten ernstig kunnen verzwakken. Bestrijdt dit met een middel tegen schildluis. Ook snuitkevers kunnen stukken uit de naalden vreten. Echter hun larven die zich in de wortels nestelen zijn veel schadelijker omdat ze aan de nieuwe uitlopers van de wortels vreten. De Taxus leidt hierdoor ernstige schade. Bestrijden met Curater in het voorjaar is hiervoor de beste oplossing. Een andere optie is de wortelkluit tijdens het verpotten geheel uit te spoelen.

Taxus Cuspidata
Taxus Cuspidata

 

 

 

 

 

 

Tips

Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai

Voor vragen over eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai

Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien 

Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde

Mos  grondbededekker bij Bonsais: Bonsai en Mos

Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*