Bonsai Vuurdoorn een makkelijke heester en snelle groeier

Een Bonsai Vuurdoorn kopen bij een tuincentra en starten met er een bonsai van te maken is leuk om te leren voor beginners. De  Vuurdoorn is een makkelijke heester en snelle groeier. Hij is makkelijk in vorm te snoeien. Ook is het leerzaam om wortelsnoei toe te passen en de Vuurdoorn in een Bonsaipot te zetten. Snel resultaat en ervaring opdoen. Ook is het te doen om de Vuurdoorn uit de heesterheg te halen. Snoeien van takken en wortels dient wel in de vroege lente te gebeuren voordat de knoppen uitlopen.

Bonsai Vuurdoorn Pyracantha Angustifolia

Een Bonsai Vuurdoorn Pyracantha Angustifolia, een struik die in vele tuinen en vooral tegen de muren van huizen staat vanwege zijn overdadige bloei van witte bloemetjes. In de meest ondankbare situaties zoals vrieskou en harde wind zal de vuurdoorn vaak toch nog groeien en bloeien. Zodat de vuurdoorn in de winter voor veel kleur zorgt door zijn vele rode of oranje kleurige bessen, die de hele winter blijven zitten, als ze niet opgegeten worden door de merels!



bonsai vuurdoorn
Bonsai Vuurdoorn

Winterhard

Ze zijn winterhard, de meeste zijn echte taai en sommige houden zelfs hun blad geheel of gedeeltelijk in de winter. Bij zeer koud winterweer kan de Vuurdoorn zijn bladeren toch verliezen. Het blijft zaak de vuurdoorn in de winter enigszins te beschermen tegen al te strenge vorst. Dat komt daar er veel import Vuurdoorns ingevoerd worden en die reageren toch heel anders op onze winters. Mocht de vuurdoorn in de winter met een bevroren kluit staan kun je het volgende proberen. Haal de boom naar binnen en zet hem op een koele plek. Als de grond ontdooid is kun je wat water sproeien en kijken of de vuurdoorn genoeg water heeft en niet met een te droge kluit staat. Wellicht is er in de tuin tegen het huis aan een wat beschermde plek waar de vuurdoorn verder de winter kan staan.

De Bonsai Vuurdoorn standplaats

De Bonsai Vuurdoorn verdraagt zowel volle zon als vrij veel schaduw, echter teveel schaduw kan wel invloed hebben op de bloei en dus op de bessen later. Volle zon is een goede standplaats.

snoeien

Op het gebied van snoeien is de vuurdoorn uitermate geschikt voor de beginnende bonsailiefhebber. Zoals je op de bovenstaande foto ziet is de hoofdscheut in de hoogte geleid. De zijscheuten die al in de juiste snoeirichting groeien kunnen eventueel bedraad worden en voor de helft ingekort worden om de vertakking te stimuleren. Alle scheuten die niet in de juiste groeirichting zitten snoeien of wegknippen. Nieuwe scheuten kun je het beste terug snoeien in de late lente. Snoei half in de zomer de jonge scheuten terug die na de bloei ontstaan. Snoei opnieuw voor de winter, verwijder dan de dode takken en een paar van de oude bloeitakken om nieuwe groei te bevorderen. Niet alle bloemknoppen verwijderen. Snoeien met de schaar daar hij stekelig is. Eind van de herfst of vroege voorjaar bedraden, draad kan lang blijven zitten. Laat tijdens het snoeien de bloemen die uitgebloeid zijn zitten, deze vormen zich tot besjes.

Bonsai Vuurdoorn verpotten

Verpot de Bonsai Vuurdoorn om de 2 jaar in het vroege voorjaar, daar ze hard groeien. Ze zijn helemaal niet veeleisend wat de grond kwaliteit betreft. De vuurdoorn heeft een basis grondmengsel nodig, voedzame, humusrijke grond die ook goed doorlatend is.

Bonsai Vuurdoorn watergift

Geef de Bonsai Vuurdoorn dagelijks gedurende het groeiseizoen in de zomer watergift. Veel Water geven in de zomer als het een hete dag is. Pas op voor uitdrogen in de zomer dan laat de Bonsai Vuurdoorn bladeren vallen.  Mest geven als de bloei voorbij is. Start na één maand na het uitlopen met bemesten tot september om de 2 weken tijdens de bloei.
  

Bonsai Vuurdoorn  Bacterievuur

Bonsai Vuurdoorn is gevoelig voor bacterievuur dat aantast en gevaarlijk is. Takken die ziek zijn door Bacterievuur verwijderen en verbrande. De snoeischaar ook even in het vuur houden om goed te ontsmetten. Bacterievuur is een ziekte die vaak bij vuurdoorn voorkomt, net zoals schurft.

bonsai pyracantha mohave bes
bonsai pyracantha mohave bes

Tips

Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai

Voor vragen over eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai

Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien 

Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde

Mos  grondbededekker bij Bonsais: Bonsai en Mos

Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels


Bonsaicursus

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*