De Bonsai Fuchsia is een soort die veel mensen boeit, vooral de vorm en de mooi gekleurde bloemen die paars, oranje rood, roze of nog veel meer gekleurde bloemen hebben. Door vele speciale verenigingen wordt de Fuchsia gekweekt. Bij verenigingen kun je vaak de Fuchsia Microphylla of de Fuchsia Bacillaris verkrijgen, geschikt voor kleine Bonsais door de kleine blaadjes die er aan groeien. Deze soorten zijn niet altijd te koop bij bonsai kwekerijen. Fuchsia’s zijn inheemse soorten uit Midden- en Zuid Amerika, een sub-tropisch gebied.
Bonsai Fuchsia binnenbonsai
Fuchsia’s die binnen staan hebben een zeer lichte standplaats nodig. Staat de Fuchsia het hele jaar in een kamer met constante temperaturen boven de 5 C zal de plant zijn bladeren niet laten vallen. Tijdens de winterperiode kan de Bonsai Fuchsia overwinteren in een koele kamer op bijv. de vensterbank waar geen direct zonlicht op de plant schijnt. Staat de plant eenmaal in de overwinteringskamer draai de plant dan regelmatig om de vorm te behouden. Sproei af en toe de takken met lauw water.
Bonsai Fuchsia als buitenbonsai
De Bonsai Fuchsia staat buiten het liefst op een goed geventileerde zonnige plek. De Fuchsia heeft wel enige bescherming nodig als de zon fel schijnt. Het liefst staat de plant dan op een schaduwrijke plek. Fuchsia hebben in de zomer veel aandacht nodig door o.a. voeding, watergift en de bladeren en/of dode bloemen verwijderd moeten worden. De Bonsai Fuchsia is wel erg wintergevoelig. Komt de temperatuur onder de 7 graden dan bescherming bieden door de plant binnen te zetten op een onverwarmde plek.
Bonsai Fuchsia water geven
Het verdient de voorkeur om juist in de zomer dagelijks water te geven in de ochtend. Laat ze niet uitdrogen. Sproeien stelt de Fuchsia op prijs. Ook houden ze van een sproeibad. In de zomer hebben ze om de twee weken een vloeibare meststof nodig met een hoog nitraatgehalte. In de bloeitijd is het zaak een meststof met weinig nitraat te geven. Eind van de zomer geen mest meer geven.
Bonsai Fuchsia opkweken
Een Bonsai-Fuchsia is het makkelijkst op te kweken als de stam rechtop gaat, of met een kleine kronkel erin. Plaats eventueel een dunne stok langs de stam om de stam recht te laten opgroeien. In het begin worden alle zijtakken zo snel mogelijk verwijderd om de stam alle energie te geven om opwaarts te groeien. Als de Bonsai Fuchsia de goede gewenste hoogte bereikt heeft kunnen de takjes aan de top zich vrij ontwikkelen en uiteindelijk tot bloei komen.
Bonsai Fuchsia vanuit een stek
Een Fuchsia is op te kweken vanuit een stek. Deze stek kan het beste in een klein plastic potje gezet worden. De stek hierin in de gewenste vorm brengen. Een andere mogelijkheid is om de stek op te kweken vanuit een oudere plant. Begin hier dan mee in het najaar zo rond half september. Snoei de plant eerst grof in de juiste vorm en verminder de watergift. Wacht dan 2 à 3 weken en haal vervolgens de plant uit de pot. De aarde wordt van de plant afgeschud. Pot de plant dan op in de juiste schaal, breng hem weer aan de groei en laat hem in de winter met rust. Pas in het volgende jaar overgaan op de definitieve snoei voor de juiste vorm.
Bonsai Fuchia zaden kweken
De bloemen van de Fuchia worden uiteindelijk bessen waarin het nieuwe zaad zit. Het is even afwachten tot de bessen goed gerijpt zijn. Knijp voorzichtig in de bes, als deze zacht aanvoelt is hij rijp om geplukt te worden. Snij de besjes in de lengte open en haal de geleiachtige zaadjes eruit. Probeer de zaadjes zo schoon mogelijk te maken. Vervolgens kun je de zaadjes in potten of een kweekbak zaaien om te ontkiemen. Op een lichte plaats laten ontkiemen. Ontkiemen duurt enkele weken.
Bonsai Fuchsia verpotten
Een Fuchsia kan erg snel groeien waardoor het aanbevolen wordt ze jaarlijks te verpotten. Een voedingrijke grond, goed doorlatend met veel organisch materiaal is belangrijk. Het beste is drie delen tuincompost, een deel klei en wat zand en turf mengen.
Bonsai Fuchsia snoeien
In het begin van de lente zal er gesnoeid moeten worden. Dat kom daar de fuchsia;s bloeien op de nieuwe groei van het huidige seizoen. Belangrijk hierbij is na de eerste bloei de oude bloemen te verwijderen en de plant heel voorzichtig snoeien. Bloemknoppen niet al te veel weghalen bij het wegnijpen van de nieuwe scheuten.
Bonsai Fuchsia bedraden
Een Fuchsia bedraden is niet nodig. Dat mag zelfs niet daar de stam van de Fuchsia te zacht is.
Bonsai Fuchsia klaar om te overwinteren
In de latere herfst kun je de Fuchsia ontdoen van zijn bladeren. Een andere methode is geen water meer geven totdat het blad vanzelf afvalt. Het zelf snoeien heeft een voordeel dat er geen insecten meer mee de winterberging ingaan. Overwinteren is niet altijd een makkelijke zaak. Vaak is het zoeken en uitproberen welke vorstvrije plek het beste is. De beste temperatuur in een winterberging is rond de 8 graden. Dit kan zijn op een zolder, vliering of zelfs in de kelder.
Het valt te overwegen om de Fuchsia uit de pot te halen en met de helft van de oude aarde in een kleinere pot over te zetten. Daarbij kunnen de oude bruine wortels worden verwijderd. Klein beetje water geven en wegzetten.Tijdens de winterperiode kan het handig zijn om schotels onder de potten te plaatsen en daarop water te gieten. Dat is een voordeel daar het water gelijk naar de wortels gaat.
Bijna alle Bonsai-stijlen zijn geschikt. Vooral voor Shohin zijn ze erg leuk!
Tip
Laat een reactie achter