Bonsai Bamboe Nandina Domestica

De Bonsai Bamboe Nandina Domestica is geliefd om het uiterlijk van zijn bladeren bij zowel gevorderde als beginnende bonsailiefhebbers. Door de breed uitstaande blaadjes krijgt de Bonsai Nandina een bamboe uitstraling. De Nandina Domestica heeft bladeren die licht roze van kleur zijn, langzaam van roze naar rood overgaan en uiteindelijk groen worden. De bladeren blijven lang groen, het grootste gedeelte van de groeicyclus. Uiteindelijk als de bladeren weer gaan afsterven gaat de kleur van groen, naar rood (in de de Herfst) en uiteindelijk worden ze paars.

Bonsai Bamboe Nandina Domestica

Een geglazuurde blauwe Tokoname pot past er goed bij. Voor bonsailiefhebbers is de Nandina Domestica geweldig om in de tuin te hebben. Niet alleen brengen ze een oosterse sfeer in de Japanse tuin het geritsel van de rietachtige stengels geeft ook een mooi geluid. Ook wordt deze Hemelse Bamboe vaak gebruikt in combinatie met rotsen om een landschap te creëren.



Bonsai Bamboe Nandina Domestica
Bonsai Bamboe Nandina Domestica
Bonsai Bamboe Nandina Domestica
Bonsai Bamboe Nandina Domestica



 

 

 

 

 

 

Nandina Domestica met Bloemen en bessen

Aan deze heilige Bamboe groeien naast de bijzondere bladeren ook nog kleine witte bloemetjes die dicht op elkaar groeien in de vroege zomer en een klein rood besje in de late herfst. Deze bessen bevatten alkaloide (nantenine) wat zeer giftig en dodelijk is voor grazende dieren zoals schapen, koeien of geiten. Kattenbezitters zullen er goed aan doen om de besjes te plukken zodra ze verschijnen. Dit kan absoluut geen kwaad voor de heilige Bamboe. De vogels zijn de enige dieren die zich te goed kunnen doen aan de besjes.

Bonsai Bamboe Nandina Domestica verzorgen

Zoals al aangegeven komt deze hemelse Bamboe uit Oost-Azie en heeft dus een warmte nodig om te kunnen overleven. Plaats deze hemelse Bamboe dus zomers in de volle zon en zet deze in de winter binnen. Zeker de wortels zijn overgevoelig voor de vorst. Blijft de hemelse Bamboe in de winter buiten wikkel dan om het onderste deel een deken.Tijdens het groeiseizoen heeft deze hemelse Bamboe om de twee weken meststof nodig. Zodra het winter wordt kan dit teruggebracht worden tot een keer per maand. De hemelse Bamboe heeft dit nodig om goed te kunnen groeien.

Nandina Domestica verpotten en snoeien

Meestal om de twee jaar in het voorjaar is het tijd om deze heilige Bamboe te verpotten. Let erop dat de wortels flink ingekort moeten worden anders gaan ze gauw de bak overwoekeren. Zorg voor goed doorlatende grond. De heilige Bamboe houdt ervan om dagelijks te worden besproeid. Het is wel van belang de wortels in de gaten te houden, wordt het te vochtig zal er gauw wortelrot ontstaan. In dat geval kun je heilige Bamboe verpotten en de dode wortels eruit knippen. Wil je deze heilige Bamboe vermeerderen scheur ze dan in de lente uit elkaar. De heilige Bamboe snoeien kan door regelmatig de bladeren op de groeipunten af te pellen, de oude scheuten neem je geheel weg. Je kunt de hemelse Bamboe ook goed als accent plant gebruiken bij grotere bonsai op een tentoonstelling.

Bonsai Bamboe Nandina Domestica struik
Bonsai Bamboe Nandina Domestica struik

Phyllostachys Aurea Gouden Bamboe

Deze Bamboe heeft vaak een meer stammige stijl waardoor een mooi landschapseffect kan ontstaan. De bladeren zijn frisgroen en vormen in de top een dichte massa. Onderaan is de bladergroei wat minder. Dit heeft wel een leuk effect op de stam die nu beter te zien is.  Eigenaardig zijn de zwellingen boven elke knop op de stengel. Dit geeft deze bamboe zijn karakter. Ze worden vaak niet hoger dan 20 cm.

Aurundinaria Nitida Bamboe

Dit zijn talrijke kleine stammetjes bij elkaar, die in de lente dan ook kort gesnoeid dienen te worden voor het leukste resultaat. Ze ontwikkelen dan nieuwe buigzame stengels met frisgroene blaadjes eraan. De meeste dwergvormen van de sierbamboe zijn geschikt voor accentbeplanting.

Bonsai Bamboe riet
Bonsai Bamboe riet

 

 

 

 

 

Tips

Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai

Voor vragen over eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai

Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien 

Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde

Mos  grondbededekker bij Bonsais: Bonsai en Mos

Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*