Bonsai in de winter enkele zaken die aandacht nodig hebben

Bonsai in de winter
Afdak voor de Bonsai tijdens de winter

Bonsai in de winter, voordat de winterperiode start zijn er nog wel enkele zaken die aandacht nodig hebben. De grootste problemen met Bonsai in de winter zijn de schommelingen van de temperaturen. De winters zijn de laatste jaren vaak mild, met veel regen en af en toe strenge vorst. De meeste bonsai zijn winterhard en horen zomer en winter buiten te staan.

Bonsai in de winter standplaats

In de winter is een goede standplaats belangrijk. Voor de Bonsai die niet helemaal winterhard zijn kan een beschermde plek zorgen dat ze de winter goed doorkomen. De mate van winter bescherming hangt af van de soort boom. Met strenge vorst kan de Bonsai in de winter geplaatst worden in piepschuim bakken of in een onverwarmde kas.Bonsai met sneeuwlaag

Bescherm winterharde Bonsai bomen tegen wind en vorst, maar haal ze niet naar binnen in een verwarmde ruimte, dat kan de winterrust verstoren en de sapstroom weer op gang brengen. Een sneeuwlaag kan zeker geen kwaad bij de winterharde bomen buiten. Mocht het gaan dooien dan de sneeuwlaag zelf verwijderen anders worden de wortels te nat. In het geval hieronder is een afdak geplaatst, waaromheen noppen folie gespannen kan worden tegen de vorst.

Bemesten

Tijdens de winter de bomen nooit bemesten. De bomen zijn in rust en nemen zeer weinig water op. Mest geven in deze periode kan de jonge nieuwe wortels beschadigen. Verwijder altijd restanten van mestkorrels en mos wat tegen de stam opkruipt. Je kunt je Bonsai ook het beste preventief spuiten tegen ongedierte.Wortels beschermen

Bescherm de wortels van o.a. de Ulmus parvifola (Chinese Iep) tegen vorst. Ook bij pas verpotte Bonsais dient de wortelpartij beschermt te worden. Door stukken landbouwplastic om de Boom heen te wikkelen worden de wortels beschermd. Als de temperatuur gaat stijgen kan het plastic verwijderd worden, het kan er weer omheen als kouder is.

 

Bonsaicursus