Bonsai Crataegus de meidoorn

 
 
Bonsai Crataegus de Meidoorn is een bloeiende winterharde tuinbonsai uit het geslacht van struiken die van nature voorkomen in Europa, Noord-Amerika, Azië en Noord-Afrika. Sommige soorten Crataegus komen ook als boom voor. De meidoorn wordt veel gebruikt voor hagen. Het hout is erg hard en fijn van structuur.  De meidoorn wordt ook Haagdoorn of Steendoorn genoemd. Er komen twee soorten voor. Dit zijn de Eenstijlige meidoorn (boom tot 10 meter) en de Tweestijlige meidoorn (struik tot 4.5 m).
 
Bonsai Crataegus Laevigata

Deze tweestijlige meidoorn wordt veel te koop aangeboden in bonsaikwekerijen. Het is een winterharde bladverliezende Crataegus met sterk geurende roze of rode bloemen. In de tuin kan deze meidoorn op een zonnige plek gezet worden. Na de bloei de oude takken wegsnoeien om zo de groei van de nieuwe scheuten te bevorderen. Om een goede bloei te krijgen laat de scheuten in de zomertijd volledig uitgroeien zonder te snoeien. Pas na de bloei terug snoeien tot aan de 2e knop. Geregeld water geven.



Bonsai Crataegus Scarlet

De Twee-stijlige meidoorn het ras Paul’s Scarlet is het meest bekend voor bonsai. Hij heeft prachtige, rozerode bloemen, maar vormt geen vruchten. Deze meidoorn minder gevoelig voor bacterie-vuur. De boom wordt door enten  op de onderstam van de andere soorten vermeerderd. Dit kan een nadeel voor bonsai zijn, omdat een minder goede ent een knobbel geeft op de ent plek. Bekend is de Meidoorn medicinale werking. Hij  wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt om de bloedsomloop te stimuleren. Bovendien helpt meidoorn thee om de cholesterol te verlagen.

bonsai crataegus yamadori uit Engeland door Mariline Limbertie volledig opgebouwd
bonsai crataegus yamadori uit Engeland door Mariline Limbertie volledig opgebouwd
bonsai Crataegus bessen
bonsai Crataegus bessen

 

 

 

 

 

Meeldauw

De Bonsai-Meidoorn is gevoelig voor meeldauw, een schimmelziekte, dus preventieve maatregelen hier voor treffen. Ook wordt de plant nog wel eens bezocht door luizen.

 




Bonsaicursus