Een reden om een Bonsaiboom te bedraden is om de Bonsai die bepaalde, blijvende vorm te geven die bij de boom past. Bij het bedraden zijn de stam, wortel en alle takken betrokken bij de vorm. Een Bonsai bedraden en ontdraden en/of snoeien zijn de meest toegepaste methode om de Bonsai vorm te geven.
Het beste om te beginnen is de Bonsai goed te bestuderen, een vorm uit te stippelen en dan beginnen met de stam en de takken een tijdje in de nieuwe richting te buigen. Zodat deze vast wennen aan de nieuwe richting. Pas dan kan worden begonnen met de Bonsai bedraden. Een Ligustrum delavayanum is een leuke niet al te dure boom om mee te starten en het bedraden uit te proberen. Ontdraden gebeurt pas als de tak of stam de gewenste vorm heeft aangenomen. De duur van het bedraden hangt af van de boomsoort en of de stam of tak de gewenste vorm heeft aangenomen. Het is wel zaak goed op te letten dat de draad niet kan ingroeien. Dreigt de draad in te groeien dan direct ontdraden en in de tegengestelde richting opnieuw bedraden.
Bonsai bedraden verschillende diktes draad
Het beste is draad aan te schaffen in verschillende diktes. Dan kun je beter van draad wisselen als de draad te slap is en de tak niet kan ondersteunen. Anders heb je kans dat de tak terug gaat naar zijn oude positie. Als een draad te dik is loop je risico de tak te beschadigen of te breken tijdens het bedraden. Als voorbeeld dikte 2 mm is sterk genoeg om een 75 mm dikke boomstam om te buigen en op zijn plek te houden. Het kan ook zo zijn dat er twee draden van dezelfde dikte naast elkaar om de stam en takken kunnen worden gewikkeld. Dan is het draad krachtiger. Draad van 1 mm is fijn en kan worden gebruikt voor de hele dunne fragiele takjes. Dan heb je nog de tussenliggende 2 tot 6 mm die kunnen gebruikt worden voor de tussenliggende bedraden.
Bonsai bedraden soorten draad
Vaak wordt voor het bedraden van de Bonsai onthard koperdraad of aluminiumdraad gebruikt. Koperdraad zit vast om de stam en takken en is geschikt voor coniferen. Bladverliezende bomen hebben vaak een tere bast, dus hier is aluminiumdraad beter om te gebruiken. Aluminiumdraad is zachter dus moeilijker vast om een tak te wikkelen. Het is zaak daarom iets dikker aluminiumdraad te gebruiken dan koperdraad.
Wanneer Bonsai bedraden
Een Bonsai wordt altijd van beneden naar boven bedraad. Over het algemeen genomen kan het onderstaande schema voor bedraden worden aangehouden:
- Naaldbomen (behalve de grove dennensoorten zoals de Pinu Parviflora), gedurende het groeiseizoen of in het najaar (niet als het hoogzomer is);
- Coniferen, vanaf september (rustperiode) tot aan het voorjaar (voordat de knoppen verschijnen)
- Loofbomen, voor de winterslaap of nadat de knoppen goed en volledig zijn uitgelopen.
- Azalea’s, late voorjaar of vroeg in de zomer nadat de knoppen ontwikkeld en de bladeren uitgekomen zijn.
Bonsai takken verzwaren
Loden gewichten die gebruikt worden aan de randen van een tafelkleed of hangen aan vislijnen kunnen gebruikt worden voor trainen van de takken. Deze gewichtjes kunnen vastgemaakt worden aan kleurloos visdraad en aan de tak bebonden worden. Het gewichtje kan de tak op deze manier naar beneden trekken.
Juniperus Bonsai bedraden
De Juniperus is geschikt voor beginners om te oefenen met bedraden. De takken zijn vrij soepel zodat ze niet gauw kunnen breken bij het bedraden.
Pinus Parviflora Bonsai bedraden
De Pinus kunnen vroeg in de zomer bedraad worden. De takken van de Pinus bevatten dan het meeste sap en kunnen makkelijker gebogen worden.
Taxus Bonsai bedraden
De takken van de taxus zijn alleen de eerste jaren iets buigzaam. Daarom is het aan te bevelen oudere takken van de Taxus vast te zetten met spandraden.
Tips
Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai
Voor vragen over eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai
Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien
Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde
Mos grondbededekker bij Bonsais: Bonsai en Mos
Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels