Bonsai Chaenomeles Dwergkwee of Japanse Sierkwee is een winterharde bladverliezende sterke tuin Bonsai die redelijk makkelijk is voor beginners, met een beetje vorm snoei heb je er al gauw een leuke Bonsai uit gevormd. De Chaenomeles is goed in het tuincentra te vinden vaak voor niet al te veel geld. De bloemen groeien op het kale hout, er kan keuze gemaakt worden uit de kleuren rood, roze of witte bloemen.
Bonsai Chaenomeles
De latijnse benaming is Chaenomeles, de Nederlandse benaming is Japanse Kwee of Dwergkwee. De Dwergkwee is een struik die van oorsprong uit China en/of Japan afkomstig zijn. Ze zijn erg geliefd in tuinen vanwege hun vroege voorjaarsbloei op kaal hout. De Chaenomeles is een lid van de rozenfamilie. De stam vertakt zich meestal in meerstammen. De Chaennomeles wordt hierdoor vaak gebruikt voor de meerstammige stijl.
Bonsai Chaenomeles vruchten
Als je geluk hebt en de bloem wordt bevrucht krijg je er prachtige appels aan in de herfst. Volgens ervaren bonsailiefhebbers blijkt dat Bonsais die veel vruchten dragen nauwelijks groeien en de vorm schijnt niet goed te ontwikkelen. Bij de jonge Japanse Kwee worden daarom na de bloei de ontwikkelde vruchten verwijderd om nieuwe takken de ruimte te geven. Pas na enkele jaren als de Bonsai zijn vorm heeft laat men maximaal twee of drie vruchten zitten. De vruchten kunnen zo groot worden als een vuist.
Bonsai Chaenomeles Standplaats
De Chaenomels is winterhard echter bij strenge vorst beschermen. Standplaats: Volle zon of half schaduw. De Chaenomeles wordt door insecten bestoven. Mocht er een periode zijn tijdens de bloei dat door de weersomstandigheden geen insecten vliegen kun je zelf de bloemen gaan bestuiven met een zacht kwastje. Dan worden de vrouwelijke bloemen toch bevrucht. De vrouwelijke en mannelijke bloemen zitten aan één boom. De vruchten zo groot als een bes zijn snoepvoer voor vogels. Hou er rekening mee met de standplaats. Wellicht kan er een plek gekozen worden waar vogels niet zo makkelijk bij kunnen.
Verpotten kan om de twee of drie jaar worden gedaan vroeg in de lente of gelijk na de bloei.
Bonsai Chaenomeles snoeien
Na de bloei de oude groei wegsnoeien. Niet te diep snoeien anders bestaat er risico dat de nieuwe knoppen weg gesnoeid worden. Bedraden is overbodig enkel snoeien volstaat. Om een goede bloei te krijgen laat de scheuten in de zomertijd volledig uitgroeien zonder te snoeien. Pas in de herfst terug snoeien tot aan de 2de knop. Wildgroei bij de wortels verwijderen.
Bonsai Chaenomeles water geven
Dagelijks gedurende het groei seizoen in de zomer water geven. In de gaten houden dat de Bonsai niet uitdroogt in de zomer. Na de bloei meststof geven. Tijdens het uitlopen geen mest geven. Start na één maand na het uitlopen met bemesten tot september om de 2 weken.
Bonsai Chaenomeles ziekten
Deze Bonsai is echt heel gevoelig voor ziekten zoals roest en bacterievuur. Bruine of zwarte vlekken op de bladeren weghalen en zijn de takken aangetast ook die wegknippen en de snoeischaar even in het vuur houden om goed te ontsmetten.
De Chaenomeles Chinese Kwee. Dit is een totaal andere boomsoort, met de soortnaam Cydonia. Deze boom is een Binnen Bonsai met een aantrekkelijke afschilferende schors en talrijke mooi groene blaadjes. Deze bonsai bloeit met kleine roze bloemetjes en kan gele vruchten krijgen. In de zomer kan deze Kwee goed naar buiten.
Bonsai Chaenomeles variaties
Cydonia oblonga: is de in Europa sinds jaar en dag voorkomende kwee die gekweekt wordt voor zijn vruchten, (bv voor kweeperenjam). Het blad is niet zo stevig en de bast niet schilferig. Komt in aanmerking voor Bonsai.
Chaenomeles Japonica: heeft kleine oranje bloemen en kleine appelvorimige vruchten.
Chaennomeles Speciosa: is een grote struik met grote mooie bloemen wit, roze en rood. Vruchten zijn groot.
Chaennomeles Chinensis: komt in aanmerking voor Bonsai.
Chaenomeles Cathayensis: bloesems roze tot wit. Winterhard.
Chaenomeles Japonica: groeit in japan in de vrije natuur. Zalmkleurige tot oranje bloemen. Winterhard.
Chaenomeles Sinensis: roze schutbladren, witte basis. Winterhard.
Chenomeles Superba Corallina: rode tot oranje bloemen.
Chaenomeles Lagenaria: struikvormig krachtige groeier. Geliefd als bonsai
Laat een reactie achter