In het voorjaar zijn in het Nationale Park de Hoge Veluwe een groot aantal vrijwilligers bezig met het terreinonderhoud. Deze dennenscheerders snoeien de opkomende dennen om te voorkomen dat het terrein dichtgroeit. Op uitnodiging van het park zelf heeft de eigenaar van Kwekerij Ni Yujin op 4 juni jl meegeholpen om de vlaktes open te houden. Aan het eind van de dag heeft hij 5 grove dennen mogen uitgegraven. Vier van de 5 grove dennen uit de Hoge Veluwe zijn direct gepoot in het 100 m2 groot bos van de kwekerij waar dennen, lariksen, beuken, taxussen en meidoorns verder uitgroeien tot bonsai. Zo gaat dit mooie materiaal niet verloren. Voor onze bezoekers op deze website is het leuk om deze kweekavonturen en de ontwikkeling naar een Bonsai te delen. Zeker omdat er wel eens iets mis kan gaan. Niet alles is direct een succes. Onderstaand hoe het kweekavontuur van de dennen verder is verlopen.
Grove dennen uitgraven
Bomen uit de natuur uitgraven en overplanten blijft lastig. De wortels lopen ver door, belangrijk is om zoveel mogelijk wortels heel uit te graven. Ondanks dat dit met zorg is gebeurd zijn er toch wortels verloren gegaan. Terug op de kwekerij zijn de grove dennen direct geplant in rulle aarde en akadama en achter een schaduwschem. Het schaduwscherm is bedoeld tegen uitdroging. Het loof werd iets gesnoeid om het evenwicht tussen de wortels en het loof te herstellen. In eerste instantie hingen de kaarsen van de grove dennnen slap, nu staan ze weer rechtop en komen er nieuwe uitlopers aan.
Eén van de 5 grove dennen is in een ruime kuip met Akadama gezet. De takken zijn licht bedraad met koperdraad om ze al vast in de vorm te krijgen. Normaal gesproken gebeurd dit pas na een jaar omdat het uitgraven al stress geeft. En met het licht buigen van de takken kan de bast scheuren wat weer tot uitdroging kan leiden. Toch lijkt de grove den goed te herstellen.
Hoe nu verder met de Dennen
De natuur vergt geduld. Voor nu is het vooral spannend of en hoe de bomen deze zomer en de komende winter doorkomen. Wat nu gaat volgen is jaren van op het juiste moment de kaarsen in de lente snoeien met de vingernagels. Hierdoor voorkom je dat de nieuwe takken lang worden. Ook dwingt het de boom tot meer knoppen maken, soms ook terug op de takken. Dat is het doel, het loof (de naalden) zo dicht mogelijk bij de stam krijgen. Bij naaldbomen kan dat in beperkte mate, omdat zich nauwelijks knoppen vormen op oud hout in tegenstelling tot bij loofbomen.
Als ik de bomen vergelijk met bomen die ik een half jaar eerder overpootte vanuit het bos, kan je al een groot verschil zien. De lente heeft die bomen tot ontwikkeling gebracht, de naalden zijn diepgroen en de nieuwe toppen staan er mooi bij. Een boom(pje) dat ik al twee jaar heb, heb ik al een keer goed kunnen snoeien (nieuwe kaarsen) waardoor de toppen van dit seizoen krachtig zijn. Zo zie je dat je eigenlijk meerdere groeiseizoenen nodig hebt om een begin van een bonsai te kweken. Pas daarna kan je echt aan de gang. We zijn nu nog in de kweekfase, ik verwacht over een jaar of 5 bomen en bossen te hebben die verkoopbaar zijn. Nu is het vooral de verzameling uitbreiden, levenskrachtig krijgen, zorgen voor goede tak zetting en mooi loof.