Bonsai Punica Granaatappel makkelijke binnenbonsai.

Bonsai Punica Granaatappel makkelijke binnenbonsai. De Nederlandse benaming is de GranaatappelDe Bonsai Punica granaatappel komt voor in het Zuid-Oosten van het Middellandse Zeegebied, ook is hij inheems in Azië. Hij heeft een redelijk warm klimaat nodig om ten volle ter ontwikkeling te komen. Dit maakt dat de Bonsai Punica Granaatappel makkelijke binnenbonsai. De granaatappel is  klein, dicht vertakt met smalle glanzende groene bladeren Bonsai. Het lijkt net op de blaadjes op een rood steeltje staan. bonsai-punica

Bonsai Punica Granaatappel bloemen en vruchten

De Punica is een bloeiende en bladverliezende Bonsai met een prachtige stam en schors. De stammen van jonge boompjes kunnen om elkaar heen worden gevlochten. Ook mooi in groepen van twee tot drie bomen. De Bonsai Punica heeft oranje bloemen en geelbruine vruchten. Na de bloei komen er rode ronde vruchten voor in de plaats. In zijn originele klimaat geeft de Puncia ronde sappige eetbare vruchten, echter  in ons klimaat bijna onmogelijk om de vruchten tot ontwikkeling te laten komen.

Bonsai Punica Granaatappel
Bonsai Punica Granaatappel

Bonsai Punica Standplaats binnen

De Punica doet het binnen op een zonnige plek goed. In de winter als de blaadjes eraf zijn gevallen kan de Punica op een koele plek rond de 3 graden overwinteren. De Punica verdraagt geen koude kamer waarin het kouder is dan 0 graden.  Staat de Punica in de winter binnen op een te warme plek ontstaan er zwakke scheuten in het voorjaar. Ook is er kans dat de kleur van de vruchten meer geel dan rood worden als de Punica binnen staat.



Bonsai Punica Standplaats buiten

De Punica kan makkelijk buiten staan in de volle zon. Dan komt hij goed tot bloei en groeien de vruchten voorspoedig. Als hij in de zomer buiten staat kan de Bonsai Punica bloeien tot aan de herfst toe. Hoewel het een makkelijke boom is moet er in de winter wel een goede bescherming geboden worden. Hij is niet winterhard, daarom vorstvrij wegzetten in de winter.

Bonsai Punica Granaatappel vermeerderen.

Stekken van grote granaatappels slaan snel aan als ze in scherp zand worden gestoken. Ook het zaad van de Punica kan prima gebruikt worden. De punica Granatum is een geschikte soort om te zaaien. Na ongeveer vijf jaar heeft deze Bonsai een fijne structuur en is het een jong boompje.

Bonsai Punica watergift en voeding

Dagelijks gedurende het groeiseizoen in de zomer. Als je de vruchten tot ontwikkeling wil laten komen, geef dan in deze periode zeer veel water. Begin met voeding geven 1 maal per maand vanaf het begin van de lente tot eind zomer. Eind van de zomer overgaan op voeding met een laag nitraatgehalte.

Bonsai Punica verpotten en snoeien 

In het vroege voorjaar om de 2 jaar als de boom nog jong is. Gebruik een basis grondmengsel.  Snoeien als volgt; nieuwe scheuten terug snoeien tot het 2de blad. Korte stevige scheuten kunnen bloem dragen, die dus laten staan. Snoeien in het vroege voorjaar of in het late najaar. Zeker niet in de zomer want dan is er kans dat de bloemknoppen verwijderd worden. Uitlopers aan de basis van de stam altijd verwijderen. Het is bekend dat de Bonsai Punica niet altijd goed snoei verdraagt.




bonsai punica

 

Bonsai Punica stijlen

Bijna alle Bonsai stijlen zijn geschikt voor de Granaatappel. Gebogen, rechtopgaand, overhellend, cascade, semi-cascade, dubbelstammig, groep, vlot en saikei. Je kunt er ook erg mooie cascade van maken. De dwergvormen zijn erg geschikt voor sho-hin

Varieteit

Granatum Nana (dwergvorm) geeft vroeg fruit. De dwergvorm, de Granatum Nana heeft een beter blad met een rode waas. heeft mooie oranjeroze bloemen en kleine vruchten. Is bij bonsaikwekerijen volop verkrijgbaar.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*